Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Idei racire locuinta DIY

Vizitator Toma Andrei

Postări Recomandate

Vizitator Toma Andrei

E vara , si e foarte cald . Un ventilator nu cred ca este destul cateodata . Ce idei aveti pentru a face putina racoare in camera ?

Editat de Toma Andrei
Cititi descrierea rubricii unde postati, la "Mici proiecte" se posteaza proiecte finalizate
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• suspectu

4

• QQme

2

• cipri_mury

2

• gcom61

1

Top autori în acest subiect

Stai pe plaja

E vara , si e foarte cald . Un ventilator nu cred ca este destul cateodata . Ce idei aveti pentru a face putina racoare in camera ?

Stai pe plaja pana trece

Link spre comentariu

Stai la umbra si bei bere de la gheata.In camera este nasol pe canicula aceasta daca nu dispui de aer conditionat,dar eu dispun de asa ceva din fericire. :da  :ertwe

Link spre comentariu

o lada frigorifica de voiaj cu un venilator in capac si cateva gauri laterale, pungi cu gheata in ea si faceti racoare. faceti probe cu ventilatorul sa bage sau sa scoata aer, deasemenea diametrul si numarul gaurilor laterale, pozitia lor cred ca este mai convenabila in jumatatea superioara, pentru a avea spatiu suficient pentru gheata si apa rezultata in urma topirii acesteia. ieftin si racoros.

Link spre comentariu

In aceasi directie ca postul anterior, o idee mai simpla (nu imi apartine) este sa bagati 2 sticle (PET) de Cola la 2 litri, pline cu apa, la congelator.

Cand apa in ele ingheata complet, le scoateti si le puneti in fata unui ventilator.

Am auzit chestia aceasta de la un taximetrist. Am inteles ca el facea treaba aceasta (sau a auzit de undeva) cand pleca la treaba in timpul zilei, isi lua sticlele inghetate bocna si le punea in fata la radiator la masina ca sa raceasca mai repede. 

Plecand de la chestia asta, a ajuns si la faza cu sticlele inghetate in fata ventilatorului, doar ca acum in casa.

Link spre comentariu

In aceasi directie ca postul anterior, o idee mai simpla (nu imi apartine) este sa bagati 2 sticle (PET) de Cola la 2 litri, pline cu apa, la congelator.

Cand apa in ele ingheata complet, le scoateti si le puneti in fata unui ventilator.

Am auzit chestia aceasta de la un taximetrist. Am inteles ca el facea treaba aceasta (sau a auzit de undeva) cand pleca la treaba in timpul zilei, isi lua sticlele inghetate bocna si le punea in fata la radiator la masina ca sa raceasca mai repede. 

Plecand de la chestia asta, a ajuns si la faza cu sticlele inghetate in fata ventilatorului, doar ca acum in casa.

O sa incerc si eu caci maine plec la tara iar acolo n-am aer conditionat.

Link spre comentariu

Dar electroventilatorul e de vreo 250w, ceea ce inseamna o gramada la caldura generata.

Oare daca ai face o retea ingropata prin care sa circule apa sa se raceasca, cu pompa afara, ar ajuta la ceva sa recirculi apa ca sa nu o platesti de noua la raja ?

Aerul conditionat nu mi se pare o solutie ideala pentru ca consuma enorm si unii sunt mai sensibili - mie incepe sa imi curga nasul si racesc repejor cand intru intr-o camera cu AC-ul dat mai rece.

Doar ma gandesc daca teoretic se poate obtine racoare.

In cazul meu racoarea perfecta este facuta cu curentul de-o parte si de alta a cladirii. Locuiesc intr-un apartament cu iesire in doua laterale opuse ale blocului, daca deschid geamurile de-o parte si de alta deja pot sa inalt un zmeu in sufragerie. Chiar daca aerul care vine de afara e caldut, briza face senzatia de rece, si aerul nu mai este static incalzit si doar invartit in camera cum face un ventilator.

Poate o idee ar fi aducerea aerului proaspat de afara printr-un ventilator extern, luat de undeva mai departe de obiecte incinse si de sol, adus printr-o teava de hota izolata pe exterior cu vata minerala ca sa nu se incinga si sa incalzeasca aerul pe traseu.

Link spre comentariu

Cam toate puturile cu apa la adancime de 4 metri au temperaturi de 16-18 grade vara si 12 iarna . Nu folosim deloc treaba asta ! Oricum cea mai simpla ramane varianta cu apa inghetata si ventilata pentru ca oricum toate frigiderele fac gheata ...

Link spre comentariu

Pai nu e mai simplu sa lasi frigiderul deschis 10-15 minute si un ventilator de camera sa ventileze aer din acesta in toata incaperea ? Improvizatie simpla si eficienta.. nu crapa nici frigiderul ca sta 10 minute deschis.

Un ventilator de camera nu are mai mult de 50-60W maxim 100.

Pt cei ce vor sa se complice, sa se inspire din sistemele de racire pt PC, pun o spirala de cupruin frigider si un radiator afara prin care sa sufle un ventilator. Eventual elemente peltier dar aici deja e vb de bani investiti si n-are sens, mai bine cumparati un racitor portabil. Improvizatiile cu frigiderul le-am spus in ideea ca oricine are un frigider prin casa si e simplu de facut. In Alba iulia a fost mai racoare azi :)

Editat de Rx-Tx
Link spre comentariu

Orice gheata facuta este facuta cu consum de energie. Frigiderul nu produce gheata oricum, el consuma mai mult ca sa o produca sa isi faca temperatura la care este setat termostatul.

Link spre comentariu

daca stai la casa, poti folosi ventilatie prin pamant. Te costa un pic investita la inceput, dar apoi doar consumul ventilatoarelor.

la bloc, izolatie, la pereti, ferestre cu protectie UV, jaluzele. Sau AC cu termostat extern de camera, si sosete groase. Daca merge tot timpul, cu termostat,  nu sulfa tot mult timp. Problema la noi cu AC-ul e ca il folosim din cand in cand, iar cand ii dam drumu, trebuie sa sufle mult sa raceasca. Mai este si problema de umiditate redusa, si AC-ul inrautateste situatia.

mai este si metoda de raciere a saracului, sau frigiderului african. Se uda, un prosop, sau pielea direct, si se lasa sa se usuce in bataia vantului (ventilatorului, daca nu sulfa vandul). Apa evaporata ia si caldura din corpurile pe care le paraseste.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări