Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator MAS TER

Postări Recomandate

Buna ziua!

Am achizitionat cu ceva timp in urma un amplificator de putere defect de la colegul de forum @gabriele despre care nu stiu mai nimic, nici despre producator, nici despre schema sau altceva.

Atasez aici o galerie cu poze din timpul dezmembrarii:

http://postimg.org/gallery/1bzjek89a/

Ca motiv al defectarii banuiesc ca a avut scurtcircuit pe iesiri(cabluri taiate si scurtcircuitate cu ceva tabla metalica sau altceva) si avand in vedere ca am gasit releele de pe iesiri, din blocurile de protectie DC, cu contactele sudate banuiesc ca a avut scurtcircuit persistent pe iesiri si chiar daca protectia a lucrat la timp, contactele fiind sudate, a rezultat impuscarea partiala a finalilor si a altor componente. Banuiesc cabluri scurtcircuitate deorece dupa cum se vede si in poze un canal este mai afectat(componente distruse si pe placa de comanda - bucla de reactie) fata de celalalt(unde am gasit doar tranzistori trosniti, fara a fi afectata si placa de comanda)

Am gasit o parte din finali arsi si am decis sa-i inlocuiesc pe toti cu alti finali noi si originali, luati de la dl Claudiu aka DjLeco caruia ii multumesc si pe aceasta cale. De asemeni ma gandesc sa schimb toate rezistentele de putere de pe placa mare de pe radiator precum si acele rezistente de 220 k rosii de 1W, inca nu sunt decis daca sa fac operatia asta sau nu, rezistentele nu sunt puscate dar avand in vedere ca este un amplificator old school si dupa atata timp de functionare eu as zice ca merita componente noi. Bineinteles ca voi schimba si ceilalti tranzistori prefinali si driver si cel din superdioda. De asemenea as schimba si dioda AA118 cu germaniu, care din ce vad eu pe placa este folosita in superdioda impreuna cu joctiunea cu siliciu a tranzistorului pentru a realiza o compensare termica corecta si cat mai precisa. Daca as gasi niste doide echivalente cu germaniu in capsula cu talpa de prindere ar fi minunat.

De asemeni intentionez sa schimb componentele arse si/sau defecte de pe placile de comanda, precum si toti electroliticii de pe placi.

Ca si particularitate a acestui amplificator am observat ca blocurile de putere sunt alimentate doar cu + si - din sursa de tensiune diferentiala, borna de GND nefiind prezenta pe placi, din cate imi dau seama circuitul se inchide prin iesirea de difuzor(la borna rosie vine iesirea din placa iar borna neagra este conectata la GND si la carcasa inclusiv). Am banuit ca circuitul se inchide prin radiatoare dar nu exista contact electric intre radiatoare si tranzistoare sau altceva deci banuiesc ca singura cale de inchidere a circuitului este prin difuzor. Placa de comanda foloseste o masa "virtuala" realizata prin doua rezistente de putere si doua diode inseriate cu capetele pe + respectiv -, punctul comun fiind masa "virtuala".

De asemeni observ ca la intrarea de semnal mic sunt 3 borne pe cablaj, precum si niste componente lipsa care imi dau bauiala ca amplificatorul poate fi echipat si cu intrari balansate, in prezent el avand doar intrari nebalansate, normale.

Rugamintea mea este daca a mai vazut/auzit cineva de amplificatorul asta si stie pe unde se gaseste o schema sa ma ajute si pe mine cu respectiva schema daca se poate. Va multumesc!!!

Editat de elektronu85
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Ca motiv al defectarii banuiesc ca a avut scurtcircuit pe iesiri(cabluri taiate si scurtcircuitate cu ceva tabla metalica sau altceva) si avand in vedere ca am gasit releele de pe iesiri, din blocurile de protectie DC, cu contactele sudate banuiesc ca a avut scurtcircuit persistent pe iesiri si chiar daca protectia a lucrat la timp, contactele fiind sudate, a rezultat impuscarea partiala a finalilor si a altor componente.

Contactele s-au sudat deoarece au incercat sa rupa tensiune continua, mai mare decit cea maxim suportata de el.

Cel mai probabil si in mediu inductiv (boxa).

Daca pe releu scrie 250-277Vac pentru contacti si 30A, in DC acesta va fi capabil sa rupa doar 24-30Volti, fara sa perleze contactele.

Pai degeaba tot imi bat eu capul si recomand 2 contacte inseriate pentru ruperea in DC a tensiunii?

Iata ce se intimpla in realitate, cu saracele contacte ale unui releu de 30 Amperi in 2 situatii diferite:

Releu de 30 Amperi ce rupe 60Vac, maxim 4-5A:

[Video]

Releu de 30 Amperi ce rupe 74Vdc, maxim 5,5A:

2 relee de 30 Amperi cu contactii inseriati, ce rup 74Vdc, maxim 5,5A:

Mai departe, fiecare stie ce are de facut...

Link spre comentariu

D-le Victor, e de mare ajutor sugestia dvoastra, eu nici macar n-aveam idee daca mai exista producatorul amplificatorului, poate scheme s-or mai fi gasind si pe net dar dupa cum puteti vedea si in moze habar n-am ce model este amplificatorul asta, probabil pe spate unde este trecut Model era lipit vre-un abtibild care in timp s-a dus, oricum e de retinut ideea, o sa incerc sa le scriu un mail la macaronari poate, poate...

D-le Claudiu, filmuletele cu releele le stiu bine si chiar intentionez sa modific partea de relee in functie de ce gasesc, daca gasesc vreun releu cu putere mare de rupere in DC care sa se potriveasca pe cablaj o sa incerc asa, ori in caz contrar ma gandesc si eu sa inseriez doua relee, si eventual sa schimb tranzistorul care comanda bobinele cu unul mai fortos, acum pe placa este un BD139.

Ai di capu nieu ce flame se fac in DC :56 intre contacte. Cred ca o sa pun si cate doua relee si sa suntez si contactele cu niste MKP-uri de 400V. Oricum pana acolo mai e cale lunga, deocamdata sa dau comanda la TME de componentele necesare si sa vad daca imi raspund astia de la Master Audio.

Ce parere aveti, merita schimbate rezistentele de putere chiar daca nu's devalorizate sau e mai bine sa le las pe cele vechi??

Singurul motiv pentru care le-as lasa e ca ma gandesc ca poate pe vremuri componentele erau mai calitative, nu se facea atata economie ca acuma la materiale si la calitatea lor.

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Verifica-le si daca nu este niciuna intrerupta, lasa-le la locul lor.

Daca sint geoarse sau flameproof, vei gasi intrerupte.

Am reparat cindva un amplif care avea MJ15003-15004 ca finali si am gasit finali interupti de emitor, dar rezistentele de 0,33R intacte, insa erau DALE...

Evident in locul sigurantelor erau sirme direct puse...

Link spre comentariu

Da, m-am mirat si eu de existenta lor, initial m-am gandit ca o mai fi fost depanat amplificatorul in trecut, dar nu se vad urme pe la lipituri si in orice caz pana la mine, amplificatorul asta nu a vazut Romania niciodata, doar daca o fi fost vreun meserias roman sau alta natie est-europeana pe la macaronari. Parerea mea!

Ce echivalenti moderni as putea folosi pentru a inlocui BD911 si BD912 respectiv BD379, din ce imi da pe alltransistors.com nu prea imi place nici unul??? Ceva tip NJW??

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări