Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strung SN320

Vizitator craciunescu bogdan

Postări Recomandate

Am sa postez mai intai aici. Problema este urmatoarea: La inspectia initiala (cand am cumparat strungul) am constatat ca discul-vernier de la sania inclinabila, nu este cel original, ci fusese inlocuit cu un altul, gradat, dar ne-poansonat. Nu am considerat ca este o problema. Astazi la o inspectie mai atenta, am remarcat insa ca cel care a gradat vernierul a gresit sub-impartirea a 2 intervale mai mari in 5 intervale mai mici. Unul dintre intervalele mari, fusese sub-impartit in 4 intervale mici. Apoi probabil ca prelucratorul a observat, astfel ca dupa patru intervale mari, pe al 5-lea l-a sub-impartit in 6 intervale mici. M-am chinuit cam o jumatate de zi sa corectez cele doua erori. Cand a fost insa sa poansonez cifrele pe vernier, am observat ca acesta continea numai 28 de intervale mari, in loc de 30, cate era logic (pasul surubului, fiind de 3 mm) Avand in vedere, ca sania inclinabila trebuie sa aibe o precizie cat mai mare, este evident ca nu pot folosi acest vernier, decat facand calcule de conversie foarte complicate. Din acest motiv, ii intreb pe posesorii, sau ne-posesorii de astfel de strunguri, daca dispun de un disc-vernier original pentru sania inclinabila (eventual intregul subansamblu levier + surub + disc-vernier) Sau daca cineva poate executa si grada in mod corespunzator, discul vernier cu impartirea in 30 de intervale mari, subimpartite la 5 intervale mici - pentru o precizie de 0,02 mm/diviziune.

Link spre comentariu

Transforma gradatiile in mm, in grade si apeleaza la o morteza.Asa am reusit sa marchez foarte corect o piesa pt [ punere la punct],la zecime de grad.--este doar o idee.

Link spre comentariu

Dar cu un alt disc original, puse ambele cap la cap si prinse cu un surub central nu crezi ca ar merge ? Si faci marcajele (cu o dalta mica) in dreptul celor originale. E doar o idee. Inainte iei la strung marcajele gresite.

Link spre comentariu

Salut,Daca doriti sa gradati vernierul va ajut eu cu gradarea divizata.Ori curatati gradatiile vechi si incorecte prin strunjire sau executati o piesa noua plus montarea piesei pe dorn si acesta sa sa fie concentric cu piesa, dornul fiindu-mi necesar pentru prinderea ansamblului in divizor, mi le tyrimite-ti prin posta si va execut eu lucrarea, doar gradatiile nu si pansonarea deoarece nu am pansoane mici.Cu stima.

Link spre comentariu

Are cineva idee cum se demonteaza discul vernier de pe ansamblu? Eu nu am identificat decat ceva ce pare sa fie un stift conic cu gaura filetata pentru extractie si care fixeaza discul complementar - cel cu linia reper. Levierul cu manivela, pare mai greu de demontat. Are un stift stemuit la ambele capete.

Link spre comentariu

Vin cu o intrebare legata de reconditionarea SN320. Exista vreo metoda manuala de "rectificare" a saniei longitudinale? La strungul meu care are batiul perfect fara uzura si fara nici o zgarietura, am fost nevoit sa schimb caruciorul complect care are cateva zgarieturi longitudinale mai pronuntate. Ma gandeam la o ameliorare a acestora pentru a nu uza prematur batiul. Este vorba de ghidajul interior prismatic.

In tinichigeria auto, se folosesc pilelele Silex, care sunt niste pile plane cu dinti inclinati sau dinti curbi. Eu am una cu dinti curbi si o folosesc de ani de zile pentru finisari de finete si intotdeauna m-a scos din incurcatura acolo unde alte scule nu puteau fi folosite. Ce e drept ca sunt cam scumpe. Poate gasesti vreun tinighigiu auto amabil, sa te ajute.Iata aici, sa vezi cam cum arata:http://www.toolszone.ro/pila-silex-cu-dinti-radiali-stahlwille-p-4389.html
Link spre comentariu

...va ajut eu cu gradarea divizata...

Mai intai trebuie sa demontez ansamblul si as vrea sa aflu precis cum se face asta. Apoi - intre timp - mi-a venit o noua ideie cu o metoda de trasat pe freza, folosind doar avansul manual (la manivela) si un varf din carbura metalica cu 60 grade la vinclu, pe care il am si intentionez sa construiesc un dispozitiv. Varful va fi retractabil si tinut sub tensiune de un arc elicoidal puternic. Divizorul il am deja montat pe freza si am toate cele trei discuri pentru el. In esenta trebuie sa divizez in 30 de intervale mari, marcate cu o linie mai lunga, apoi o noua divizare in 150 de intervale mai mici, marcate cu o linie mai scurta. Voi apela la oferta ta doar in cazul in care nu pot construi varful pentru marcat. Pentru constructia lui, dispun de vreo cateva conuri morse recuperate de pe la scule. De unul dintre ele, voi suda capul continand varful tensionat de arc. Prelucrarea o voi face pe strungul de banc. Singura problema este, cat de dure sunt aceste conuri morse si daca le pot strapunge cu o gaura, necesara introducerii varfului, arcului si surubului de tensionare.Mai discutam, aici.
Link spre comentariu

Exista posibilitatea "reglarii" paralelismului dintre axa de rotatie a arboreluli principal si ghidajele longitudinale la SN320? Am observat la un strung la prelucrarea unei piese ca piesa a devenit conica. Pe o lungime de 100mm diferenta de diametru era de 0.2mm (mai mare spre diferential). Am prezentat schematic in imaginea atasata.

post-3459-139829284032_thumb.jpg

Link spre comentariu

Se poate regla din suruburile de prindere pe cutia cu mecanisme(4 la numar).Am incercat asa ceva folosind o bara otel Φ=40 prinsa in universal,iar in locul cutitului am prins un ceas comparator.Cu strungul pe 31,5 rot/min am apropiat comparatorul de bara si apoi l-am plimbat pe toata lungimea acesteia notand valorile;am reusit reducerea diferentei de strunjire,insa nu am putut cobora sub 0,3mm.Eu am tras concluzia ca ghidajul mesei era mai uzat catre universal.

Link spre comentariu

Se poate regla din suruburile de prindere pe cutia cu mecanisme(4 la numar).Am incercat asa ceva folosind o bara otel Φ=40 prinsa in universal,iar in locul cutitului am prins un ceas comparator.Cu strungul pe 31,5 rot/min am apropiat comparatorul de bara si apoi l-am plimbat pe toata lungimea acesteia notand valorile;am reusit reducerea diferentei de strunjire,insa nu am putut cobora sub 0,3mm.Eu am tras concluzia ca ghidajul mesei era mai uzat catre universal.

Trebuie puse distantiere intre cutia mecanismelor si batiu?
Link spre comentariu

Exista posibilitatea "reglarii" paralelismului dintre axa de rotatie a arboreluli principal si ghidajele longitudinale la SN320?...

Nu! Practic papusa fixa este nereglabila. Paralelismul liniei axiale cu ghidajele, este asigurat de catre producator prin tehnologia prelucrarilor mecanice specifice. Paralelismul se pierde odata cu uzura ghidajelor si se reface doar partial prin rectificarea acestora in cadrul unei reparatii capitale. Este totusi posibil, daca uzura ghidajelor nu este mare, ca abaterea de conicitate sa provina din dereglarea papusii mobile - in cazul in care piesa pe care ai constatat aceasta abatere a fost sprijinita cu varful. Aceasta (papusa mobila) este reglabila.
Link spre comentariu

Exista posibilitatea "reglarii" paralelismului dintre axa de rotatie a arboreluli principal si ghidajele longitudinale la SN320?...

Nu! Practic papusa fixa este nereglabila. Paralelismul liniei axiale cu ghidajele, este asigurat de catre producator prin tehnologia prelucrarilor mecanice specifice. Paralelismul se pierde odata cu uzura ghidajelor si se reface doar partial prin rectificarea acestora in cadrul unei reparatii capitale. Este totusi posibil, daca uzura ghidajelor nu este mare, ca abaterea de conicitate sa provina din dereglarea papusii mobile - in cazul in care piesa pe care ai constatat aceasta abatere a fost sprijinita cu varful. Aceasta (papusa mobila) este reglabila.
Sunt de acord cu tine;strungul pe care am invatat cate ceva a fost mutat un decursul anilor de vreo 4 ori.In ultima locatie am descoperit faptul ca strunjeste conic(fara sprijin pe papusa mobila).Acest lucru se manifesta pe o lungime de 200mm(atat am putut sa verific folosind un ax cu diametrul Φ=60 mm ,pe care l-am strunjit fara al fixa in con).Cand am demontat suruburile de fixare am fost surprins sa constat ca intre cutia cu angrenale si batiu erau puse tablite subtiri,iar intreaga zona avea multa mizerie.Este posibil ca strungul sa mai fi fost demontat(asta nu stiu).Pt reglarea papusii mobile eu am procedat in 2 moduri1-am strunjit un con mic imediat langa universal si am apropiat papusa mobila=>a fost mai mult o descentrare.2- am prins un ax cu lungima 400 mm in universal si l-am sprijinit in con;am strunjit un span si am masurat diametrele la capete;am fixat un comparator pe portcutit si am deplasat partea mobila a papusii mobile folosind surubul de reglare;am repetat operatia de 2,3 ori.Rezultatul nu a fost conform asteptarilor,si din cauza asta am optat pt a demonta si batiul si tot am ramas cu acea abatere la strunjirea fara sprijin pe lungime de 100 mm.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Exista posibilitatea "reglarii" paralelismului dintre axa de rotatie a arboreluli principal si ghidajele longitudinale la SN320? Am observat la un strung la prelucrarea unei piese ca piesa a devenit conica. Pe o lungime de 100mm diferenta de diametru era de 0.2mm (mai mare spre diferential).

Am rezolvat. Problema a fost la sania longitudinala care a fost luata de la un alt strung si nu era "imperecheata" cu batiul din cauza uzurii. Cu ajutorul vostru am reusit sa tusez destul de bine sania. Acum am o toleranta de o sutime la deplasarea caruciorului stanga-dreapta. Nu am ajuns chiar la performanta de 10 puncte /cm^2 dar este destul de bine.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări