Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Avertizare sonora scurt circuit

Postări Recomandate

O să pun mai spre seară o schemă ? Ai LM393 ? 

PS N-ai răspuns - sau n-am observat eu - vrei să sune și după îndepărtarea scurtului , până la apăsarea unui buton , sau doar cât timp este scurt ?

Editat de UDAR
Link spre comentariu

@UDAR, am spus, dar mai spun de cate ori  e nevoie, numai schema sa iasa, buzzerul sa sune atata timp cat este prezent scurtul la bornele sursei, dupa inlaturarea scurtului sa se opreasca, cu alte cuvinte, atata timp cat tensiunea la bornele montajului scade sub 0,2V buzzerul sa sune, cand tensiunea creste peste 0,2V buzzerul sa se opreasca, schema sa se comporte ca un buton ON-OFF, <0,2V ON, >0,2V OFF.

Posted Image

LM393 nu am, dar maine dimineata la prima ora cand deschide la prietenii mei de la ADElectrocom, dau fuguta si imi cumpar 5 bucati sa am si de rezerva. :d

Am numai varianta 339, Quad Single Supply Comparators, schema interna este aproape identica cu LM393, cu o mica diferenta, il pot folosi in loc de LM393?.

Posted Image

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Păi atunci schema propusă de @Ticu e OK. Eu voiam să-ți propun ceva foarte similar dar cu LM393 . Aș mai fi adăugat un mic histerezis - nu știu câtă relevanță are practic .

EDIT Am o observație totuși . Condensatorul de 10µF de pe intrare mi se pare cam prea mare . Un scurt de scurtă durată (!) va trece nesesizat  . Trebuie 2 secunde să se descarce condensatorul de la 5V la 0.1V  . Nu știu dacă ăsta este un impediment , totuși după mine acolo e suficient 1µ sau chiar mai puțin . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Va multumesc amandurora, iar daca pui si tu o schema, sa stii ca nu ma supar.

Cat despre acel condensator de care zici, poate fi 1uF nepolarizat?.

In loc de 1/2 LM358, nu pot folosi LM741, sau TL071, sau TL081?.

Cu stima,

Eugen Chirila, alias RexOly.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Poate fi nepolarizat  sau polarizat , n-are importanță . 1µ e OK după părerea mea . N-are rost să mai pun o schemă - practic identică . Nu mi-e lene dar chiar nu se justifică .

PS Acum am observat postarea despre LM393 . LM339 e identic , doar că are patru comparatoare în capsulă față de LM393 care are două. Partea care ai marcat-o nu e diferită . Dacă te uiți cu atenție , tranzistorul din dreapta e legat ca diodă . În circuitele integrate de multe ori ( din motive tehnologice ) diodele se realizează din tranzistori cu o joncțiune în scurt . Schema din stânga este reprezentată cu simbolul diodei că asta e de fapt în circuit , cea din dreapta ne arată cum e realizată . Deci , e absolut același lucru , doar modul de desenare diferă. 

Poți folosi foarte bine și LM358 , cum propune @Ticu . Pinii sunt la fel cu LM393. LM358 nu e comparator dar în acest caz poate fi folosit . E chiar mai economic - necesită cu o rezistență mai puțin !

Editat de UDAR
Link spre comentariu

@UDAR, in loc de 1/2 LM358, in schema propusa de @Ticu, nu pot folosi LM741, TL071, sau TL081?, ca nici ele nu sunt comparatoare ci tot operationale simple, ca si 358, numai ca nu sunt duale, iar daca nu se poate, am ce sa fac cu cealalta jumatate de 358, fac un amplificator cu impedanta mare de intrare pentru ampermetru, dintr-o schema a lui @marian, pe care deja am experimentat-o si functioneaza OK.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Poate gresesc, dar eu vad problema altfel. Din iesirea sursei se alimenteaza un releu, care prin contactele normal inchise, alimenteaza buzerul (tensiune "0", releu nealimentat, contacte inchise, buzer alimentat si invers).Daca tensiunea de iesire este mica, se poate utiliza un releu reed pt. ac. tensiune, care sa fie alimentat din iesire, prin intermediul unui stabilizator. Acest stabilizator trebuie sa asigure functionarea sistemului in toata plaja de tensiuni livrata de sursa.PS-daca ai o sursa separata pt. buzer (ex 12V), poti lua printr-o R de valoare mare, doar tensiunea (+) care polarizeza baza tranzistorului care actioneaza releul (care in ac. caz, poate fi unul normal, cu contacte NI)

Editat de vera
Link spre comentariu

Nici unul din cele indicate de tine nu permite coborârea intrărilor până aproape de potențialul masei , ori în această schemă acest fapt este esențial . Deci nu le poți folosi fără complicații .  Dacă vrei încerc o schemă că tot am rămas dator ....

Nu știu ce amplificator pentru ampermetru vrei să faci dar cred că vei avea o problema cu masa ... sau să folosești eventual o conexiune inversoare ....

Link spre comentariu

@vera, te rog sa fii mai explicit cu mine, te rog frumos, pune o schema, ca din cuvinte m-ai pierdut, nu am inteles nimic, multumesc.

@UDAR, partea de amplificator proiectata de @marian, este un amplificator x10, care citeste caderea de tensiune de pe rezistenta de putere din schema sursei, o amplifica cu 10 si se duce la intrarea unui voltmetru cu C520 care imi va indica curentul tras din sursa, @marian proiectase schema pentru intrarea intr-un PIC, la mine se potriveste perfect cu voltmetrul pe post de ampermetru, iar alimentarea aceslui voltmetru/ampermetru, este total independenta si separata de sursa, are alimentarea lui proprie, traf, punte, filtraj, stabilizare, etc.

Multumesc pentru lamurirea in legatura cu LM358 vs LM741, TL071, TL081.

Iar despre schema, nu esti si nu imi esti dator cu nimic, dar daca o faci si o pui, nu pot decat sa iti multumesc, "frumos, elegant, cat de cat" :d si raman eu dator.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Eugen , pentru sesizarea scurtului masa montajului discutat mai sus este borna GND , minus , a sursei . La această bornă este legat un capăt al rezistenței de pe care vrei să culegi informația de curent . Celălalt capăt se află la un potențial mai negativ față de GND .

Despre asta vorbeam . 

@vera . 

1. Vorbeam de prag de 0,1-0,2V cel mult . 

2. De ce să mai pui un releu ? Buzzer-ul consumă zeci de mA cel mult.

post-176515-0-18484600-1437335728_thumb.jpg

Editat de UDAR
Link spre comentariu

@vera, ideea ta este geniala si ultra simplista, daca poti pune si niste valori ale componentelor ar fi ideal, si vreau sa iti mai repet, si sa te intreb, schema poate actiona releul la o scadere a tensinuii la bornele sursei sub 0,2V, si tinand cont de tensiunea maxima de 35V nu se intampla nimic cu tranzistorul din schema, adica sa nu se arda?.

@UDAR asta este schema pe care am experimentat-o, schema lui @marian.

Posted Image

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

E OK , dupa cum vezi seamănă cu ce am pus eu . Sigur , a lui Marian e completă . Nu știam dacă e variantă inversoare sau nu ...

Păi în cazul ăsta te-ai scos ! Cu un LM358 le faci pe amândouă .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări