Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 0-50V ( nu functioneaza protectia ) - Ajutor


Vizitator Aipt3k

Postări Recomandate

Vizitator Aipt3k

Am realizat o sursa reglabila dupa urmatoarea schema, la care nu-mi functioneaza protectia, imi poate spune cineva ce este gresit la schema ? Mentionez ca am realizat cablajul in 2 variante. Ambele functioneaza perfect mai putin protectia. Multumesc, sper sa ma puteti ajuta.

post-231005-0-63695400-1437215621_thumb.jpg

post-231005-0-94537500-1437215636_thumb.jpg

post-231005-0-78459800-1437215644_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cum adică ? Ai tensiune constantă cu scurt la ieșire ? Sau după ce îndepărtezi scurtul ?

 

PS Fără supărare , deja am răspuns prea mult la câte detalii ai dat . Dacă dai lămuriri suplimentare vei primi răspunsuri mai multe și , probabil , mai aproape de soluție .

 

 

EDIT Am greșit în primul meu post din obișnuință sau din grabă . Nu e vorba de o limitare . La un scurt violent , ar trebui să intre în starea de protecție și să revină doar la apăsarea butonului de RESET. Probabil însă că scurtul ăla trebuie să aibă o durată minimă.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

"Nu taie tensiunea " pentru ca nu functioneaza protectia.Din schema protectiei fac parte cei patru tranzistori BC327,pnp-uri.

Traductor sau senzor pentru curent este rez =0,25Ω/3W x 2.

Al-III-lea BC327 semnalizeaza funcionarea protectiei prin aprinderea ledului.

-Tensiunea pe anodul diodei zenner de 15V trebuie sa fie mai mica cu 15V decat tensiunea masurata la bornele condensatorului

de filtraj de 4.700uF.

-Verifica piesele daca sunt montate corect,condensatorul de 3,3uF,potentiometrul de 3KΩ,diodele 1N4148,tranzistorii

din schema de protectie.

Link spre comentariu

"Nu taie tensiunea " pentru ca nu functioneaza protectia.

Păi asta reclamă OP încă din primul post , că nu funcționează protecția .

În rest, de acord cu tine . Doar că , fără detalii , trebuie să presupunem că totul a fost realizat perfect . Sau nu ?

 

PS Mă uit acum la C-ul de 3µ3 , e inversat pe schemă dar la tensiunea de la bornele lui nu cred că contează. 

Link spre comentariu
Vizitator Aipt3k

In locul grupului de rezistente de " 2 x 0,25ohm/3w " am folosit 2 x 0,27ohm/3w, c-ul il am de 10.000uF. Pe C am 37V, iar pe anodul diodei de 15V , am 22V... 

Tranzistorii verificati, diodele 1n4148 si ele verificate . 

Link spre comentariu

Ca de obicei se răspunde doar la ultima întrebare - sau la cea mai simplă. 

 

Cum adică ? Ai tensiune constantă cu scurt la ieșire ? Sau după ce îndepărtezi scurtul ?

 

Și suplimentar , la ce valoare se limitează curentul în cazul scurtului ?

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Vizitator Aipt3k

EX: Am 12V, dupa ce fac scurt intre bornele + si - , tensiunea ar trebui sa fie 0V - teoretic, la mine ramane 12V, indiferent de pozitia potentiometrului de limitare. 

Link spre comentariu

Cred că avem o problemă de comunicare .

Când măsori 12V înainte și după scurt , sau și în timp ce ai scurtul pus ? ( Bănuiesc că nu în ultima situație dar vreau confirmare ) .

Unde măsori ? Și, repet , ce curent ai în timpul scurtului ?

 

Explică cu amănunte tot ceea ce faci și ce măsori că alttfel pierdem timpul de pomană . 

Am mai spus de-am obosit . Nu văd ce faci acolo, nu știu ce ai acolo nici ce nivel de cunoștințe ai . Tote informațiile le am de la tine . Dacă informațiile sunt sumare sau greșite , așa este și răspunsul.

Link spre comentariu
Vizitator Aipt3k

Am verificat acum iar, la 12V, ~300ma imi intra in protectie si dupa ce apas RESET isi revine alimentarea, odata ce maresc curentul de limitare la peste 400mA, sursa nu mai intra in protectie. Mentionez ca am un voltampermetru digital de panou pe sursa. Am facut experimentul cu un bec auto.

Link spre comentariu

Neintelegerile acestea vor fi intotdeauna. Poate este vina si politicii forumului ca nu avem o minima idee despre cunostintele forumistilor..

S-a intamplat mai ales la depanare tv ca dupa o pagina de raspunsuri sa-ti spuna ca facuse de fapt masuratorile minimale, ca ce-i raspunzi ca unui incepator, ca el are sute de reparatii la activ...lucru ce nu se deducea din tipul de intrebari.

La fel si aici, de ce sa spun eu toate detaliile functionarii cand cel ce intreaba nu stie functionarea unui circuit simplu si de fapt doreste insiruirea unor componente pe un cablaj cu probabilitatea destul de mare de a functiona din prima.

GENERALITATE: avem 2 bc-uri cu diode 1n4148 in baze. Conductia diodelor inseamna deschiderea tranz. Unul blocheaza bd242a deci reduce tensiunea de iesire iar celalalt aprinde un led sa te atentioneze de acest lucru.

Cine deschide diodele?  bc-ul cu colectorul in catozii diodelor si 6k8 spre anod zener de 15v.

In functionare normala cele 2 diode trebuie sa fie blocate, deci catozii cat mai spre plus, deci bc-ul deschis.

Cine deschide bc-ul 2 din schema? 6k8--10k--pot 3k--1k.

Faptul ca avem potentiometru este bine pt ca putem testa limitarea de curent la valori mici si nu punem montajul in pericol.

Cum trebuie sa fie pot la curent minim?  pai cu cursorul spre 1k pt ca la o cadere mica pe 0,125ohm sa blochez al doilea bc.

Nu se face scurt la iesire pana nu se pune la punct limitarea!!!

Se pune o sarcina sa zicem peste jumatate din limitarea max dorita la o tensiune de iesire sa zicem tot jumatate din domeniu.

Cu voltmetru se masoara BE la al doilea bc pt a observa ca modificand din pot de curent intram in zona de 0,5-0,7v si apoi trecem EC sa vedem ca avem tendinta de iesire din saturatie.

NU ESTE nevoie de scurt pt a vedea o limitare de curent ci de o suprasarcina!

Link spre comentariu

A postat între timp  @miticamy și m-am mai calmat . Păi sus vorbim de scurt , aici vorbim de bec auto ( de ce putere ???). Întreb unde a măsurat - îmi spune ca are voltampermetru digital pe sursă ...

 

 

Să revenim . Cum îți dai seama că ai mărit curentul de limitare la 400mA  ? Ce tensiune ai pe sarcină în această situație ? Ai multimetru ( altul decât cel de bord ) ?

 

 

EDIT . Pentru a fi mai clar . Dacă curentul de ieșire s-a limitat la 400mA , trebuia să fie deja activă și protecția . Vreau să nu trecem mai departe până nu lămurim asta . Deci , cum ai măsurat 400mA . ce tensiune aveai la ieșire în acel moment ?

 

EDIT2 Nu ar trebui să intervină limitarea/protecția mai jos de 1A , 1A și ceva cu valorile alea . Cred că sunt ceva probleme pe-acolo . Ce transformator folosești ?

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Vizitator Aipt3k

sunt incepator, daca stiam rezolvarea nu mai intrebam ,voi probabil v-ati nascut invatati..scuzati-mi intrebarile atunci. Eu am o sursa de alimentare cu voltampermetru de panou pe ea, teoretic la aceasta sursa daca fac scurt indiferent de situatie ea ar trebui sa intre in starea de protectie. La mine dand potentiometrul de curent inspre 1k chiar mai putin sursa imi intra in protectie si revine la apasarea resetului. Motificand pozitia potentiometrului de curent spre 3k si un curent mai mare de 400mA sursa nu mai intra in protectie la scurt, dupa parerea mea la cel mai mic scurt ea ar trebui sa " moara ", iar dupa apasarea resetului sa isi revina. Detin si aparat de masura.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări