Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare extrem de simpla pt. a inlocui BU808dfi

Metatron

Postări Recomandate

Corect! Am imbatranit , uit date esentiale....mai am inca TV-ul , incerc -pe seara- sa refac masuratorile si  sa notific cele cerute mai sus....

.....zero-ul , la fiecare oscilograma a fost pozitionat corect , pe axa orizontala a mastii tubului...cel din baza BU pare ciudat dar este pozitionat corect fata de axa ....ramane sa vedem volti/diviziune....comutatorul pe ac....

Link spre comentariu

Ok, am osc. cu 2 canale, atunci pe seara- dupa ce rezolv problemele impuse de nevasta!!- refac masuratorile....

Florin, daca tot faci masuratori, fa si una fara dioda sa vedem ce se intimpla in lipsa ei!

Link spre comentariu

Azi am incercat si eu aceasta modificare si sincer am fost dezamagit de rezultat.La cat se incalzea tranzistorul nu am avut curajul sa il dau asa la client.Si am folosit BU808 din alea cu 35ohmi B-E si cei care au asa ceva stiu ca se folosesc ca si final linii si fara radiator in multe tvuri si merg de numa.

Link spre comentariu

Salutari, din nou!

Am refacut oscilogramele cu osc-ul cu 2 spoturi in baza finalului si in colector....

Setari osciloscop- canalul de sus in baza , 2V/div , cc, sonda pe  x1....

-canalul de jos in colector , 2V/div, cc, sonda pe  x 10....

- la ambele baza de timp  20 microsecunde....

....si pozele:

1) zeroul celor 2 canale : post-228380-0-67121100-1448652243_thumb.jpg

2) cu  BU808- sau 2SC5388: post-228380-0-91361600-1448652359_thumb.jpg

3) cu BU508DF si dioda BA159: post-228380-0-38270700-1448652462_thumb.jpg

4) setarile osciloscopului :post-228380-0-44281900-1448652744_thumb.jpg

cata82- multumesc!

Emil , sa vedem comentariile la cele prezentate si - intre timp- fac si fara dioda....

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Am specificat in postul 419 ca impulsurile din colector sunt luate din punctul de inseriere al conzilor de 7,5nF/1600V si 100nF/250V....nu am sonde performante ca sa-mi permit conectarea directa in colector....

Link spre comentariu

Scuze, atunci se leaga.

Oricum felicitari pt masuratori. Putini sint cei care mai fac si demonstratii practice la ceea ce sustin.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Multumesc d-le sesebe!

Am facut si testul sugerat de Marele savant, am deconectat dioda de pe B-E la BU508DF ....oscilograma este absolut identica cu cu cea facuta cu dioda, doar tranzistorul se incalzeste mai repede....este absolut normal pt. ca curentul masurat pe bara B+ este -in aceasta situatie- 392mA  +/-1mA!

....iata si poza:post-228380-0-09515900-1448655487_thumb.jpg

Reamintesc , cu tranzistorul original am avut un consum de 257mA si cu tranzistor si dioda 240mA....

Link spre comentariu

curentul masurat pe bara B+ este -in aceasta situatie- 392mA  +/-1mA!

....iata si poza:Posted ImageIMG_6885 (FILEminimizer).JPG

Reamintesc , cu tranzistorul original am avut un consum de 257mA si cu tranzistor si dioda 240mA....

Daca urmam logica aceasta (consum mai mare = incalzire mai puternica)  cum se face ca tranzistorul CU DIODA ce consuma 240mA are nevoie de radiator suplimentar vs 257 mA cu tranzistorul original ??????????????

Link spre comentariu

Este vorba de blocarea totala si cat mai rapida in off....dalingtonul nu are probleme din punctul asta de vedere iar la tranzistorul simplu , dioda adaugata asta face , ajuta la blocarea mai rapida, dar , in acelasi timp, limiteaza si impulsul de comanda....asta duce la reducerea cu putin a consumului....parerea mea!

EDIT. Functie de timpul disponibil poate fac si testul sugerat de colegul Andrei Tabacaru..

Oricum, daca trece si testul de rezistenta , aceasta modificare merita pastrata in rezerva pentru situatii speciale....

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări