cippy Postat August 23, 2015 Autor Partajează Postat August 23, 2015 (editat) Salut Tu ai pus 220nH, ceea ce este de 10 ori mai mica R: nu am ales eu valoarea bobinei, ci fabricantul receptorului O sa postez schema reala a circuitului oscilator. Editat August 23, 2015 de cippy Link spre comentariu
cirip Postat August 23, 2015 Partajează Postat August 23, 2015 Pfff ... Stai un pic ca m-ai bramburit de tot. Asta e alta schema, diferita de cea din foaia de catalog. Corect?Nu stiam ca ai receptorul. Dar de ce vrei sa schimbi? Receptorul e functional? Link spre comentariu
cippy Postat August 23, 2015 Autor Partajează Postat August 23, 2015 Rugamintea mea, este sa faci un spreadsheet, daca poti, in care pot sa aleg si valoarea bobinei, ca acesta Link spre comentariu
cirip Postat August 23, 2015 Partajează Postat August 23, 2015 (editat) Si ptr care schema? Ca si asta conteaza ... Ca altfel e cooperativa "Munca in Zadar". :)Si spune-mi de ce vrei sa umbli la receptor. Il ai sau nu? Editat August 23, 2015 de cirip Link spre comentariu
cippy Postat August 23, 2015 Autor Partajează Postat August 23, 2015 (editat) Da, schema este putin diferita. Am receptorul, este nou, vreau sa invat cum se calculeaza componentele pentru anumite frecvente. Pentru aceasta, m-am gandit ca nu exista diferente prea mari intre cele 2. Editat August 23, 2015 de cippy Link spre comentariu
cirip Postat August 23, 2015 Partajează Postat August 23, 2015 Hm, okei. Dar sa nu pui letconul pe receptor, ca il strici.Ai pus cuart in receptor? Merge cu telecomanda? Link spre comentariu
cippy Postat August 23, 2015 Autor Partajează Postat August 23, 2015 (editat) Da, functioneaza perfect. Am avut intentia sa dezlipesc piesele si sa le masor cu LC metru (condensatoarele), pe circuitele de intrare si oscilator, dar m-am razgandit, deoarece nu m-ar fi ajutat cu nimic,eu doresc sa invat cum se calculeaza pt. diferite frecvente. Editat August 23, 2015 de cippy Link spre comentariu
cippy Postat August 23, 2015 Autor Partajează Postat August 23, 2015 Cirip, daca doresti iti trimit o telecomanda Futaba FP-T7FGK 7 Channel AM Radio 72 Mhz, nu stiu daca functioneaza (nu am probat-o cu receptor), am alimentat-o si s-a ridicat acul de la baterie. Link spre comentariu
cirip Postat August 24, 2015 Partajează Postat August 24, 2015 (editat) Hehe, multumesc frumos, esti amabil, dar nu am nevoie de statie de telecomanda. Am cu ce sa ma joc.Uite o noua fila excel in care am adaugat grafice care se schimba pe masura ce ajustezi valorile marimilor de intrare. Am pus pe acelasi grafic evolutia calculata a fazei, dar si cea ajustata, unde valorile sunt la inspiratie. Poti sa incepi cu cele calculate si atunci graficele se suprapun, apoi deviezi de la valorile calculate si observi cum se deplaseaza graficul "ajustat".Calculele din excel adreseaza numai partea care favorizeaza oscilatia overtone. Calculul complet al unui oscilator este mai complicat si nu sunt sigur daca ti-ar fi pe inteles. In esenta teoria face apel la criteriul lui Barkhausen. Citeste putin despre el si vezi cam cu ce se mananca. overtone_cippy_2.zip Editat August 24, 2015 de cirip Link spre comentariu
cippy Postat August 24, 2015 Autor Partajează Postat August 24, 2015 (editat) Salut Telecomanda voiam sa ti-o ofer cadou, pentru ajutorul acordat, oricum nu am ce face cu ea, nu o folosesc, daca te razgandesti da-mi un mesaj pe privat cu adresa si ti-o trimit cu placere. Referitor la spreadsheet-ul 2 nu cred ca functioneaza, am ajuns cu valorile la condensatoare 141, respectiv 140, pentru a ajunge cu media geometrica la 24.01. Rugamintea mea, daca poti sa faci un spreadsheet, in care sa aleg valoarea bobinei. Receptorul GWS are 3 bobine, doua de 220nH (una pe circuitul de intrare, cea de-a 2 pe oscilator), a treia de 1.8 uH pentru acordul antenei. Editat August 24, 2015 de cippy Link spre comentariu
cirip Postat August 24, 2015 Partajează Postat August 24, 2015 Pai poti sa alegi valoarea bobinei. In sectiunea "Verificare (ajustat)" poti sa te joci cu toate valorile.Ref la valori, nu poti pune chiar orice. Trebuie sa fii aproape de valorile orientative din sectiunea "Rezultate (calculat)". 140pF este mult prea mare ptr 72MHz.Cat despre emitator, daca chiar nu ai ce face cu el, te-as ruga sa iei legatura cu Nea Bobina. Daca este interesat, i-l cedez. Vorbiti voi pe privat. Link spre comentariu
cippy Postat August 24, 2015 Autor Partajează Postat August 24, 2015 Cirip, te rog sa te uiti putin peste pozele atasate. Link spre comentariu
cirip Postat August 25, 2015 Partajează Postat August 25, 2015 (editat) M-am uitat. Trebuie totusi sa fii mai explicit. Ce trebuia sa observ?Cred totusi ca ar trebui sa incerci sa construiesti un oscilator overtone. Calculele dau niste valori de plecare, pe care le mai ajustezi dupa ce faci cateva masuratori.O chestie pe care am observat-o, totusi, e ca in ultima schema este un cond de 1000pF. Asta schimba iarasi configuratia circuitului, in sensul ca 1000pF e scurt circuit la oricare din frecventele de interes si alunecarea de la inductiv la capacitiv se face pe baza unei singure rezonante: cea derivatie dintre L2 si C3. Sub rezonanta circuitul e inductiv, iar peste rezonanta este capacitiv.Sunt multe moduri de a obtine acelasi efect, adica de a forta cuartul sa se duca pe overtone. Important e ca circuitul sa fie inductiv pe fundamentala si capacitiv pe armonica (overtone). Cum il realizezi practic e mai putin important atata timp cat indeplineste cerintele.Uite o noua varianta de excel. Asa e bine? Am modificat doar modul de generare al graficului. Restul e la fel.overtone_cippy_3.zip Editat August 25, 2015 de cirip Link spre comentariu
cippy Postat August 26, 2015 Autor Partajează Postat August 26, 2015 (editat) Oscilatorul cu tranzistor este identic cu shema de la receptorul GWS, as dori sa imi explici te rog aceasta fraza "Set the resonance frequency to a value higher than the intermediate between fundamental wave frequency and third overtone frequency." (Setați frecvența de rezonanță la o valoare mai mare decât intermediara între frecvența undei fundamentale și frecvența a 3 -a overtone) Referitor la poza 2, te intreb, daca este corecta abordarea facuta de JimCob de pe rcgroups. Editat August 26, 2015 de cippy Link spre comentariu
cirip Postat August 27, 2015 Partajează Postat August 27, 2015 Salut Cippy,Toate posturile spun in esenta acelasi lucru. Inductiv pe fundamentala si capacitiv pe armonica a treia.Circuitele din prima poza, chiar daca au aceeasi topologie, se comporta usor diferit. Observa ca in prima poza, schema din stanga ai un cond de 1000pF, iar corespondentul din schema din dreapta este de 10pF. Asta ridica frecv de rezonanta serie la cel din dreapta, dar nu schimba natura inductiva pe fundamentala si capacitiva pe armonica.Nu e treaba mea sa judec ce spune Jom Cob, dar ceea ce spune este acelasi lucru. De fapt, daca rezonanta circuitului derivatie este undeva intre fundamentala si armonica, automat indeplinesti conditia inductiv/capacitiv ptr. simplul motiv ca orice circuit rezonant derivatie este inductiv sub rezonanta si capacitiv deasupra frecv de rezonanta.Pe scurt, aceeasi Marie poarta mai multe palarii, rezultatul final fiind acelasi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum