Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Offset operational

nimeni_altci

Postări Recomandate

Salut,

Am realizat montajul din figura de mai jos, si am o problema cu acesta. Nu stiu din ce cauza cand nu aplic nimic pe intrare si masor tensiune pe pinul Vin cu multimetrul acesta indica -14mV. La fel si cand masor tensiunea la iesire. Stiti cumva din ce cauza? Nu ar trebui sa fie 0, deoarece operationalul are un curent de polarizare de ordinul pA, iar acela ar trebui sa fie punct virtual de masa cand nu aplic nimc pe intrare.

Multumesc!

post-195068-0-23870500-1437381848_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nimeni_altci

15

• nico_2010

11

• ratza

7

• Barbu Paul

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

S-ar putea sa ai zgomot. de ce nu folosesti tu valorile de rezistente din foaia de catalog (in loc de 1M 50 Ohm, spre exemplu). Pune eventual un osciloscop atat pe intrare. cat si pe iesire, si vezi ce semnal ai.

Link spre comentariu

Pentru ca eu vreau sa fac o intrare de osciloscop cu atenuare din sonda, si am nevoie de rezistenta de 1M. Atat intrarea, cat si iesirea au aceeasi valoare.

UPDATE: L.am lasat sa mearga vreo 5 minute, iar acum multimetrul nu mai indica -14, ci -7 si e tot in scadere..

Editat de nimeni_altci
Link spre comentariu

Inteleg, dar totusi as dorii sa descopar si cauza problemei mele. Nu inteleg de ce cand las montajul sa mearga, si multimetrul conectat pe VDC pe intrare, valoarea indicata pe acesta scade in continuu. Momentan a ajuns la -4mVDC si inca scade.

Editat de nimeni_altci
Link spre comentariu

Si mai e un lucru ciudat. Dupa cum se vede in poze eu am un alimentator care legat la o placa cu doua stabilizatoare: 7805 si 7905. Din placa cu stabilizatoare merg 3 fire catre placa mea cu op-amp. Ideea e urmatoarea: daca scot alimentatorul din priza, dar las placa legata la cea cu stabilizatoare, iar apoi pun ohmetrul pe rezistenta de 1M, acesta indica 0.5M . Daca decuplez masa dintre cele doua placi, ohmetrul indica bine. Oare de ce?

Si cu montajul asta ce frecventa maxima a unui semnal intentionezi sa vizualizezi/masori? Presupun ca nu mai mult de 100MHz (si asta ar fi cu indulgenta).

Pentru comparatie si fara sa te dezamagesc/deprim, citeste cu Google Translate asta: https://www.mikrocontroller.net/topic/188227?goto=1831302#1831302

Cu siguranta nu vreau sa trec de 10MHz

Link spre comentariu

Fără supărare, dar ăla e cablaj care reprezintă perfect cum să NU faci o sondă activă de osciloscop. E unul din puţinele cazuri în care un autoroute s-ar fi descurcat mai bine. Decuplările sînt complet inutile, planul de masă ocoleşte aiurea, iar rezistenţa de pe intrare e legată fix pe partea greşită. Masa trebuia luată cît mai aproape de alimentare. Îţi fac eu un PCB?

daca scot alimentatorul din priza, dar las placa legata la cea cu stabilizatoare, iar apoi pun ohmetrul pe rezistenta de 1M, acesta indica 0.5M . Daca decuplez masa dintre cele doua placi, ohmetrul indica bine. Oare de ce?

Fiindcă e încă în circuit, doar nu vrei s-o măsori şi să-ţi dea valoarea corectă!

Link spre comentariu

Pai ma gandeam ca ea vine in paralel doar cu intrarea operationalului, care are impedanta foarte mare. Cat despre cablaj, nu ma pricep foarte bine la asta, dar nu ma gandeam ca va conta asa mult la frecventa asta. Daca ai putea sa faci unul cand ai timp as fi recunoscator. Imi mai poti spune cateva lucruri care le.am gresit la al meu? Multumesc.

Link spre comentariu

Cablajul trebuie sa fie proiectat pentru capacitati minime la intrare, cu trasee cat mai scurte, alimentarea trebuie tinuta departe de intrare s.a.m.d., adica exact ce nu ai facut tu.

Uite un exemplu de cablaj dupa care sa te inspiri: https://www.mikrocontroller.net/attachment/99889/TK-Platinen.jpg

Iar aici ai PDF cu cablaj 1:1 si schema a sondei din fotografia de mai sus: https://www.mikrocontroller.net/attachment/128947/Poor_Man_s_500_MHz_Active_FET_Probe_by_branadic.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări