Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare extrem de simpla pt. a inlocui BU808dfi

Metatron

Postări Recomandate

Domnilor credeti ca prin anii ,70 daca nu aveam pl500 trageam televizorul pe dreapta pana faceam rost de pl?Nu se intampla asa ceva.Puneam pl 36,el36 el 500 cu modificarile de rigoare,si nu ceream indicatii pe forum ca nu era.Singurul forum care era atunci era cand ne intalneam pe la depozitele de unde ne aprovizionam cu piese sau in holul mag dioda de pe b-dul 1 mai din buc.Acum e usor de aprovizionat,sunt magazine la tot pasul.Totusi nu inteleg ce aveti cu d-l EMIL1986?Nu a omorat pe nimeni cu acea ,,modificare,,.Sau va roade invidia.

Link spre comentariu

eu cred ca depanatorii profesionisti cu atelier unde ai in stoc permanent cateva bu 808 din surse verificate nu vor accepta niciodata aceasta inlocuire care nici macar modificare nu este fata de crearea unui etaj darlington cu 2 tranzistori si piesele aferente dar sunt si depanatori care repara prin mediu rural fara stocuri de piese si acces la un magazin de electronice care poate merge pe aceasta varianta a lui metatron mai ales cand proprietarul tv este dependent de telenovele si ar accepta orice improvizatie.

Eu personal am dat de un astfel de tv ak 30 cu bu 508d metalic cu radiator separat de alb-negru care dupa praf si dupa proprietar avea 3-4 ani functionare fara nici o dioda dar tot a cedat .

Si ca o gluma daca incercati cu pl500 neaparat trebuie pus o dioda PY88 in grila cu catodul si anodul la masa

Link spre comentariu

Domnule Emil 1986,eu prin deschiderea acestui post,am urmarit dau si eu ceva celorlalti,asa cum si cei de pe elforum,in decursul timpului,mi-au sarit, in ajutor. Acest topic nu incalca regulamentul,dar am observat ca sunt mai multi nemultumiti,decat cei multumiti. Evident ca cei care sunt nemultumiti sunt in special cei care INCA nu au probat varianta propusa de mine. Poate dupa ce o vor face si vor vedea ca merge se vor razgandi. Eu unul nu judec pe nimeni,fiecare sa faca cum crede. Eu unul am avut mult de castigat de pe seama acestei modoficari,si de aceea v-am dat-o si voua. Acum, ca ea nu respecta o anumita logica din punct de vedere electric,e altceva. Chiar am sa probez zilele astea si cu rezistorul de 33ohmi in serie cum a propus un coleg. Toate bune si succese!!

Editat de Metatron
Link spre comentariu

eu cred ca depanatorii profesionisti cu atelier unde ai in stoc permanent cateva bu 808 din surse verificate nu vor accepta niciodata aceasta inlocuire care nici macar modificare nu este fata de crearea unui etaj darlington cu 2 tranzistori si piesele aferente dar sunt si depanatori care repara prin mediu rural fara stocuri de piese si acces la un magazin de electronice care poate merge pe aceasta varianta a lui metatron mai ales cand proprietarul tv este dependent de telenovele si ar accepta orice improvizatie.

Eu personal am dat de un astfel de tv ak 30 cu bu 508d metalic cu radiator separat de alb-negru care dupa praf si dupa proprietar avea 3-4 ani functionare fara nici o dioda dar tot a cedat .

Si ca o gluma daca incercati cu pl500 neaparat trebuie pus o dioda PY88 in grila cu catodul si anodul la masa

Stai linistit , cate modificari mai mult sau mai putin improvizate fac "profesionistii cu atelier " nu ar ajunge forumul asta sa fie descrise :rade:

Si facutul darlingtonului cu 2 tranzistori tot improvizatie e ... din zgarcenie ( chipurile nu sunt bune BU808 ca s-a mai intalnit un stift) ... daca varianta asta merge imediat nu vei mai auzi nici un comentariu de tip "gica contra" si se va accepta ca modificare corecta :rade:

Daca merge bine fara ezitare o sa pun in atelierul meu ... eu nu lucrez in plus sa compun un Darlington din 2 tranzistori ( am bani de BU808) , dar numai o dioda pusa in plus nu e mare lucru si se pastreaza aspectul original ( un singur tranzistor final fara improvizatii ) .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Si facutul darlingtonului cu 2 tranzistori tot improvizatie e ... din zgarcenie ( chipurile nu sunt bune BU808 ca s-a mai intalnit un stift) ... 

Varianta cu Darlington simulat e identica cu tranzistorul original dpdv electric, nu as numi-o chiar o improvizatie. Sa te vad ce faci atunci cand nimeresti un intreg lot de bu808 defecte, din alea ce se ard dupa cateva ore la client acasa ...

Link spre comentariu

Orice adaugare de piese in plus e improvizatie , ma indoiesc ca daca te apuci sa masori in regim de laborator , nu ochiometric ca merge , nu e chiar identic un Darligton facut cu un BU808 ... Eu nu cumpar loturi de BU808 orbeste ci numai cate am nevoie

Daca merge bine cu 1 tranzistor si dioda tot echivalent electric se cheama

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Orice adaugare de piese in plus e improvizatie , ma indoiesc ca daca te apuci sa masori in regim de laborator , nu ochiometric ca merge , nu e chiar identic un Darligton facut cu un BU808 ...

Si eu ma indoiesc la fel de mult ca BU808-JV sau Alien sau de care or mai fi sunt identice in conditii de laborator cu cele ST sau 2SC5388 Sanyo, nu e si asta tot o improvizatie ?

Link spre comentariu

În momentul de față nici nu mai poți fi sigur de calitatea componentelor cumpărate, doar puține magazine mai pot asigura componente ,,de firmă,, garantate.Dacă nu ai neapărată nevoie de un stoc destul de generos de tranzistori BU808,eventual să împarți cu altcineva o comandă  de la TME sau alte firme serioase , e destul de riscant să le cumperi de la orice magazin de cartier..... sunt câțiva ,,producători,, chinezi care imită foarte bine componente de firmă.Și atunci eu sunt mai sigur de un darlington ,,improvizat,, din doi tranzistori de origine cunoscută decât de orice BU808 cumpărat de aiurea.Nu repar des televizoare, dar încă nu mi s-a întors vreunul la care am montat darlington simulat cu doi tranzistori discreți....și am folosit metoda de câteva ori.

Link spre comentariu

Poti sa iei de la Miv... , sunt in general buni . In multe cazuri e ceva si cu televizorul cand se incalzeste excesiv , posibil si toleranta componentelor , tranzistori identici montati in televizoare diferite ( dar de acelasi tip , sa zicem tot cu tub plat ) se incalzesc diferit . Cum e radiatorul f mic se simte orice diferenta .

Link spre comentariu

Stai putin Emil! Colegul Metatron sustine ca face aceasta modificare de mult timp si functioneaza dar, aduce - in acelasi timp- si cateva amendamente : la implementarea modificarii verificarea temperaturii radiatorului , eventual marirea lui si daca si asa se incinge , montarea unei componente originale...asta spune dumnealui in primul post , unde mai sustine ca reusita modificarii este de 20 la 1 asta din experienta dumnealui...Tu ai facut modificarea de cateva ore si esti multumit de functionare...dar , rezista aceasta modificare un an sau mai mult? Toti ceilalti colegi care sustin modificarea d-lui Toni sau componenta originala de calitate garanteaza functionarea ani buni !! Aici sunt divergentele, nu despre faptul ca aceasta modificare n-ar fi functionala...Si eu am selectat dintr-un lot mare de S2055 multe bucati care au mers montate direct dar, au necesitat -pt. o functionare corecta!- dublarea condului de 10 micro si cresterea suprafetei radiatorului! Clientul a fost atentionat ca este posibil sa revina cu tv-ul dupa un an-doi inapoi...la revenire s-a montat componenta originala care rezista si azi...Nimeni nu sustine ca modificarea nu este functionala...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări