Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Acumulatori pentru sitem solar offgrid

cavit

Postări Recomandate

Din toate solutiile tehnice disponibile care este cea mai ieftin de utilizat?

agm vrla se pot gasi incepind de la 500 ron 120ah/12v, tin caa 500 cicluri 50% dod si dureaza caa 3 ani.

OPZv optimizate pentru standby incep de pe la caa 1800 ron monoblocul de 100ah/12v tin 1500 cicluri 50%dod si pt dura pana la 18 ani in float sau caa 10 ani in cicling.

OPZs optimizate pentru cicling, tin pana la 2000 cicluri 60% dod sau caa 4000 la 40% dod si pot dura pana la 16 ani. monoblocul de 100 ah/12v incepe de la 1700 ron.

Celule individuale de 2v pot fi si de 2 ori mai scumpe, din cate am constatat eu, celulele nu aduc avantaje notabile fata de monoblocuri caci atunci cand se apropie sa moara se cam duc toate in 1-2-3 ani durata totala caa 15 ani, deci practic nu e vreun castig.

Cheltuiala totala cu OPZs e cel mai ieftin pentru sistemul de acasa care functioneaza in regim ciclic, 1700 ron, versus 4x500 ron cat ar veni agm vrla care sa acopere acelasi timp de utilizare.

Din punct de vedere ecologic OPZs prsupun poluarea minima, sub rezerva ca au placi pozitive cu adaus de stibiu si trebuie recilate.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Acumulatorii opzs sunt scumpi, totusi am constatat ca si cele AGM cu placi groase specializate pentru sisteme PV pot fi incarcate complet in regim float charge cu impulsuri, eu am facut o sursa foreward cu 2 diode schottky cu carbura de siliciu si 2 mosfet cu carbura de siliciu fara droser de filtraj la iesire cu care incarc 10 baterii de 12 in serie, inspre invertoare am pus un droser de filtraj, ce am constatat , rezistenta dinamica a acumulatorilor la impulsuri este mult mai mare ca a unui condensator electrolitic de 100 uf la 400v, droserul inspre invertoare e pe deplin justificat.

incarcarea se poate face chiar si daca acumulatorii au stat descarcati partial chiar si 6 luni, dar dupa cum se precizeaza in literatura de specialitate acmulatorii cu Pb mai ales cele Pb Ca cum sunt si cele AGM sunt #slugish, adica noroioase! in sensul ca aaccepta greu incarcarerea, in regim float pot fi incarcate complet in caa 1 saptamina, 150 ore, cu impulsuri se foate incarca in 3 zile,dar nu necesita incarcare completa zilnica, se poate face si lunar.

O solutie ar fi instalarea in paralel a unui  sir LIPO sau LIFEPO4 de capacitate caa1/10 din cea a celor AGM, care asigura ciclul zilnic cele cu Pb sunt folosite cand nu e soare, astfel poate fi asigura cu usurinta o incarcare completa in cateva zile.

foarte important  pentru acumulatorii AGM  sa nu fie supraincarcate, incarcarea in regim de absorbtie pentru a scurta timpul de incarcare scurteaza viate acestora o usoara supravoltare peste float, 14v cu impulsuri face treaba mai buna ca absorbtia, se reuseste o incarcare de 8o% in cateva ore.

chiar si supravoltate acumulatoarele cu Pb Ca nu se incarca mai repede ci doar se corodeaza si pierd apa, apa se mai poate completa, dar corodarea le distruge.

In regim float cu impulsuri am reusit incarcarea completa cu eliminare minima de gaz, nu au sarit dopurile de cauciuc desi capacele de pastic erau scoase.

AGM pierd totusi apa in timp, cam la 2 ani trebuie completata, o densitate finala mai redusa a electrlitului ajuta la desulfatare, daca au stat partial descarcate mult timp, practic 1 cm de lichd desupra separatoarelor asigura o densitate finala dupa incarcarea completa de 1, 25, altfel densitatea ar fi de 1,3 putin cam mare pentru o desulfatare cu impulsuri.

Impulsurile asigura si egalizarea deoarece capacitatile celulelor sunt aproximativ egale, daca placile nu sunt corodate aceste capacitati formeaza un divizor capacitiv care egalizeaza tensinile de incarcare in cazul utilizarii impulsurilor, nu mai este necesar incarcarea de egalizare care este distructiva, sau o egalizare activa care e complicata pentru siruri lungi.

Editat de cavit
Link spre comentariu

salut

am 2 acumulatori de 240a,sau cam dus elementii,

dupa doua zile de la incarcare,ajung undeva la 9-10 v,

daca-i desfac si as incerca sa fac altii elementi,

aveti vreo idee ,

care ar fii inceputul?

sau mai bine zis cum sa incep ???

poate s-o gasi cineva ,care stie ceva!!

----nu mai doresc scheme aiurea.---

pt utc...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări