Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor!

cippy

Postări Recomandate

Salut cirip

Toate valorile componentelor din schema  sant gresite(doar valoarea bobinei o cunosc, este de 220nH), inclusiv condensatorul de 10 pF.

Aceste valori sant corecte pentru functionare?

L = 220 nH

C2 = 68pF

C3 = 220 - 560 - 1000 pF

Valoarea condensatorului de 1000pF, nu este prea mare?

Cirip, ipotetic vorbind, daca as dori sa oscileze pe armonica a 5 -a, s-ar schimba valorile componentelor?

Referitor la JimCob, te-am intrebat daca este corecta metoda, deoarece  inteleg bine modul de calcul "3rd overtone crystal's fundamental is 50.445 / 3 = 16.815 Mhz, so make the LC resonant at about 33.6 MHz. I used 100 pF and around 220 nH."

Frecventa fundamentala 24 + frecventa circuitului rezonant 48 (C2, L)= frecventa dorita 72, problema este ca nu intra in calcul celalalt condensator C3 din schema atasata.

post-235227-0-07676500-1440689806_thumb.jpg

Editat de cippy
Link spre comentariu

"Toate valorile componentelor din schema sant gresite"Misto! Adica eu imi bat capul pe valori puse din burta. Pai asa nu ma mai joc. Macar scrie pe ele ca nu stii ce valori au."Aceste valori sant corecte pentru functionare?"De cand ne tot gargarisim aici, mai bine faceai montajul. Verifica cu foaia excel."Valoarea condensatorului de 1000pF, nu este prea mare?"Depinde cum a fost/este proiectat circuitul. Daca vrei sa il faci scurt circuit la frecventa de lucru, atunci nu e mare."daca as dori sa oscileze pe armonica a 5 -a, s-ar schimba valorile componentelor?"Bineinteles. Valorile componentelor sunt foarte importante. Nu merge sa pui orice. Mai e un post in care un user vrea sa faca ceva similar, doar ca nu merge ptr ca montajul e ptr cuart de valoare mare."problema este ca nu intra in calcul celalalt condensator C3 din schema atasata."Ptr ca depinde cum abordezi. Nu exista o formula universal valabila. Daca pe C3 vrei sa il faci sa se comporte ca un scurt circuit, il faci suficient de mare si il neglijezi in calcul. Daca vrei sa ai mai multe rezonante, reduci valorile si calculezi in consecinta.De fapt ce vrei sa faci? Ca ne tot invartim in jurul cozii cu tot felul de calcule. Si de fapt cam la ce nivel esti cu matematica? Ptr ca decat sa tot discutam de ce intra in calcul unul sau altul, mai bine iti dau formula generala si din aia tragi singur concluziile. Cum te ai cu numerele complexe?

Editat de cirip
Link spre comentariu

Salut cirip

Imi cer scuze in privinta valorilor componentelor, asa am gasit schema, cu acele valori, am avut impresia ca stii acest lucru.

Oricum, am invatat foarte multe din raspunsurile voastre, va multumesc foarte mult, sper ca nu te-ai suparat pe mine.

"problema este ca nu intra in calcul celalalt condensator C3 din schema atasata."
Ptr ca depinde cum abordezi. Nu exista o formula universal valabila. Daca pe C3 vrei sa il faci sa se comporte ca un scurt circuit, il faci suficient de mare si il neglijezi in calcul. Daca vrei sa ai mai multe rezonante, reduci valorile si calculezi in consecinta. 

Daca vrei sa ai mai multe rezonante, reduci valorile si calculezi in consecinta. <- te rog sa dezvolti putin acest subiect

Priveste pozele atasate, graficele, sant ok?

L1 = 220 nH

C1 = 82 pF

C2 = 22 pF - am ales 22pF, deoarece frecventa de rezonanta cu 220 nH este 72.343

Media geometrica = 25.41

L1 = 220 nH

C1 = 100 pF

C2 = 50 pF - rezoneaza la jumatatea dintre frecventa fundamentala si a 3- a  armonica, aproximativ 48 Mhz

Media geometrica = 25.78

Ce rol are condensatorul C4?

post-235227-0-62675400-1440946599_thumb.png

post-235227-0-78755000-1440947870_thumb.jpg

post-235227-0-66469100-1440949891_thumb.png

Editat de cippy
Link spre comentariu

" te rog sa dezvolti putin acest subiect"Pana nu imi spui cum stai cu numerele complexe, nu pot sa dezvolt, ptr ca exista sansa sa nu intelegi. Dar cu calculul impedantei unui condensator sau a unei bobine, cum stai?"Priveste pozele atasate, graficele, sant ok?"Nu. Primul grafic e inductiv pe armonica si capacitiv pe fundamentala, iar al doilea e capacitiv pe ambele. Primul nu va oscila pe armonica, iar al doilea poate sa oscileze pe oricare, dar nu e garantat pe care."Ce rol are condensatorul C4?"C4 completeaza reteaua de reactie. Fara el nu oscileaza. Trebuie sa citesti teoria oscilatoarelor cu reactie.

Link spre comentariu

"Dar cu calculul impedantei unui condensator sau a unei bobine, cum stai?"

R: afirmativ, stiu sa calculez, ma descurc ("rezistenta in ohmi" a unei bobine sau condensator la anumite frecvente)

"Nu. Primul grafic e inductiv pe armonica si capacitiv pe fundamentala, iar al doilea e capacitiv pe ambele. Primul nu va oscila pe armonica, iar al doilea poate sa oscileze pe oricare, dar nu e garantat pe care."

R: Ok,"ma dau batut", te rog, sa-mi arati cum ar trebui sa arate graficul(capacitiv pe overtone), am introdus numeroase valori si am constatat, ca graficul se modifica doar pe axa frecventei

"Citeste cu atentie paginile 4, 5 si 6 si vezi ce intelegi de acolo. Acolo este explicata teoria de baza a oscilatoarelor cu reactie. In fila excel este vorba doar despre reteaua de reactie: F"

R: am citit respectivele pagini si    http://www.etc.ugal.ro/lfrangu/CEF-curs7.pdf

Editat de cippy
Link spre comentariu

"stiu sa calculez, ma descurc "Nu m-ai convins, mai ales daca vorbesti despre " "rezistenta in ohmi" a unei bobine ". Probabil ca de aia eviti sa raspunzi la "cum te ai cu numerele complexe". Daca te descurci, scrie te rog formula in complex a impedantei unui circuit LC serie."ma dau batut"Nu ai de ce. Cum trebuie sa arate graficul ti-am spus din postul nr 5. Uita-te la excelul atasat postului 5. Scrie clar "Inductiv" si "Capacitiv". Caracteristica punctata este faza, cea care apare si in graficul din fila excel nr 2."graficul se modifica doar pe axa frecventei"Si ce te astepti? Graficul arata numai faza, care poate fi +90 sau -90 de grade. Alte valori nu poate sa aiba."am citit respectivele pagini "Si la ce concluzie ai ajuns? Ai si inteles ce e acolo? Nu ai nimic de intrebat?Cursul de la Galati e bun, dar nu explica de ce elementele pot fi doar L-C-L sau C-L-C.

Link spre comentariu

"scrie te rog formula in complex a impedantei unui circuit LC serie"

Z = sqrt XL^2 - XC^2   - nu este in numere complexe, dar "merge" si aceasta

"rezistenta in ohmi" a unei bobine "

rezistenta cu, care se opune un condensator ori bobina la trecerea unui curent alternativ

"Nu ai de ce. Cum trebuie sa arate graficul ti-am spus din postul nr 5. Uita-te la excelul atasat postului 5. Scrie clar "Inductiv" si "Capacitiv". Caracteristica punctata este faza, cea care apare si in graficul din fila excel nr 2."

M-am uitat de zeci de ori, nu ma pricep la grafice :tryre

De ce nu doresti sa-mi arati in graficul din excel nr 2?

Daca stiam sa calculez singur, nu as fi solicitat ajutorul vostru....  :jytuiyu

Editat de cippy
Link spre comentariu

"Z = sqrt XL^2 - XC^2 - nu este in numere complexe, dar "merge" si aceasta"Nu merge din doua motive:1) Ceea ce ai scris ar vrea sa fie modulul impedantei, pe care probabil ca l-ai copiat de pe un website. Analizand numai modulul, se pierde informatia de faza, ori asta e ceea ce cautam.2)Chiar daca modulul ar fi fost suficient, ecuatia este scrisa incorect. Ceea ce ai scris se reduce la Z = XL-XC^2. Daca ai baga formula in excel asa cum ai scris-o, rezultatul ar fi incorect ptr ca excel calculeaza tinand cont de prioritatea operatiilor. Sunt necesare paranteze pentru a schimba prioritatea operatiilor si a calcula corect radical din suma patratelor. Corect ar fi trebuit scris |Z| = sqrt(XL^2 - XC^2)"rezistenta cu, care se opune ..."Problema e ca nu e rezistenta, ci reactanta. Pare banal, dar nu e. Spilul e in faza, adica exact ceea ce avem nevoie. Rezistenta are faza zero. Reactanta poate avea faza + sau - 90 de grade. Ambele se masoara in Ohmi."M-am uitat de zeci de ori, nu ma pricep la grafice"Imi pare rau, dar aici nu am cum sa te ajut. Trebuie sa inveti sa interpretezi un grafic, altfel nu ai cum sa intelegi ce incerc sa-ti explic."De ce nu doresti sa-mi arati in graficul din excel nr 2?"Mi se par identice. Dar nu-i nimic, am sa-ti arat si pe graficul din fila nr 2.post-174676-0-93859600-1441388513_thumb.png"Daca stiam sa calculez singur ..."Nu stiu ce varsta ai. Poate ca nu ai apucat sa inveti notiunile necesare in calculul expus aici. In orice caz, iti lipseste aparatul matematic necesar intelegerii, chiar si superficiala, a calculului unui oscilator. Probabil ca ceea ce iti ramane este sa experimentezi cu rezultate mai mult sau mai putin predictibile. Ca sa nu las topicul in pom, am sa postez doua pagini care explica cum sta treaba cu impedanta circuitului aluia. Daca nu le intelegi, nu-i nimic. Salveaza-le undeva in calculator si reciteste-le cand crezi ca esti suficient de pregatit. Nu sunt prea complicate, dar cer putina abilitate la calcule.post-174676-0-18637700-1441388698_thumb.pngpost-174676-0-38649700-1441388855_thumb.png

Editat de cirip
Link spre comentariu

Salut cirip

"Mi se par identice. Dar nu-i nimic, am sa-ti arat si pe graficul din fila nr 2."

Doresc sa vad cum arata graficul inductiv pe fundamentala si capacitiv pe armonica, pentru ca circuitul in cauza sa functioneze in mod overtone.

Editat de cippy
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări