Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ansa pistol lipit (in comutatie),Ce material e?

Postări Recomandate

Statia contine si un transformator + electronica in cutia ei . Daca e din 220V direct tot contine electronica  . Nu discutam de letcoanele chinezesti netermostatate de unica folosinta . Stai cu pistolul in mana cateva ore si in pozitii incomode cum se presupune ca lucreaza tehnicienii aia si apoi intreaba-te daca merita sportul . E o usurare sa folosesti statia dupa ce ai lucrat cu pistolul ceva timp , asta ti-o spun eu , din experienta .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Eu nu ma contrazic cu niciunul dintre dvs. deoarece pareti a fi atat cu pregatire cat si cu experienta in domeniu dar dupa cum am precizat deja prefer letconul caci este mai usor de folosit iar lucrarile executate cu acesta sunt mai de finete ceea ce in electronica conteaza dupa parerea mea.Preciza unul dintre dvs. ca letconul este de neanlocuit cand vine vorba despre componente mici iar din acestea se fabrica tot mai mult deoarece microelectronica cred ca este viitorul.

Incercati statie Metcal si veti vedea diferenta.Letcon usor ca pana nici un risc de curent sau alte cele.

Cu dvs.  nu cred ca ar trebuii sa se contrazica nimeni de pe acest forum cand vine vorba despre asa ceva.

Link spre comentariu

Pistolul de lipit are avantajele lui dar si dezavantaje.Clar, la lipiturile fine,o statie de lipit este cea mai buna optiune.Cu pistolul de lipit poti sa o "buctezi",deteriorind atit cablajul cit si piesele mai "firave".Cei cu experienta,cu mina "formata" in decursul a zeci de ani, pot si cu pistolul de lipit, sa faca "minuni.Eu folosesc pistolul de multi ani( peste 30 de ani).si cred ca am suficienta experienta.Am avut o statie de lipit ERSA RD S80 de 80 W,pe care, din nefericire un "berbec" ("fosta cunostinta")  mi-a adus-o gata stricata.Cu statia respectiva faceam lipituri mai  fine.Acum stau si ma gindesc daca sa cumpar o alta statie de lipit sau sa-mi fac una dupa schemele existente pe forum.

Link spre comentariu

Pai am precizat si eu in acest topic ca fiecare cu ce s-a obisnuit sa lucreze.Inainte si tatal meu mai lipea cu pistolul una alta dar acela s-a defectat intre timp si nu l-am m-ai reparat caci am procurat un letcon(gratis)  si pana acum n-am avut probleme cu el.Unii se plang ca letconurile lor topesc fludorul greu dar eu n-am intampinat aceasta problema chiar deloc deocamdata.

Pistolul de lipit are avantajele lui dar si dezavantaje.Clar, la lipiturile fine,o statie de lipit este cea mai buna optiune.Cu pistolul de lipit poti sa o "buctezi",deteriorind atit cablajul cit si piesele mai "firave".Cei cu experienta,cu mina "formata" in decursul a zeci de ani, pot si cu pistolul de lipit, sa faca "minuni.Eu folosesc pistolul de multi ani( peste 30 de ani).si cred ca am suficienta experienta.Am avut o statie de lipit ERSA RD S80 de 80 W,pe care, din nefericire un "berbec" ("fosta cunostinta")  mi-a adus-o gata stricata.Cu statia respectiva faceam lipituri mai  fine.Acum stau si ma gindesc daca sa cumpar o alta statie de lipit sau sa-mi fac una dupa schemele existente pe forum.

Si eu as vrea sa-mi fac o statie cu variator ca cea a lui @marian caci din cate am vazut este usor si ieftin de realizat dar sunt la inceput de drum si de aceea nu stiu daca este indicat sa ma apuc inca de asa ceva.

Link spre comentariu

Am lucrat vreo 20 de ani cu pistol de lipit si romanesc si weller dar si statii multe feluri Solomon ,Fahreinheit,Weller,Gordak,etc si pot sa spun un lcuru clar:Weller cu letcon WSP80 poti lucra absolut orice si lipituri foarte fine si mari.Cu Letcon LR21 de la weller merge dar desi e mai mare fizic nu poate ca wsp 80.Solomon si Gordak nu sunt rele dar nu ajung la weller.Wellerul este super la partea de vacuum si aer cald.In schimb Metcal MX500-P11 de care am din SUA este cu totul altceva.Incalzeste fara rezistenta in letcon cu frecventa de 13,56MHz si indiferent cat e de mare sau mica piesa nu se arde dar nici nu tine pana la incalzire.Schimbatul varfului este o jucarie doar il tragi afara si pui altul care in 5 secunde e cald.(fara piulite care se ard sau alte cele)

Link spre comentariu

............................................................................................................................

.Unii se plang ca letconurile lor topesc fludorul greu dar eu n-am intampinat aceasta problema chiar deloc deocamdata.

.....................................................................................................................................

Probabil folosesc fludor cu diametrul de peste 2mm, care se topeste mai greu, chiar si cu pistolul de lipit.Cind se lipeste cu  statiile de lipit se va folosi fludor de calitate(Sn60Pb40), cu diametrul pina la 1mm.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Probabil folosesc fludor cu diametrul de peste 2mm, care se topeste mai greu, chiar si cu pistolul de lipit.Cind se lipeste cu  statiile de lipit se va folosi fludor de calitate(Sn60Pb40), cu diametrul pina la 1mm.

Exact fludor de acest tip folosesc eu.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

.

Topicul  are doar o intrebare : stie cineva din ce material e ansa speciala, prefabricata?

Nu ne referim la ce scula e mai buna pentru lipit, nici ce folosim, nici la ansa din cupru. 

Ansa cumparata de mine, functioneaza bine desi nu prinde usor fludorul. Costa 10 Lei dar e foarte groasa , brutala as putea spune. Pina gasesc ceva mai fin, ar fi interesant de stiut ce material are in compozitie. Nu cred ca e cupru acoperit cu aliaj, ci doar aliajul respectiv. E foarte tare (rigida).

V-as ruga  respectuos, sa va referiti aici doar la acest :   material pentru ansa.

validae spune: otel

geo53BN spune: tombac

Spitfire spune:manganina

Multumesc domnilor, ati putea sa dezvoltati raspunsurile? 

.

Link spre comentariu

Eu zisei ca rezistenta de incalzire a unui banal letcon e din sarma de manganina, nu ansa de la pistol. Sincer nu prea vad rostul unei anse de pistol din nu stiu ce material superrezistent, nu plecati cu pistolul in spatiul cosmic unde nu aveti acces la sarma de cupru de 2,5, confectionarea unei anse dureaza 1 minut, iar montarea 30 de secunde.

Link spre comentariu

Ansele pentru pistolul de lipit sint confectionate ,asa cum am  mai spus,din sirma din Cu,tombac(aliaj CuZn)predominant fiind Cu in proportie de 80-90%,alama deasemenea se poate folosi la confectionarea anselor pentru pistoalelor de lipit.Cineva spunea ca si argintul poate fi folosit pentru confectionarea anselor.Nu cred argintul este alegerea cea mai potrivita,avind in vedere costul lui.

Ansele de la Weller erau din sirma de fier.

Grig

Probabil erau confectionate din "fer"(cum zice tiganu') cu continut foarte mic de carbon. Dealtfel cositorul prinde pe fier destul de greu.Fierul(impropriu spus) este de fapt un aliaj din fier si carbon cu adausuri de alte elemente ca Cr,Ni,W, V,Ti,etc, numit si otel.

Link spre comentariu

Incepe sa se limpezeasca treaba.  Deci manganina-nichelina sau ce se pune in rezistente , nu poate fi ansa. Normal...cunoastem ce se intimpla.

Tombacul, pare sa fie dupa cum inteleg eu , banala ansa din cupru. Deci nu merge nici asta. Ramine doar otelul, dar nu prea cred. Trebuie sa fie aliat cu ceva. Ansa pe care o folosesc e tare si arata a otel, dar fludorul s-a lipit prea usor pentru a fi un otel simplu, prea greu ca sa fie acoperit cu argint si exclud cuprul pe interior pentru ca ar fi mai moale. Dar pina la urma o sa tai una si poate descopar cupru sau alama in interior.

Sa recapitulam:

ANSA acestui pistol nu e obisnuita. Daca ii pun una din cupru se inroseste TOATA, ca o rezistenta de resou, se inmoaie si face crusta de oxid, iar fludorul nu sta nici sa plingi , pe ea. ANSA CUMPARATA de mine si care functioneaza, are culoarea otelului, rigiditatea acestuia, poate o tzira mai moale, dar nu mult, e destul de groasa si se incinge in virf, fara a se inrosi sau incinge toata. Adica functioneaza ca orice ansa. Totusi are laterale mai groase si virful mai subtire care ,implicit ,preia sarcina ca o rezistenta si se incinge, lasind restul ansei ...caldutz.

ANSA din FIER (FER denumirea stiintifica) ...ma rog poate otzel ar fi mai corect, indiferent de procentul de carbon, ramine singura varianta care trebuie incercata. Dl. ION-Bumbu spune ca a intilnit- o la Weller .  In w-end o sa experimentez anse din otzel si revin cu info. 

Va multumesc si va doresc un w-end placut.

Link spre comentariu

Masoara tensiunea la imbinarea ansei cu conductorul din traf.http://www.elforum.info/topic/28524-pistol-lipit-noua-tehnologie/page-14?hl=%20pistol%20%20tehnologieTensiunea in gol in secundarul trafului este de 340mV,iar in sarcina 230mV.@high-voltage:Al meu are ~200A, 300mV in secundardate luate de la "calcul ansa pistol"pentru a obtine aceste tensiuni raportul de transformare la pistolul clasic e foarte mare dar usor de realizat;si la acest model nou ar trebui un raport la aprox jumatate din cel clasic,lucru greu de realizat avand in vedere nr mare de spire in primar

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

.

Topicul  are doar o intrebare : stie cineva din ce material e ansa speciala, prefabricata?

Nu ne referim la ce scula e mai buna pentru lipit, nici ce folosim, nici la ansa din cupru. 

Ansa cumparata de mine, functioneaza bine desi nu prinde usor fludorul. Costa 10 Lei dar e foarte groasa , brutala as putea spune. Pina gasesc ceva mai fin, ar fi interesant de stiut ce material are in compozitie. Nu cred ca e cupru acoperit cu aliaj, ci doar aliajul respectiv. E foarte tare (rigida).

..................................................................................................................................................

.

Acum m-am dumirit. E vorba de ansa pentru pistolul de lipit in comutatie.Nu stiu cum se comporta ansa din Cu montata la pistolul de lipit in comutatie.  Probabil ansele sint facute dintr-un material special( habar n-am din ce).

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări