Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Gravare cu laser

Vizitator RAGE patrick_UCV

Postări Recomandate

Vizitator RAGE patrick_UCV

Salutari , am nevoie de ceva sfaturi in gravarea cu laser. Lucrez pe o masina laser luata din china ,Puterea minima este de 60 A si max de 600 A . Am incercat sa gravez un nr de serie pe un niplu dar su reusesc ,cu cat ridic amperajul imi topeste materialul si nu se mai intelege nimic . Daca ma poate ajuta cineva cu  info despre para,etri optimi pentru gravare cu laser ( amperaj , puls ,frecventa ) Multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• klayus

3

• chas3

3

• Dan57

2

• La Trovanti

1

Top autori în acest subiect

Am ceva experienta la sudura electrica si autogen. 

O sa compar gravarea cu sudura electrica. Este necesara topirea locala intr-un timp relativ scurt fara sa se propage caldura si sa afecteze restul materialului.

Daca spui ca se topeste materialul, trebuie sa cresti viteza de scriere ca sa nu incalzesti in exces restul materialului. 

As sugera sa setezi laserul la o putere mare si apoi sa cresti viteza de scriere pana obtii un optim

http://www.cazare-horezu-pensiuni.ro/

Editat de La Trovanti
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut! Am ceva experienta (scuze pentru colegul La Trovanti... n-am gasit alta rima... :rade: ) in marcare cu laser, pentru ca, ce doriti dumneavoastra sa faceti este o marcare, lucru un pic diferit de gravare - si, ca o paranteza, nu am prea inteles cum de se masoara puterea in A, presupun ca vine de la "amperi" - dar asta e o alta discutie - asa cum bine a precizat colegul La Trovanti pentru o marcare reusita trebuie sa existe o corelatie intre timpul de marcare si puterea utilizata. Nu stiu ce ecipament aveti, dar laserele care sunt fabricate pentru marcare au posibilitati mai largi de reglaj pentru o marcare reusita (frecventa, raster, latime impuls, vteza, putere impuls, etc) . Subinteleg ca laserul de care dispuneti nu ar fi special pentru marcare, dar nu exclud posibilitatea ca se poate marca si cu acesta, s-ar putea sa mai apara probleme si datorita rugozitatii suprafetei si a curburii acestuia - daca focala lentilei de iesire este prea mica, curbura obiectului de marcat devine o problema. Daca nu ati reusit nimic inca, mai astept amanunte.. Succes!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Acum povesti sunt multe , rezultate putine .

Intrebarea de la un nepriceput .

Ce fel de laser este  co2 , yag , fibra?

Daca este co2  NU merge gravat pe metal direct .

Daca este yag 

100 m/s

4000 Hz

23 A

Yag de 130w

Daca este fibra de 10w

Merge la fel ca la yag

Focus la lentila

Optica murdara (apa deionizata proasta YAG)

600A am vazut doar la aparatele de sudura laser sau la cele de debitat

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

E o amarata de dioda de 0.2W, mai mult decat hartie nu o sa faci prea multe cu ea. Poate cu un feedrate ridicol de mic merge si pe lemn. Mai bine incerci cu una de 2W - nu o sa poti face aceleasi lucruri ca un CO2, dar fata de aia de 0.2W ai mai multe posibilitati.

Link spre comentariu

Da, sunt tutoriale DIY de la demontat dioda din DVD pana la controlul ei. Gasesti si pe google si pe instructables. Teoretic cu cat e mai nou DVD-ul si viteza de scriere mai mare, cu atat are dioda din el ceva mai multa putere.

Link spre comentariu

Trebuie laserul de la un dvd-w sau merge simplu care numai citeste?

NU merge nici unul, sunt prea slabe, am unul de 200mW si nici un balon nu-l sparge. Din cate am vazut pe net singurele care ar face ceva sunt la peste 40W, adica zgaraie lemnul sau plasticul, in rest doar bancuri.

Link spre comentariu

Eu folosesc o dioda de 200mw uv și taie hârtie, scrie pe lemn, arde (inscriptioneaza) chiar și pcb-uri și pot sa decupez komatex de 3 mm, nu am încercat mai gros ca nu am. Komatex ul de 2 mm alb îl taie foarte ușor. Dar iti trebuie o lupă.

Link spre comentariu

Eu folosesc o dioda de 200mw uv și taie hârtie, scrie pe lemn, arde (inscriptioneaza) chiar și pcb-uri și pot sa decupez komatex de 3 mm, nu am încercat mai gros ca nu am. Komatex ul de 2 mm alb îl taie foarte ușor. Dar iti trebuie o lupă.

Poti sa mi arati cum ai facut laserul in mare?
Link spre comentariu

pai nu prea am ce sa arat. e doar prins de axa Z la un cnc micut si focalizat la cel mai mic punct pe care il pot obtine :)

Posted Image

lupa nu este nici pe departe cea mai potrivita, dar de experimentari rapide, merge :)

e scoasa dintr-un copiator lupa. laserul e luat de pe ebay.

si asa scrie pe komatex alb

Editat de klayus
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări