Spitfire Postat Iulie 28, 2015 Partajează Postat Iulie 28, 2015 Nu va mai chinuiti cu amplitunerul acela, va sfatuiesc sa-l duceti la un centru de reciclare-aducerea aparatului in parametrii de catre un electronist inseamna de fapt reechiparea in proportie de minim 50% cu componente electronice, aproape nimic nu mai e bun acolo...toti condensatorii electrolitici uscati, rezistori chimici devalorizati, lipituri reci, etc-nu are nici un fel de rost o asemenea munca si cheltuiala in cazul in care nu e vreo amintire, ceva. Link spre comentariu
Vizitator raphaelo70 Postat Iulie 28, 2015 Partajează Postat Iulie 28, 2015 Nu e amintire sau ceva,s-a pus multa munca in proiectarea statiei si nu as scapa de ea. Bine,acum ca ai insirat cateva motive,mai bine cumpar o statie pe la 500 de lei si aia e dar nu o arunc,mai mult din cauza efortului depus pentru crearea ei... Ea merge in momentul de fata pentru ce am nevoie,radio in surdina;speram sa o fac cum era alta data dar asta este. Link spre comentariu
elmar Postat Iulie 28, 2015 Partajează Postat Iulie 28, 2015 (editat) Întradevăr e păcat să aruncaţi un astfel de lucru...cred că a fost făcută de cineva foarte priceput...păcat că nu a lăsat şi o schemă... Repararea ei e dificilă...mai ales pentru unul care nu are experienţa necesară... Acest amplituner ...poate fi adus în parametrii iniţiali...doar de cineva care stie exact despre ce este vorba.(nu e muncă uşoară!) E posibil ca să fie o replică a unui aparat ...produs industrial. Editat Iulie 28, 2015 de elmar Link spre comentariu
Vizitator raphaelo70 Postat Iulie 28, 2015 Partajează Postat Iulie 28, 2015 Schema e pe undeva printr-un caiet de proiecte,alaturi de redresoare si altele. Un unchi a proiectat-o si din ce mi-a zis taica-miu,singura piesa completa din toata statia este radioul de masina,restul a fost construit. Problema e ca acel caiet de scheme nu a mai vazut lumina zilei de prin 2000. O sa incerc sa il caut dar nu imi fac mari sperante. Din cate stiu a fost construita ca si componente in laboratorul CFR,unde se reparau tot felul de electronice si a avut tot ce avea nevoie. Orice ar fi,nu o sa arunc statia. Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 28, 2015 Partajează Postat Iulie 28, 2015 In mod sigur gasesti un coleg de forum pe langa tine care sa sacrifice un pic de timp sa te rezolve.Nu e chiar asa cum se crede...electrolitici in prima faza doar cei din cuplaje trebuie sa-i schimbi obligatoriu,cei de iesire si filtraj s-ar putea sa ai surpriza ca dupa masurare sa fie buni,desi nu-i un capat de tara sa-i schimbi si pe astia.Rezistentele cu atat mai mult nu au nici pe naiba...am cateva kg de RCG noi noute,sunt perfect pe valoare in toleranta de catalog.La modul cum a fost lucrata nu m-as gandi prea mult la lipituri reci,alea apareau doar la lipiturile industriale,facute in baie de staniu,cu economie la decapant.Cat despre schema,eu zic sa mai vezi prin colectia Tehnium,parca imi e cunoscut modelul de cablaj si nici pozele nu te avantajeaza,tot ce era interesant de vazut e prins sub tabla aia cu 2n3055. E muncita scula,si e pacat daca tot a scapat pana acum,sa te apuci s-o dezmembrezi...nu scoti nimic din ea,obtii o gramada de smelturi care mai au ceva valoare doar daca raman impreuna. Link spre comentariu
Vizitator raphaelo70 Postat Iulie 28, 2015 Partajează Postat Iulie 28, 2015 Multumesc de raspuns. Din fericire am toata colectia de reviste Tehnium in format digital. Si taica-miu a zis ca probabil le-a luat din acea revista si apoi le-a combinat. Muncita,nu pot sa zic sigur cat a fost,stiu ca mergeau cu ea la petreceri alaturi de 2 boxe Tento(Kashtan). Chiar daca e ea veche ne-ar parea rau sa o stricam,totusi cineva a muncit sa o faca si e pacat. O sa o mai desfac o data si voi pune o poza cu ce este sub tabla cu 2n3055. Eu nu prea sunt cu electronica,am niste notiuni de baza dar in principal eu sunt pe IT,nu am prins mult din vremurile in care daca vroiai ceva iti construiai. In mare ma bazez pe tata sa imi mai arate cate ceva cand are timp. Din nefericire,intre munca si somn nu am mult timp de altele. Link spre comentariu
Vizitator raphaelo70 Postat Iulie 29, 2015 Partajează Postat Iulie 29, 2015 tot ce era interesant de vazut e prins sub tabla aia cu 2n3055. Am rezolvat acum de dimineata si am desfacut statia inca o data inainte sa plec,asa...la cafea. http://i.imgur.com/UG2oAot.jpg http://i.imgur.com/pVLaAVF.jpg Sper sa se vada mai bine pozele. Ies asa roz pentru ca folia de cupru de pe folia camerei s-a deslipit si se incalzeste nu stiu ce senzor(bla,bla...rusine HTC). Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 29, 2015 Partajează Postat Iulie 29, 2015 ok,macar acum se vede tipul de atac al finalului,totul se bazeaza pe 741,inclusiv corectia de ton.Nu cred ca pt o interventie e obligatorie o schema,sunt sigur ca cine a depanat la viata lui ceva amplificatoare,se va descurca si cu asta.Ma mir totusi ca un meserias cu asemenea posibilitati a abordat schema asta...mie personal nu mi-a placut niciodata,desi am incercat-o.Sper sa nu ma insel,prefinalii sunt atacati de pe rezistenta de sarcina pe ramura de plus si minus a lui 741,in conditiile in care integratul lucreaza la limita de scurt pe iesire.Cred ca limita de putere era undeva in jurul valorii de 20...25W.E lucrat cu tantalai in cuplaje,deci mai mult ca sigur sunt inca buni.Doar cei in carcasa de aluminiu raman suspecti pana la masurare.Rezistentele garantat sunt bune,daca n-au fost incinse,sunt modele stabile in timp marea majoritate. Totul e sa ai rabdare,acum toti sunt cu vacantele in cap si mai putin se gandesc sa se angreneze intr-un asemenea proiect. Link spre comentariu
Vizitator raphaelo70 Postat Iulie 29, 2015 Partajează Postat Iulie 29, 2015 Multumesc din nou pentru raspuns. Sper ca maine sa am timp ceva mai mult de ea. Acum e radio in surdina dar obsesia mea pentru lucruri functionale nu ma lasa sa o tin asa cum este in momentul de fata,mi s-a pus mie pata pe ea. Pana sa se strice si-a facut treaba fara probleme . A fost construita mai mult din mandrie decat pentru un scop anume,dupa ce a fost construita a fost folosita la unele petreceri dar totul a plecat de la mandrie mai mult. Si unchimiu si taica-miu cochetau cu chestiile astea in tinerete si era o competitie intre ei. Amandoi au avut reviste Tehnium si agende cu scheme pentru diverse lucruri dar cand a venit globalizarea si au scapat de comunism brusc au aparut pe piata lucruri ieftine si poate mai bune decat ce au proiectat ei asa ca au renuntat la acest hobby. Link spre comentariu
Spitfire Postat Iulie 29, 2015 Partajează Postat Iulie 29, 2015 (editat) Nu cred ca s-au fabricat vreodata pe planeta asta condensatori electrolitici mai prosti calitativ decat acele "bombonele" cu tantal-intrebati orice IIRUC-ist sau fost inginer de la IEMI! Pe partea de rezistoare e chiar bine, destule MLT-uri care rezista si 100 de ani, doar cateva romanesti cu pelicula de carbon 0,5W-verificate una cate una si schimbate numai daca e cazul. Atentie la semireglabili, alta posibilitate de pene urate. Editat Iulie 29, 2015 de Spitfire Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 29, 2015 Partajează Postat Iulie 29, 2015 E totusi un progres daca ii mai dai o sansa...e o schimbare dura de la o postare la alta. Eu am cateva sute de bombonele din alea,si daca esti interesat iti pot trimite pungutele pt verificare.Daca gasesti unul macar cu ESR prost sau dus de pe valoare,il mananc(sunt asa de sigur pt ca de curand le-am verificat tocmai ca sa stiu cum stau sau mai bine zis daca le mai tin sau le arunc..ei bine,le mai tin).Ca si alte componente,sub aceeasi forma s-au fabricat si cele bune si cele proaste. Am intalnit si eu unele bombonele care conduceau ca o sarma,dar nu trebuie generalizat...se pot verifica. Macar la semireglabile a scapat mai usor.E un fapt constatat(cel putin de mine),in aparate de radio fabricate in anii 80, am gasit semireglabili modelul obisnuit(nu se prea plantau multitura in aparate de radio de serie)care erau in stare impecabila.De cele mai multe ori starea lor depinde mult si de conditiile de depozitare,si recunosc,am gasit si intrerupti,dar din nou spun,sa nu generalizam. Se striga mult,am avut condensatoare proaste,si pe buna dreptate,majoritatea faceau necazuri,insa pot dovedi cu aparate din 75...80(si chiar mai vechi) ca au fost si care au mers,din moment ce pe placa inca sunt cele originale.Cand nu vor mai lucra,in mod sigur le voi schimba,insa acum daca nu fac necazuri si nu scot aparatul din parametrii de functionare,le las in pace. Deci scula mai are potential doar daca privesti partea plina a paharului.Nu stiu de ce,dar vazand felul cum e lucrata,mi-a starnit niste amintiri ale vremurilor de inainte de 89,cand cele mai bune scule erau cele care reuseai sa le construiesti cu mana ta,si pt cei obisnuiti cu scule de firma cumparate in zilele noastre cu te miri ce,ii asigur ca asemenea jucarii nu ieseau de pe mana oricui,chiar daca acum par banalitati. Cu rabdare,se rezolva toate. Link spre comentariu
hixpp02 Postat Iulie 29, 2015 Partajează Postat Iulie 29, 2015 Nu este de mirare ca sunt folosite ci A741, pe vremea respectiva probabil era singurul accesibil, toti condensatorii trebuiesc verificati fiecare, in special bombonelele, din cate se vede pe partea de rezistente situatia este mai buna. Incepeti de la transformator, redresare, conzi de filtrare, dar fara schema va fi munca de ocnas... Link spre comentariu
zal Postat Iulie 29, 2015 Partajează Postat Iulie 29, 2015 (editat) Ptr început, schimbă cond electrolitici, cel mare şi cel puţin mai mic. ................ Partea de amplificare pare să fie ceva ce am mai văzut prin revista Tehnium, evident cu alt cablaj. Editat Iulie 29, 2015 de zal Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum