marius75 Postat Iulie 22, 2015 Partajează Postat Iulie 22, 2015 (editat) Salut. O intrebare...Cum se face ca anumite amplifuri care consuma in retea sub 200W au aceeasi putere de iesire ca altele care consuma peste 400W? Daca este nevoie dau si un caz concret : JVC A-X400 (putere iesire 2X70W, consum in retea sub 200W). JVC A-X4 (putere iesire 2x60W, consum in retea peste 400W). Ambele sunt pe tranzistori. Multumesc! Editat Iulie 22, 2015 de marius75 Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 22, 2015 Partajează Postat Iulie 22, 2015 Marketing sau clase diferite (AB vs D etc). Sau marketing. Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 22, 2015 Partajează Postat Iulie 22, 2015 Sau normele dupa care se declara puterea ("putere instalata", etc.): http://www.radiomuseum.org/r/jvc_stereo_integrated_amplifier_a_x400.html Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 22, 2015 Partajează Postat Iulie 22, 2015 Sau puterea consumata care este scrisa la 1/3 din pMax sau 1/8 din pMax. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iulie 22, 2015 Partajează Postat Iulie 22, 2015 S-ar putea ca ax-4 sa poata lucra si in 4 ohm si atunci apare aceasta diferenta de consum maxim. Trebuie studiate specificatiile ambelor aparate unde s-ar putea sa fie mai multe detalii. Link spre comentariu
marius75 Postat Iulie 22, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 22, 2015 (editat) Posibil sa fie diferenta de consum din cauza claselor de amplificare diferite...am gasit respectivele diferente azi-dimineata, in timp ce asteptam sa-mi ajunga A-X4 (480W consum in retea). Chiar ma intrebam cum este posibil ca un alt amplificator, sa aiba putere similara la consum in retea la jumatate (sau chiar mai mic). ............. Sper ca n-am facut o alegere proasta cu aceasta ultima achizitie, va ramane sa cante alaturi de A-X5... LE: A-X4 nu cred ca merge in 4 ohmi...poate racit fortat, dar nu risc sa-l tin in 4 ohmi...insa un cooler nu strica sa-i pun, chiar de va fi folosit exclusiv pe 8 ohmi Editat Iulie 22, 2015 de marius75 Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iulie 22, 2015 Partajează Postat Iulie 22, 2015 Varianta cu consum mai mare are si un transformator mai mare ? Nu stiu daca problema cu consumul suplimentar de energie este un minus, ci mai degraba l-as vedea ca pe un plus vis-a-vis de sunet... Finalii au acelasi numar la ambele aparate ? Acesti tranzistori sunt aceeasi ? Te intreb pentru ca am senzatia ca AX-4 este un model mai "tzapan". Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 22, 2015 Partajează Postat Iulie 22, 2015 Manualele de service pentru cele 2 amplifuri, cu schema completa si toate cele: https://www.mediafire.com/?m55f8cz045orkhh Link spre comentariu
marius75 Postat Iulie 23, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 23, 2015 Detin doar AX 4 dintre cele doua aparate in discutie. Manualul service l-am descarcat imediat ce am comandat ampliful . Diferenta pare sa fie la trafo, am pus o comparatie intre cele doua aparate, o poza facute de mine la AX 4 (radiatorul l-am scos pentru up grade) si o poza luata de pe net cu AX400. Despre sunet abia dupa ce il leg cu restul echipamentului, momentan i-am facut o proba legat la un dvd player (fara mari pretentii de sunet), doar cat sa vad daca functioneaza totul pe el... Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 Nu are rost sa te mai incurci si cu AX-400. Din manual se observa ca are transformatorul mai mic ca amperaj. Link spre comentariu
zal Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 (editat) Mai sînt nişte detalii. 1. Amplifurile care mai au şi prize suplimentare în spate specifică dacă acestea sînt ''switched'' - trecute prin comutatorul sau releul de reţea şi siguranţa generală (tipic 100W total ce trebuie scăzuţi din consumul general ptr a afla cît consumă ampliful), ori ''unswitched'' - în derivaţie, înaintea întrerupătorului sau releului de reţea şi netrecute prin siguranţa generală. 2. Atenţie la puterile declarate în prospect, se alege doar cea în toată banda (20 - 20kHz), ambele canale în funcţie, nu cele de vîrf, de impuls pe 1 sau 2 Ohmi, sau ale cîte unui canal la 1kHz, etc. 3. Atenţie la diferenţa de putere între sarcinile amplifului, dacă între 8 şi 4 Ohmi e o diferenţă mică, ampliful nu e construit ptr 4 Ohmi. Exemplu 80W/8 Ohmi şi 92W/4 Ohmi. Ideal ar trebui să fie un raport de 1 la 2. 4. Există estimarea empirică cu kg/watt, un amplif de 3kg nu poate avea 2x100W, dar unul de minim 12kg poate. 5. Majoritatea celor japoneze şi orientale sînt amplifuri în clasă AB mincinos botezate ca fiind în clasă A ori derivate prin complicarea inutilă a schemei. E doar marketing, un electronist nu poate fi minţit, doar naivii. 6. Randamentul aproximativ în regim sinusoidal al unui amplif în clasă AB e de circa 40%. Cu semnal muzical poate fi cu ceva mai mare. Exemplu: 2x100W corespund unui consum de circa 500W din reţea. E mai uşor de verificat la amplifurile cu integrate la care cunoaştem puterea din catalog. 7. Trafo de reţea sînt de obicei calculate ptr o putere debitată de 2/3, maxim 3/4 din cea maximă, ptr economie de materiale, de multe ori calculul puterii trafo dovedeşte că e mai anemic sau ne poate face să credem că e construit cu tehnică spaţială, ori nu respectă legile fizicii (încărcări şi randamente utopice). Foarte rar şi de obicei la sculele din vîrful gamei trafo exprimă un consens între puterea miezului şi consum. În plus, mai trebuie şi experienţă cu firma respectivă, unele au de obicei trafo stupid de mici, altele le diferenţiază după ierarhie, etc. Mai sînt şi altele... Editat Iulie 23, 2015 de zal Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 Foarte corect, sa le spui asta si audiofililor de pe un forum vecin! Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 O mica observatie, pentru clasa AB la putere spre maxim, randamentul etajului final poate atinge usor 60%, poate chiar si mai mult, e usor de calculat si demonstrat. Link spre comentariu
tomalex Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 ........4. Există estimarea empirică cu kg/watt, un amplif de 3kg nu poate avea 2x100W, dar unul de minim 12kg poate....... Aici nu inteleg...daca pt 2*100w trebuie sa fie de minim 12 kg, pentru 2*600W trebuie sa aiba 50-60kg, ca altfel e falsa puterea declarata? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 23, 2015 Partajează Postat Iulie 23, 2015 Greutatea este data in special de partea de alimentare (transformator) , carcasa si radiatoare. Stai sa vezi behringeruri de 5 kile si 6000W... Evident goale inauntru, o mina de piese si 3 table chioare... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum