Vizitator alex paul Postat Iulie 19, 2015 Partajează Postat Iulie 19, 2015 Intrebarea este una foarte simpla, cum incalzesc un fir folosind curent electric, de ce am nevoie si de ce trebuie sa tin cont. Stiu ca aceastra proprietate (caldura) este dependenta de curent, Amperaj din cate-mi amintesc eu, as dori sa ma puneti la "curent" nu sunt foarte cunoscator in electronica, asa ca sper sa veti rabdare cu stupizeniile mele. Ce vreau eu sa creez este un aparat la care sa conectez un fir, care la randul lui sa fie strabatut de un curent electric care sa-mi incalzeasca acel fir metalic ca mai apoi sa pot eu taia polistirenul Astept cu nerabdare sfaturile voastra Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Iulie 19, 2015 Partajează Postat Iulie 19, 2015 Urmeaza teoria firului... Link spre comentariu
Electronicserver Postat Iulie 19, 2015 Partajează Postat Iulie 19, 2015 http://www.elforum.info/topic/57985-puterea-necesara-inrosirii-unui-fir-de-nichelina/ Link spre comentariu
validae Postat Iulie 19, 2015 Partajează Postat Iulie 19, 2015 Trebuie mai înainte de toate să știi ce lungime utilă a firului de tăiere vei folosi, ce grosime va avea firul de tăiere și ce rezistivitate (Ohmi/metru) va avea acel fir.Apoi cunoscând toate aceste date, se poate ști ce tensiune și curent, respectiv putere maximă, va trebui să aibă transformatorul ce va alimenta acel fir. Un transformator de genul celor ce alimentează cu 24V boxele de subsol este în principiu suficient scopului. Se poate eventual modifica la nevoie tensiunea secundară a trafului prin scoaterea de spire, sau se poate lungi puțin firul tăietor pentru a avea temperatura optimă. Firul trebuie să nu fie prea înroșit fiindcă se rupe ușor, dar totuși suficient de fierbinte ca să taie rapid polistirenul.Se poate tăia foarte eficient astfel și buretele de tapițerie. Dacă vrei să tai materiale având lungimi diferite, va trebui să ai în vedere procurarea unui variator de tensiune pe care să-l montezi înaintea transformatorului ce alimentează firul tăietor.Astfel vei putea ajusta tensiunea de lucru rapid la diversele lungimi ale firului tăietor. Link spre comentariu
Vizitator alex paul Postat Iulie 19, 2015 Partajează Postat Iulie 19, 2015 Va multumesc din suflet, am reusit sa citesc si topicul recomandat mai sus. Acum as avea o intrebare pentru domnul "validae" credeti ca exista o posibilitate sa folosesc un transformator variabil pe care sa il conectez la mai multe tipuri de cutite pentru polistiren? Ca sa nu stau sa calculez pentru fiecare grosime de sarma, si pentru fiecare lungime a ei, ma gandesc sa fac comanda un astfel de transformator variabil, la care sa am posibilitatea de a conecta mai multe tipuri de aparate. Eu am mai folosit un aparat de sudura profesional, nu stiu sa va zic exact ce modul al aparatului am folosit (aparatul este unul foarte modern ecran digital si toate cele, cu mai multe module) ideea era ca am plecat de la amperaj 0 si am urcat pana cand sa inrosit sarma, cand sa inrosit sarma, am coborat nivelul cu cateva unitati si totul a fost super ok. doar ca ma chinui cu aparatul de sudura si ma gandeam ca poate as gasi ceva care sa tina locul aparatului de sudura pentru a-mi genera curent electri in parametri de care eu am nevoie( variabili). Link spre comentariu
validae Postat Iulie 19, 2015 Partajează Postat Iulie 19, 2015 Vă trebuie obligatoriu un transformator cu rolul de separator galvanic (traf de sudură sau de orice alt tip, ex. 220V/24V) pentru a nu vă electrocuta. Eventual înainte de acel transformator separator, se poate monta un autotransformator reglabil (ATR), cum este cel din poză. Autotransformatorul reglabil separat nu are izolare galvanică, adică bornele lui de ieșire au contact direct cu faza rețelei, chiar dacă valoarea acelei tensiuni de ieșire este scăzută sub pragul de 48V. Vă recomand de exemplu un autotransformator de genul ATR8, care poate varia tensiunea de ieșire în limite largi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum