Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

functie scalare

Vizitator andries_andreea

Postări Recomandate

Am de implementat un program intr-un PLC.M-am "lovit" de urmatoarea problema:- am o intrare analogica de 4-20 mA pt o putere de la 0 la 700kW- o alta intrare analogica de 4-20 mA pt o putere de la 0 la 1500kW- ideea este ca trebuie sa fac printre altele si o diferenta a acestor doua puteri(semnale).- problema consta in faptul ca atunci cand fac diferenta celor doua puteri, daca acestea transmit 350kW si respectiv 750kW rezultatul va fi 0, deci eronat. PLC-ul pe care il folosec citeste intrarile analogice pe 12 biti.Cred ca tre sa fac o functie de scalare sau cam asa cv., dar nu stiu exact cum. :prayer: :supz:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

2

Top autori în acest subiect

Pai si ce mare fromaj? Tre' sa nascocesti 2 functii de gr. intai care sa faca scalare/shiftare. Sa o luam pe prima. Cauti o functie de forma:y=a*x+bsi stii doua puncte de pe graficul functiei:x1=4; y1=0x2=20; y2=700Scrii sistemul de ecuatii:y1=a*x1+by2=a*x2+bSi rezolvi in a si b. a este panta, iar b este ordonata la origine. Functia este complet definita. Pa Ilie!Similar ptr cealalta scalare.Spor!Cirip

Link spre comentariu

Multumesc pentru idee.Totul merge bine. Insa am o mica problema. Panta mi-a dat cu virgula, iar PLC-ul TWIDO de la schneider nu stie de virgula.Am defeinit doua constante care impartite au rezultatul egal cu panta, iar in timpul rularii rezultatul este 0 sau 1.Are cineva vreo idee. Cum pot scapa de virgula asta blestemata.

Link spre comentariu

Pai... la fel de simplu :yawinkle: Sa zicem ca panta iese de 0.427. Amplifici cu o putere a lui 2 si o sa rezulte o fractie de forma 0.427*2^n/2^n. Efectuezi inmultirea la numarator si o sa rezulte un intreg oarecare, sa-i zicem M. Inmultirea ta cu panta zecimala se va transforma intr-o inmultire cu M si o shiftare la dreapta cu n biti. Cu cat n e mai mare, cu atat precizia e mai mare, dar trebuie alocati mai multi biti ptr stocarea operanzilor. Ai grija si la posibilitatea aparitiei depasirilor (overflow).Ce zici? Se leaga?Cirip

Link spre comentariu

Cu echipamente Schneider nu am lucrat, doar cu cele GE, dar pana acum nu am intalnit nici un model de PLC GE care sa nu stie sa faca scalari si translatari, chiar daca lucra numai cu numere intregi.Eu zic sa vezi mai intai documentatia producatorului, ce vrei tu este o problema banala, care se intalneste la tot pasul in energetica si nu esti prima persoana care da peste asa ceva. Vezi manualele pentru ca sigur gasesti acolo o rezolvare clasica si eleganta, asa cum a gandit-o producatorul echipamentului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări