Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensator motor


subsemnatul2012

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • daniel_88

    4

  • subsemnatul2012

    3

  • mihaighe

    1

  • opreaandrei

    1

Top autori în acest subiect

Exista formule in functie de cos(fi), valoarea ei fiind de multe ori inscriptionata pe placuta motorului. Dar, daca ne dai mai multe detalii despre motor iti putem recomanda un condensator pentru el.

Editat de daniel_88
Link spre comentariu

Nu am niciun motor. Vreau sa stiu si eu cum pot afla sau ce metode de calcul sunt,pentru a sti ce condensator anume se potriveste la un motor?

Link spre comentariu

De multe ori trebuie si tatonata valoare condensatorului in jurul valorii date de formule. Teoria ca teoria dar la practica nu prea se pupa. Parerea mea este ca aceste calcule tin mai mult de proiectantii motorului, fiecare avand caracteristici diferite. In timp am inceput sa le stiu cam ce valori cer la anumite puteri si turatii, monofazat sau trifazat.

Editat de daniel_88
Link spre comentariu

Salutare ! Intrebarea mea catre dvs : cum stim ce valoare trebuie sa aiba un condensator folosit ptr pornirea unui motor ? Multumesc !

Cum stii ce putere are motorul unei masini?----asta e intrebare generica.

la fel pentru a sti valoarea trebuie sa sti puterea si tensiunea motrorului,si datele de constructie,turatia .

Una e sa pornesti un motor trifazat si alta unul bobinat in monafazat si cu infasurare de pornire.

Editat de mihaighe
Link spre comentariu

Bun! Deci,eu inteleg cam asa din spusele dvs : se citesc datele tehnice de pe placuta motorului. Sa zicem ca fac acest lucru,apoi care este urm pas? Daca e trifazat aplic o anume formula si daca e monofazat ,aplic alta ? Dar care ar fi aceea ? Sau am inteles gresit ? Ms !

Link spre comentariu

Eu ma repet, calculele astea trebuiesc lasate in seama inginerului care a proiectat motorul. (PUNCT)

 Ca o orientare grosiera poti folosi la trifazat 50-60 microfarazi/kW, si la monofazat 20-40 microfarazi/kW pentru bobina auxiliara; urmaresti functionarea si tatonezi, adaugand sau eliminand cate 5-10 microfarazi. Dar depinde de la motor la motor, turatii, etc.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am si eu o nelamurire cu un motor de polizor. Din el ies 3 fire (negru, albastru si alb). Intre fiecare 2 fire (indiferent intre care masor) am 142 ohmi (masurat cu SMT-ul de pe forum). Nu are nici o placuta de identificare.

- daca leg la 220V negru si albastru motorul bazaie puternic si ramane blocat.

- daca le las asa si ating cu alb de unul din celelalte, motorul porneste intr-un anumit sens (depinzand de care fir ating). Il las sa mearga vreo 10-15 secunde vad ca iese fum .... il opresc si incerc si un condensaor de vre 3 uF (asta l-am avut la indemana atunci). Nu a pornit nici cu asta.

- am incercat sa pun si un condensator de 20uF (nu l-am descarcat dupa ninste teste si m-a muscat :)) ) .Nu vroia nici cu asta sa functioneze corect.

Mentionez ca motorul, chiar daca incepe sa functioneze, are niste vibratii. Curentul masurat cu un clampmetru este intre 15 si 38A !!!  Curentul mai mic daca nu ma insel l-am avut cand am legat condensatorul de 20 uF . Cum as putea sa il fac sa functioneze corect? 

Link spre comentariu

Normal era ca, condensatorul sa nu ramana incarcat, si sa te "piste"...el normal trebuia sa se descarce in bobinaj, ceva imi spune ca din momentul in care ti-a iesit fum din el , nu trebuia sa te mai chinui. Chiar daca il porneai in doua faze tot nu trebuia sa iasa fum din el.

Link spre comentariu

De obicei cond de motor sau lămpi de iluminat cu gaz au cîte o rez de descărcare de cîteva sute de kOhmi între terminale, uneori e internă la cele moderne, ptr a nu umbla cineva la terminale.

Mă tem că motorul a fost compromis la testele fără cond sau era dinainte bolnav şi de aia nu mai avea montajul corect de pornire. Poate fostul cond s-a străpuns...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări