Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Primul meu proiect cu tuburi.

Marius Rotundu

Postări Recomandate

Eu am studiat servobiasul in regim dinamic si daca se accepta ca functionarea optima a unui amplificator este corecta dupa ce reglajele manuale stabilesc un PSF in care adaptarea tub-OT este cea dorita, conectarea sistemului servobias doar conserva aceasta stare de fapt.

Variatia curentului anodic tipic claselor AB si B face aproape imposibila  o comparare cu o tensiune de referinta ce determina stabilizarea buclei de control asa ca SEBI, nu are rost sa discutam despre servobias in cazul amplificatoarelor PP AB1-AB2  exceptie facind doar PP clasa A si apoi  simetria topoligiei PP nu poate fi stricata de tuburi inegale si fara repercusiuni asupra THD si IMD, este o frectie pe un picior de lemn sa racordezi sinusoidele prin tensiuni de grila si curenti anodici diferiti iar chestiunea cu reactia negativa la care faci referire nu poate sa regleze nimic in regim static, mai pe scurt un PP se face cu tuburi selectionate iar unui SE i se poate aplica negativare fixa, automata, mixta si dinamica (servobias)

Link spre comentariu

Eram curios pentru proiecte viitoare, tot vad toata lumea ca foloseste toroidale. Ma gandesc ca totusi pt alimentare sunt mai bune, randament bun plus brum radiat mai mic.

Eu am studiat servobiasul in regim dinamic si daca se accepta ca functionarea optima a unui amplificator este corecta dupa ce reglajele manuale stabilesc un PSF in care adaptarea tub-OT este cea dorita, conectarea sistemului servobias doar conserva aceasta stare de fapt.

Variatia curentului anodic tipic claselor AB si B face aproape imposibila  o comparare cu o tensiune de referinta ce determina stabilizarea buclei de control asa ca SEBI, nu are rost sa discutam despre servobias in cazul amplificatoarelor PP AB1-AB2  exceptie facind doar PP clasa A si apoi  simetria topoligiei PP nu poate fi stricata de tuburi inegale si fara repercusiuni asupra THD si IMD, este o frectie pe un picior de lemn sa racordezi sinusoidele prin tensiuni de grila si curenti anodici diferiti iar chestiunea cu reactia negativa la care faci referire nu poate sa regleze nimic in regim static, mai pe scurt un PP se face cu tuburi selectionate iar unui SE i se poate aplica negativare fixa, automata, mixta si dinamica (servobias)

Intrebarea mea este daca totusi servo biasul se merita implementat, clar e bataie de cap cu el, dar se merita?

Link spre comentariu

Eram curios pentru proiecte viitoare, tot vad toata lumea ca foloseste toroidale. Ma gandesc ca totusi pt alimentare sunt mai bune, randament bun plus brum radiat mai mic.

Intrebarea mea este daca totusi servo biasul se merita implementat, clar e bataie de cap cu el, dar se merita?

Abandonez, nu merita...

Link spre comentariu

I legatura cu trafurile,inventatorii ''audiofiliei'' folosesc de multi ani C-core si R-core...de ce ???  Noi abia acum descoperim toroidalele in timp ce Dynacord_ul le folosea in anii '80-'90 in ELA, ma rog nu erau pt distorsiuni sub 2% dar eu unul n-am vazut niciunul ars cu toate ca se faceau scurturi la greu pe iesire.

In legatura cu servobias_ul...ma intreb...oare servo_frana sau servo_directia ...se merita pe masina sau sunt un moft ?

Clar ca fara tuburi imperecheate in PP esti ca intr-o masina care merge cu 130 Km/h si vibreaza ca toti dracii din cauza rotilor ne_echilibrate. Amplificatorul nu o sa ''vibreze'' mecanic doar ca tuburile finale nu o sa traga la fel si in mod cert unul va cadea repede. 

In concluzie,domne' , daca tot iti consumi energia sa faci ceva...macar fa-o ca lumea...

Link spre comentariu
Vizitator viobio

I legatura cu trafurile,inventatorii ''audiofiliei'' folosesc de multi ani C-core si R-core...de ce ???  Noi abia acum descoperim toroidalele in timp ce Dynacord_ul le folosea in anii '80-'90 in ELA, ma rog nu erau pt distorsiuni sub 2% dar eu unul n-am vazut niciunul ars cu toate ca se faceau scurturi la greu pe iesire.In legatura cu servobias_ul...ma intreb...oare servo_frana sau servo_directia ...se merita pe masina sau sunt un moft ?Clar ca fara tuburi imperecheate in PP esti ca intr-o masina care merge cu 130 Km/h si vibreaza ca toti dracii din cauza rotilor ne_echilibrate. Amplificatorul nu o sa ''vibreze'' mecanic doar ca tuburile finale nu o sa traga la fel si in mod cert unul va cadea repede. In concluzie,domne' , daca tot iti consumi energia sa faci ceva...macar fa-o ca lumea...

Cred ca ar trebui sa recitești topicul despre " tuburile perechi, mit sau adevăr",daca face negativare fixa,și are posibilitatea reglării biasului pt fiecare finala,nu vad unde este problema.
Link spre comentariu

Nu are cum sa fie indiferenta imperecherea tuburilor intr-un PP. Ca "merge si asa" e alta problema. Imperecherea duce la micsorarea distorsiunilor. Prin desperechere, daca vor creste distorsiunile de la 0,5% cu tuburi imperecheate la 1,2% cu tuburi desperecheate, poate ca utilizatorul va spune ca e acceptabil. Dar asta nu inseamna ca e indiferent.

Compensarea uzurii din bias e o solutie ieftina si acceptabila, putini isi permit sa inlocuiasca tuburile la o desperechere prin uzura nu foarte mare, dar numai tuburile perechi ofera performanta maxima.

Compensarea uzurii din bias nu poate fi substitut 100% pentru imperechere. Nu va merge la fel de bine ca cu tuburile imperecheate. Dar ... "merge si asa".

Link spre comentariu

I legatura cu trafurile,inventatorii ''audiofiliei'' folosesc de multi ani C-core si R-core...de ce ???  Noi abia acum descoperim toroidalele in timp ce Dynacord_ul le folosea in anii '80-'90 in ELA, ma rog nu erau pt distorsiuni sub 2% dar eu unul n-am vazut niciunul ars cu toate ca se faceau scurturi la greu pe iesire.

In legatura cu servobias_ul...ma intreb...oare servo_frana sau servo_directia ...se merita pe masina sau sunt un moft ?

Clar ca fara tuburi imperecheate in PP esti ca intr-o masina care merge cu 130 Km/h si vibreaza ca toti dracii din cauza rotilor ne_echilibrate. Amplificatorul nu o sa ''vibreze'' mecanic doar ca tuburile finale nu o sa traga la fel si in mod cert unul va cadea repede. 

In concluzie,domne' , daca tot iti consumi energia sa faci ceva...macar fa-o ca lumea...

Nu cred ca trebuie sa fim atat de fermi in a face unele afirmatii.Chiar daca traiesc in Romania pe parcursul timpului mi-au trecut prin mana cam toate tipurile de amplificatoare DYNACORD cu tuburi electronice (nu vorbim de amplificatoare cu SS,aici fiind sectiunea <tuburi electronice>) si niciunul nu avea traf de iesire toroidal.Au utilizat si ei trafuri C-core dar pentru transformatoarele de alimentare (putere),iar daca vom gasi,ceea ce nu-mi vine sa cred,un traf de iesire de la DYNACORD pentru un amp cu tuburi,asta nu inseamna ca este o regula sau ca ei folosesc de mult timp.DYNACORD utilizeaza cu preponderenta transformatoare cu tole cu g=0.3...0.35 de tipul M (Q sau manta) suprafata sectiuni cat mai patrata,cu intrefier nativ sau nu,depiunde de aplicatia respectiva.In discutie nu poate intra un traf toroidal de iesire pentru montaje SE,cele mai audiofile amplificatoare daca stam sa ne gandim.

Mai mult decat atat,cand o sa "vedem" in amplificatoarele japoneze si nu numai,pentru auditii de calitate (TAMURA,TANGO...) utilizate transformatoare de iesire toroidale,atunci sa incercam si noi asa ceva,dar pana atunci se pare ca ne vom pune doar intrebari sau poate japonezi nu au descoperit trafurile toroidale(?),si sa nu uitam ca sunt cei mai tari in metalurgie.

Chiar in mediul industrial,unde lucrez eu acum,avem mii de transformatoare de alimentare pe echipamente foarte moderne cele mai vechi fiind din 2010 (!!!) de fabricatie OMRON (Japonia),sau nemtesti,italiene,frantuzesti,cu puteri cuprinse intre 30VA si 5KVA,dar...niciunul toroidal,oare de ce???

Pesonal am proiectat si realizat cateva trafuri pe miezuri R-core,dar in afara randamentului si a pierderilor foarte bine plasate,nu "bate" un E+I cu tole de calitate,sau poate doar la volum,ma refer la aplicatii speciale adica trafuri de iesire...

Asta-i parerea mea...

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Lazaroiu, nu vad deloc argumente solide in aprecierile tale!

Prin 2000...2001 studiam si eram impresionat de transformatoarele Plitron. Atunci mi-am dat seama ca sunt altceva decat cunoscusem eu, desi nu puteam face apriceri tocmai corecte neavand o practica in AF cu tuburi.

Uite aici:

http://shop.plitron.com/shopdisplayproducts.asp?id=90&cat=Tube+Output+-+Standard+Push-Pull

http://www.plitron.com/standard-toroidal-transformers/tube-audio-transformers/tube-output-transformers/

http://plitron.com/wp-content/uploads/file/4070SSCR.pdf

http://plitron.com/wp-content/uploads/file/3035se02.pdf

Link spre comentariu

Fiecare procedează cum dorește , după fler și experiență .Eu consider ca avantajele toroidalelor sunt mai mici decât dezavantajele , spre exemplu componenta continuă ce va apare datorită unui curent inegal prin finale , va satura miezul la valori mici față de trafo clasice E+I , care se saturează mult mai greu , datorită întrefierului nativ ( toleranță de execuție și de împachetare ) .E , până la urma , o chestie de gust , exact ca la o contrazicere constructiva între meșterii bucătari :) !

Link spre comentariu

Lazaroiu, nu vad deloc argumente solide in aprecierile tale!

Prin 2000...2001 studiam si eram impresionat de transformatoarele Plitron. Atunci mi-am dat seama ca sunt altceva decat cunoscusem eu, desi nu puteam face apriceri tocmai corecte neavand o practica in AF cu tuburi.

Uite aici:

http://shop.plitron.com/shopdisplayproducts.asp?id=90&cat=Tube+Output+-+Standard+Push-Pull

http://www.plitron.com/standard-toroidal-transformers/tube-audio-transformers/tube-output-transformers/

http://plitron.com/wp-content/uploads/file/4070SSCR.pdf

http://plitron.com/wp-content/uploads/file/3035se02.pdf

Intr-adevar doar vazand frecventele suportate si tot te pune putin pe ganduri dar si 600$+ pt doua trafuri......

Dupa cum ziceam mi-au fost livrate Hammond-urile, mi-au trimis poze de acasa, atasez una.

post-235128-0-19080300-1438963921_thumb.jpg

Link spre comentariu

Trafurile de iesire toroidale sunt putin folosite din mai multe motive:

- audiofilii stramba din nas cand vad ca bobinajul nu este simetric la doua trafuri,

- diy-erii stramba din nas cand vad pretul cam piperat de la Plitron sau Amplimo (si acestea cica tot de catre Menno van der Veen sunt proiectate)

- la SE este cam greu cu intrefierul (si la PP se pare ca se satureaza mai repede fata de E+I)

si motivele ar putea continua.

Si la noi doar sebi_c si viobio au construit PP cu trafuri de iesire toroidale deci este normal sa fie lumea reticenta pentru ca pe net mai peste tot citesti: nu am auzit de ele.

Daca ar aparea mai multe oscilograme cu astfel de trafuri pe net eu zic ca poate multi ar prinde curaj.

Sa nu uitam totusi un lucru: brandurile renumite nu pot fi terfelite usor de rauvoitori. Ele impun respect si tin carcotasii la distanta. Un Tango nu are nevoie de prezentare pe cand un Plitron trebuie prezentat si cu oscilograme. 

P.S. victor se pare ca toroidalele au banda mai extinsa. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Intr-adevar doar vazand frecventele suportate si tot te pune putin pe ganduri dar si 600$+ pt doua trafuri......Dupa cum ziceam mi-au fost livrate Hammond-urile, mi-au trimis poze de acasa, atasez una.

Sunt curios de unde ai cumparat trafurile Hammond,chiar azi am primit si eu 4 ,cumparate din Germania,eu am luat doua 1650H si doua 1650NA.Cele 1650H au costst 97,5 euro buc+ 19 euro transportul la tot coletul.Cind mai cumperi ceva intreaba .Traful de alimentare se pune central ,cele se iesire stinga/dreapta fata de cel de alimentare.Socurile le poti pune in interiorul sasiului.Te poti inspira din alte topice. Editat de viobio
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări