Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare Statie lipit si Osciloscop

opreaandrei

Postări Recomandate

Buna ziua,

Ca student la inginerie electrica tot incerc diverse proiecte si ma tot lovesc de probleme cu care pot sa le rezolv doar cu osciloscop (setare gain amplificator etc)

Mai nou letconul chinezesc (20-30lei) cu care m-am tot chinuit ceva timp si-a dat duhul, nu mai incalzeste varful. Ma bucur ca am scapat de el.

Cu ocazia asta vreau sa aloc 1000RON, jumatate din bursa ca sa imi iau o statie de lipit si un osciloscop second hand. Mentionez ca le folosesc doar in regim de hobby. 

Dupa ce sa ma uit la un osciloscop? Vad ca sunt ceva osciloscoape analogice pe olx. Dar la statia de lipit la ce sa ma uit? Nu vreau suflanta de aer. Ce putere trebuie sa aibe statia? Poate cele mai "grele" lipituri ar fi pe terminalii diodelor. Pentru chestii mai mari am ciocan de lipit din ala vechi cu maner de lemn.

O zi buna,

Andrei

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• opreaandrei

7

• ratza

2

• UDAR

2

• mars01

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator EvilDeeds17

Daca folosesti doar in regim de hobby si esti incepator(la fel ca mine),pentru osciloscop am fost sfatuit sa imi iau unul de 10 MHz.Sunt mai ieftine si iti poti face treaba cu el.Daca da un semnal sinusoidal corect la 6-8 MHz,normal ca mai departe,conform teoriei se aplica si la o frecventa mai mare. - asa am fost sfatuit

Poate te ajuta pentru statie - http://www.elforum.info/topic/105184-kituri-letcon-cu-termostat-si-afisor-digital-statii-lipire-complete-finalizate/ . Eu de aici mi-am luat si sunt multumit de ea.

Editat de EvilDeeds17
Link spre comentariu

Am vorbit pentru statia de lipit tipul D si un osciloscop KENWOOD CS-1025. Tocmai ma incadrez perfect in buget.

Vreau sa va mai intreb in schema aceasta, de ce C1 este electrolitic? Cum poate lasa un semnal de intrare sinusoidal sa treaca? 

http://www.datasheetdir.com/SSL-TDA2050+Audio-Power-Amplifier

Am facut schema asta si efectiv i se taie glasu cu cat cresc volumul. Doar la minim unde practic amplificatorul doar repeta semnalul de intrare se aude clar.

Link spre comentariu

C1 este electrolitic din considerente de spaţiu şi cost. Nu te împiedică nimeni să pui unul cu film. Cu ce tensiuni alimentezi şi ce putere are sursa?

Link spre comentariu

Alimentez simetric, dupa redresare am undeva la +/- 17V. Traful are 2x12V 4A, sau cel putin asta scrie pe el.

O sa refac din nou tot. Am gresit si la filtrarea sursei. Am ales de 16V condensatorii de 10 000uF. 

Link spre comentariu

Imi puteti explica si mie cum de poate conduce C1 alternanta negativa? Tot vad cheme cu condensatori ba polarizati, ba nepolarizati. 

Cate un radiator cu suprafata de 460cm2 ajunge pentru fiecare integrat? Exista vreo relatie intre suprafata si K/W?

Link spre comentariu

Imi puteti explica si mie cum de poate conduce C1 alternanta negativa? Tot vad cheme cu condensatori ba polarizati, ba nepolarizati. 

Iartă-mă , parcă ziceai că ești student la inginerie electrică . Condensatorul nu conduce semialternanțe , el ”conduce” pur și simplu curentul alternativ . 

Chestia cu polarizat/nepolarizat este dată de tehnologia de realizare . La cel polarizat nu e voie să-i aplici o tensiune inversă prea mare . De regulă la cei câteva sute de mV care sunt în schema ta nu e nicio problemă .

Link spre comentariu

OK. Stiu ce e ala un condesator, asta nu stiam ca se poate incarca si invers cu 1V sa zicem sau cat o da intrarea.

Am gasit o formula acolo, rezist termica=50/sqrt(A), Aria in cm. in cazul asta am 2.33grC/W, deci mai mult decat suficient.

Editat de opreaandrei
Link spre comentariu

De fapt tensiunea la bornele condensatorului este mult mai mică decât semnalul de intrare - de zeci , sute , mii de ori , în funcție de frecvență - pentru că reactanța lui este de tot atâtea ori mai mică decât impedanța de intrare.

Iar ca ordin de mărime pentru tensiunile inverse permise  fabricanții vorbesc de 1-1,5V.

Link spre comentariu

Vreau sa bag amplificatorul in cutia unui fost aparat de stabilizat tensiunea dupa vremuri.

Cutia are cam 26/13cm. Cum ati vedea asezarea? Sa folosesc capetele pentru intrare/iesire respectiv panou frontal sau sa incerc sa acopar cu ceva lateralele si la pun conectorii pe fete.

post-232644-0-73849800-1437676732_thumb.jpg

post-232644-0-21499100-1437676733_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări