Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ansa pistol lipit (in comutatie),Ce material e?

Postări Recomandate

Va salut D-lor.

Nu am gasit un loc specific pentru acest topic, dar gindesc ca se potriveste cu "depanarea...."

Nu sant un adept al pistolului de lipit, dar , recent am gasit unul produs in Spania bun pentru lucrul cu lampi dar nu pentru tranzistori. Este un clasic cu transformator Arion Model BT125/220-110V/100W (245 euro), care  in loc de 0,5V , livreaza 2,5 V pe ansa ceea ce inseamna ca nu poate fi utilizat cu ansa bine stiuta din Cu de 1,5-2,5mm. La o experienta rapida am constatat inrosirea acesteia. Am realizat deci ca e necesara o ansa prefabricata asa cum se poate vedea la pistolul de lipit in comutatie.

Problema este ca nu sint multumit de forma acestora, de faptul ca nu prea se gasesc si de pretul lor care variaza intre 3,5Lei si 45euro....da euro.

As dori sa imi confectionez singur aceste anse.

Precizez ca am cumparat totusi o ansa prefabricata , pentru 100W. E teribil de grosolana, dar functioneaza. Metalul nu e cupru, dar se incalzeste instantaneu, si dupa intreruperea circuitului, ansa inca poate topi fludor timp de 5-12 secunde.  O astfel de ansa a costat 10 Lei si probabil are o durata mare de viata. Nu cred ca se corodeaza ca cele din cupru.

INTREBARE:

stie cineva ce material este utilizat la ansele prefabricate ?(a se vedea poza de mai jos).

Posted Image

Link spre comentariu

si eu as dori sa stiu acest lucru deoarece am un pistol de lipit weller tip 9200uc pe care l-am cumparat in urma cu 10-12 ani si nu m-ai am ansa lui.mentionez ca cea originala a fost folosita la greu vreo 2 ani dupa care sa terminat cu ea deoarece am topit plastic mai precis am taiat o carcasa tv care stiu are in compozitie carbon .acum folosesc rar o ansa de cupru dar se mananca repede .cred ca cea de 100w este buna ptr mine wellerul meu este de 100w.din ce material era facuta cea originala nu stiu

Link spre comentariu

"leoncris" asta stim si noi. Putem cauta pe internet si aflam unde se gasesc. Altfel cum as fi stiut ca  "comprar" inseamna "scoate din buzunar 45 ero"?

GASITI anse la magazinele care vind pistoale de lipit in comutatie. Eu am gasit la magazinele de materiale de constructie si scule, la raionul de scule pentru sudat-lipit. Ansa era de un singur fel si costa 10Lei. Daca tine 2-3 ani merita. Daca o pot ajusta cu sfinta pila e si mai bine ca nu imi mai bat capul sa caut material. Totusi ...era bine daca aflam :DIN CE MATERIAL E FACUTA ANSA PREFABRICATA.....asta era intrebarea.

si eu as dori sa stiu acest lucru deoarece am un pistol de lipit weller tip 9200uc pe care l-am cumparat in urma cu 10-12 ani si nu m-ai am ansa lui.mentionez ca cea originala a fost folosita la greu vreo 2 ani dupa care sa terminat cu ea deoarece am topit plastic mai precis am taiat o carcasa tv care stiu are in compozitie carbon .acum folosesc rar o ansa de cupru dar se mananca repede .cred ca cea de 100w este buna ptr mine wellerul meu este de 100w.din ce material era facuta cea originala nu stiu

...ai raspunsul mai sus....cumpara o ansa de la magazinele pentru scule-raionul sudura -lipiri metale si vezi daca te satisface. Eu vreau una mai fina si nu am gasit inca, dar mai caut. Revin cu info daca gasesc.

Link spre comentariu

Eu unul nu înțeleg ce ați găsit așa deosebit la acel pistol de 245 Euro, față de clasicul pistol românesc de 100W pe care-l am de la vre-o 10 ani  și încă funcționează perfect. Cu banii aceia se putea cumpăra mai bine o stație de lipit decentă.  V-au atras ansele prefabricate din aliaj strălucitor sau pur și simplu nu vă plăcea să schimbați ansele clasice de cupru ?   Nu mi-o luați în nume de rău, dar cred că 100W spanioli sunt totuși egali cu 100W românești....iar cu o ansă de cupru bine făcută, durata normală de încălzire nu depășește 1-2 secunde. Ansele prefabricate de care vorbiți sunt dintr-un aliaj de oțel galvanizat, dar nu vă sfătuiesc în niciun caz să ,,ajustați,, cu pila dimensiunea vârfului de lipire, fiindcă e tratat la exterior cu un material anticoroziv care odată îndepărtat, va duce la distrugerea rapidă a ansei. 

Link spre comentariu

Pai din ce ar putea fi facuta ansa? Dim metale neferoase,(exclus aluminiul)Cu,alama,tombac ,eventual nichelate.Ce mare filozofie.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Diferența e dată de rezistivitatea mai redusă a Cuprului, care la cei 2,5V pe care-i livrează acel pistol, face ca ansele obișnuite să se înroșească puternic.Trebuie făcute anse din oțel, dar vârful lor trebuie tratat anticoroziv, altfel se distruge rapid.Chiar și vârfurile de lipit din cupru ale letconurilor moderne sunt tratate prin acoperire cu un strat de metal anticoroziv.

Link spre comentariu

Noi care suntem adeptii pistolului de lipit folosim pistolul clasic "Radioprogres" cu ansa de sarma de cupru de 2,5mm si nu avem nevoie de nici o smecherie hi-tech(anse de fier galvanizat si pistol cu sursa in comutatie, etc).Care-i problema daca trebuie schimbata din cand o ansa de cupru?! Dureaza 30 de sec, producerea uneia noi, iar sarma de cu de 2,5 mm se gaseste oriunde.

Link spre comentariu

Eu sunt incepator in ale electronicii si execut lipituri tot des de cateva luni incoace dar folosesc ciocanul de lipit caci mi se pare mult mai comod in manevrare iar pe deasupra este mai sigur datorita faptului ca dispune de o rezistenta si astfel nu baga voltaj la varf in timpul lipirii cum se intampla in cazul pistolului.Am auzit de la electronisti experimentati ca exista componente asupra carora se lucreaza numai cu ciocanul si nicidecum cu pistolul(ex. tranzistorii cu efect de camp) pentru a nu le arde.Cand lucrezi cu pistolul asupra unor placute de mici dimensiuni este ca si cum ai incerca sa realizezi o lucrare in miniatura cu picamarul :d .Am vazut mai multe tutoriale video pe internet despre diferite aplicatii din domeniul electronicii si cred ca de fiecare data se folosea doar ciocanul dar pana la urma fiecare cu ce este obisnuit.

Link spre comentariu

O ansa calumea , probabil e cazul si celor din poza chiar daca arata mai sofisticate , e acoperita ca idee cu aceleasi aliaje cu care sunt placate varfurile statiilor de lipit ( cam greu de replicat acasa ) ... care bineinteles sunt tot din cupru inauntru pentru cine nu stie . De asta odata stricata suprafata se mananca rapid . Nimenea nu face risipa de aliaje scumpe ca sa faca tot varful . Oricum nu la preturi obisnuite . Ansele de la Miv... placate zic ei cu argint nu tin cu mult mai mult decat cele din cupru chior pentru ca placarea e f subtire si necalitativa ... deci nu faci cine stie ce afacere cu ele .

Pistolul de lipit e bun unde si cand trebuie putere multa , altfel nu merita din cauza greutatii pentru cine lucreaza mult . Si schimbatul ansei tot mereu devine enervant ( se rupe chiar cand nu trebuie ) .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Eu ma intreb cum ai putea sa lipesti integrate SMD cu pistolul?La ciocan este alta treaba caci exista varfuri de mai multe feluri:ascutit(creion),tesit,dalta s.a.m.d.Deci prefer ciocanul de departe.In curand asi vrea sa-mi cumpar unul cu termostat sau chiar sa-mi fac o statie dupa ce mai avansez umpic cu electronica aceasta de care sunt foarte pasionat.

Link spre comentariu

La SMD e de preferat o statie de lipit cu aer cald/infrarosu, dar la lipit conductori TLY pe cose argintate la montaje cu tuburi electronice pistolul e rege. Ai din start suta de watti in varful ansei, functioneaza instant, nu stai sa tot opresti statia de lipit si sa astepti 2-3 min. pana ajunge la temperatura necesara. La montaje cu componente THT pe PCB clasic e la fel de bun. trebuie doar aleasa unealta potrivita pentru operatia ceruta.

Link spre comentariu

Stai linistit ca si o statie calumea e la fel de buna si la tuburi ... ca vad ca vrei sa fii invechit cu tot dinadinsul . Statia nu se tot opreste , numai cand ai terminat lucrul . Dezavantaj pistol - greu la mana , cand lucrezi mult conteaza , si tot schimbi ansa care la lucru intensiv nu tine mai mult de 2 , 3 zile , avantaj - putere mare la lipituri grosiere , dar oricum o statie de lipit are putere reglabila cand e nevoie . Varful rigid al statiei functioneaza uneori si ca o unealta de indreptat , impins terminalele indoite , ansa fiind subtire se tot indoaie .

In concluzie , treaba poti face si cu pistolul daca nu vrei sa te adaptezi la nou si esti amator , dar nu e in nici un caz mai bun decat o statie de lipit termostatata

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Pai n-as numi "nou" o banala rezistenta de manganina, aia exista si-n sec XIX, principial pistolul e mai evoluat decat letconul, fiind un transformator, nu doar o banala sarma strabatuta de curent. Singurul risc la lipirea cu pistolul e supratemperatura si riscul defectarii componentelor sensibile la camp magnetic. Altminteri, pistolul de lipit se foloseste si la cablarea aeronavelor, prezinta risc mai mic de incendiu si de accidentare a tehnicianului decat letconul. Insa letconul e de neinlocuit la SMD si THT-uri foarte mici, sau sensibile la camp magnetic.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări