Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare extrem de simpla pt. a inlocui BU808dfi

Metatron

Postări Recomandate

Vin in ajutorul celor care vor sa scape de aceasta meteahna de a inlocui bu808 cu diferite alte scheme cu piese pe langa. Solutia ce o ofer este extrem de simpla si nu va costa nimic....doar pretul unei banale diode BA159. Exact ati auzit bine. Cum se procedeaza: Se pune o dioda ba 159 sau echivalenta cu catodul pe baza tranzistorului si anodul pe emitorul tranzistorului (bu2508df) ,asta-i tot. Precizez ca tranzistorul poate fi orice vreti dvs.(bu508,bu208,bu2508df,1803),cu sau fara dioda sau rezistenta incorporata. Eu unul utilizez cu succes bu2508df,dar merg si celelalte tranzistoare cu mare  succes. Trebuie dupa ce faceti acest mic artificiu sa verificati dupa circa 10 min. regimul termic al tranzistorului punand mana pe radiator. Daca constatati ca se incinge,atunci va trebui sa puneti o bucata de tabla (un alt radiator adiacent),peste cel existent,si treaba e gata. Din experienta mea va pot spune ca o data la 20 de televizoare poate aparea acest fenomen. Am intalnit televizoare care abia daca li se incalzea radiatorul. Daca totusi constatati ca dupa montarea celui de al doilea radiator se incinge rau de tot,atunci puneti un bu808dfi original si cu asta basta. Totusi va pot spune ca procedez asa de peste 5 ani si am televizoare in functiune la care s-au dus trafurile de linii dar tranzistorul cu dioda magica si radiatorul (unde era cazul),inca sunt in viata. Va doresc succes si va astept sa imi spuneti din experienta voastra daca a mers,si spuneti si altora de acest artificiu,ca e probat si merge foarte bine. Seara buna!! 

Editat de Metatron
Link spre comentariu

Vin in ajutorul celor care vor sa scape de aceasta meteahna de a inlocui bu808 cu diferite alte scheme cu piese pe langa. Solutia ce o ofer este extrem de simpla si nu va costa nimic....doar pretul unei banale diode BA159. Exact ati auzit bine. Cum se procedeaza: Se pune o dioda ba 159 sau echivalenta cu catodul pe baza tranzistorului si anodul pe emitorul tranzistorului (bu2508df) ,asta-i tot. Precizez ca tranzistorul poate fi orice vreti dvs.(bu508,bu208,bu2508df,1803),cu sau fara dioda sau rezistenta incorporata. 

Să înţeleg că e vorba de un singur tranzistor cu diodă incorporată(c-e) si acea magică diodă(BA159) montată între  bază si emitor(defapt masa tv)??Doar atât?

Link spre comentariu

din ce inteleg eu , dioda este in locul rez B-E (care poate fi totusi sau poate lipsi ) si pusa invers fata de jonctiunea tranzistorului

Ideea e buna! Dar exista pe forum cam demultisor,postata de colegul Toni Marginean!!

sigur ? unde , ca este interesanta ideea

ciudat ca " Precizez ca tranzistorul poate fi orice vreti dvs.(bu508,bu208,bu2508df,1803),cu sau fara dioda sau rezistenta incorporata "

Link spre comentariu

O sa probez la primul 11AK30 ... nu pare logic deloc la prima vedere , sper ca nu e o pacaleala ... driverul fiind slab ( fara traf ) nu asigura curentul destul unui nedarlington sa intre in saturatie = incalzire superexcesiva , de asta nu se poate folosi BU508

Link spre comentariu

Nici eu nu cred ca '' se nimereste'' peste tot. Logic, un darlington, are factorul de amplificare mult mai mare decat un BU chior, cu sau fara dioda,  si pe langa faptul ca nu e saturat cum trebuie nici nu e blocat bine pe durata cursei inverse,de asta se incalzeste. Ca experiment, doar, se poate simula cu un BUT11 si un BU508 plus rezistentele aferente, dar la cat costa un BU808DFI nu cred ca se merita. Inlocuirea asta, provizorie, imi aduce aminte de vremurile cand se inlocuia thiristorul ala din Sony, SG_ul, cu un BU608D si mergea un an, doi.

Link spre comentariu

din ce inteleg eu , dioda este in locul rez B-E (care poate fi totusi sau poate lipsi ) si pusa invers fata de jonctiunea tranzistorului

sigur ? unde , ca este interesanta ideea

ciudat ca " Precizez ca tranzistorul poate fi orice vreti dvs.(bu508,bu208,bu2508df,1803),cu sau fara dioda sau rezistenta incorporata "

Unde? Aici : http://www.elforum.info/topic/68790-echivalent-bu808/page-7     postata in 2012..... :95

Link spre comentariu

daca a-ti pus 2 poze eu nu vad decat 1 si un pdf.schema aia o am. aici era vorba de 1 tranzistor,eu nu am 11ak30

Editat de Emil 1986
Link spre comentariu

Dar care sasiu?!? Titlul topicului era despre :  ''Modificare extrem de simpla pt. a inlocui BU808DFI''.....indiferent de sasiu ,unde se foloseste acest tranzistor darlington ca final linii....

Editat de BUGHIU
Link spre comentariu

Nu are importanta sasiul!! La dvs ori sant stifturi Bu-urile ;ori mai sant probleme in final linii sau in  comanda tranzistorului!! Un 2sd2586 nu are ce cauta in loc la BU808...!! 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări