Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema invertor reconstruit

parutzu

Postări Recomandate

''Ca si tranzistori finali avea MOS-Fet W15NK50Z.'' --Daca avea vre-o patru pe ramura eu banuiesc ca frecventa de lucru era intre 80-90khz. Aceste modele au trafurile relativ mici ca volum , spire mai putine si mosfeturi.

Link spre comentariu

Poate ca ideea cu semipuntea, sugerata de @bolek, nu e chiar rea. Comanda se poate face foarte simplu, folosind un UC3846, plus un driver flotant, IR2110, sau unul mai fortos. Desigur ca se poate folosi si traf driver, dar cu driver flotant, parca e mult mai simplu. Exista chiar si invertoare forward, ce folosesc asa ceva.

Link spre comentariu

calcul traf comutatie.rar

Am introdus datele la care lucreaza PWM realizat de mine , in foaia de calcul a domnului Ciby , si la frecventa de lucru de 41666Hz imi rezulta un nr de spire in primar de 18.

Ma pot apuca de treaba sa scot iar traful ,si poate reusesc sa nu ii sparg ferita, sau stau linistit ?

Cum am spus ca si finali vreau sa folosesc o pereche de SGW50N60.

Link spre comentariu

Lasand la o parte raspunsul pe care i-l datorezi lui @nickrvl, vezi ca in tabel, in coloana S, este o anomalie. Sectiunea miezului este de 3 ori mai mare decat cea trecuta la caracteristica miezului in tabelasul de deasupra. Eu cred ca stiu de unde ai luat fisierul si respectivul vroia sa foloseasca trei perechi de miezuri pentru traf. In formula din coloana S, este o inmultire cu 3, care trebuie scoasa. In cazul asta, rezultatele se schimba radical.

Nu te mai crampona de frecventa de 41 kHz. Poti sa o urci lejer catre 65. Finalii pe care ii ai merg.

Uite aici un alt fisier cu cateva imbunatatiri

calcul traf invertor sudura E55.rar

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Da domnul NICKRVL , am rebobinat intocmai cum a fost traful original : sectiune si izolatie intre straturi  si respectarea sensuluii infasurarii.

Am sa incerc sa ii dublez numarul de spire in primar cu cupru emailat de 2,5 masiv si 6 spire in secundar cu platband cupru de 8mm. si amn sa vad ce iese , dupa modificarea valorilor Rt Ct.

Editat de parutzu
Link spre comentariu

Da domnul NICKRVL , am rebobinat intocmai cum a fost traful original : sectiune si izolatie intre straturi  si respectarea sensuluii infasurarii.

Am sa incerc sa ii dublez numarul de spire in primar cu cupru emailat de 2,5 masiv si 6 spire in secundar cu platband cupru de 8mm. si amn sa vad ce iese , dupa modificarea valorilor Rt Ct.

Intrebarea era "mai complexa", ce fel de fir ai folosit? grosime la fel ca original?, emailat(obligatoriu)? nu ma refer la tot manunchiul ci la fiecare fir in parte adica cu litz wire cum bine spune "amudsen", nu intreb pentru ca sint curios ci in sensul daca ai respectat "absolut" intocmai originalul, am o banuiala fata de asta deoarece a plesnit prea repede la tensiune ridicata si e foarte posibil ca sa ai scurt/strapungere intre fire sau intre straturi ori "fire neconforme", dar zici ca stii bine ce ai facut acolo si inseamna ca nu e de "aici/traf"..................

Link spre comentariu

Am folosit conductor litat 2 x 1,5 , desizolat si apoi dupa rasucire izolat cu varnes termocontractant rezistent la 105*C , si repet acelasi numar de spire -sens.

Iar Traful nu sunt sigur ca e 3C90 , dar dimensiunile sale sunt :E55-28-25 , si dupa datasheetul sau de la FEROXCUBE Ae este de 420.

Editat de parutzu
Link spre comentariu

Citeste si urmatoarele >

Efectul pelicular este o repartiţie neuniformă a densităţii de curent pe secţiunea unui conductor străbătut de curent alternativ. Câmpul magnetic variabil H produs de curentul alternativ I dă naştere unor curenţi turbionari It, care la suprafaţa conductorului au acelaşi sens, iar în interior sens contrar cu I. Curentul rezultant are densitate mare la suprafaţă şi densitate mică în interior.

Efectul pelicular este cu atât mai pronunţat cu cât este mai mare frecvenţa şi rezistivitatea conductorului. Ca urmare a efectului pelicular rezistenţa în curent alternativ este mai mare decât în curent continuu, fapt ce determină apariţia unor pierderi suplimentare în înfăşurări şi în instalaţii. La conductoarele aflate în crestăturile maşinilor electrice densitatea de curent scade la baza crestăturii şi creşte spre vârful său (refularea curentului), crescând rezistenţa echivalentă şi scăzând reactanţa de scăpări.

La conductoarele paralele de secţiune mare (de exemplu, reţeaua scurtă a cuptoarelor cu arc, înfăşurările transformatoarelor de sudare prin rezistenţă, inductoarele de curenţi mari) se manifestă un important efect de proximitate (de apropiere), care face ca densitatea curentului să fie mai mare pe feţele apropiate, clacă curenţii din conductoare sunt de sens contrar şi pe feţele exterioare, dacă curenţii sunt de acelaşi sens. Pentru micşorarea efectului pelicular se utilizează conductoare multifilare, lamelate sau transpuse (conductoare Roebel).

In consecinta.... daca ai folosit conductor litat de 1,5, dar neizolat fiecare firicel, ai raspunsul. De aceea se foloseste banda cupru de 0,1...0,2 sau pur si simplu conductor emailat de 0,2.... mai multe fire in paralel. Bucuria este cand le cositoresti la capete (prietenii stiu de ce) :rade:

Link spre comentariu
..............................................

In consecinta.... daca ai folosit conductor litat de 1,5, dar neizolat fiecare firicel, ai raspunsul. De aceea se foloseste banda cupru de 0,1...0,2 sau pur si simplu conductor emailat de 0,2.... mai multe fire in paralel.....................................

Aici vroiam sa ajung si banuiala mi se confirma, a folosit conductor neizolat si nu numai cea ce inseamna ca nu a respectat "intocmai" originalul, aici este problema "majora", dupa, e un pic mai dificil :)

Link spre comentariu

Aici vroiam sa ajung si banuiala mi se confirma, a folosit conductor neizolat si nu numai cea ce inseamna ca nu a respectat "intocmai" originalul, aici este problema "majora", dupa, e un pic mai dificil :)

Aveti mare dreptate ! Eu nu am facut deca sa respect dimensiunile , insa modul de realizare a bobinajului nu.

Am cautat conductorul cu care a fost dotat Traful si sunt 7 manunchiuri rasucite intre ele fiecare avand un numar de lite , si toate emailate :84 .

Pe multimetru nu imi da continuitate pe exteriorul diametrului :deci izolate pfffffff.

Am sa realizez alt conductor (am o bobina de la un electromagnet cred ca de 0.25mm) , asta pt primar.Acelasi lucru sa fac si in secundar (tot fire izolate) sau pot folosi platbandul de cupru (8mm x 1mm) .

Si maresc numarul de spire sau folosesc tot cum a fost el ?

Link spre comentariu

Pai vezi!!? Daca ai posibilitate insist sa-l faci exact ca "de fabrica", ai certitudinea in fata, daca te apuci sa-i faci modificari inclusiv de bobinaj/spire fa-o dupa ce i-ti merge asca cum la facut fabrica sau cel putin pina te convingi ca montajul electronic e ok, dupa asta poti modifica "orice" stiind precis la o adica unde este greseala......

Link spre comentariu

Care frecventa? nu se poate deduce nici macar aproximativ pentru ca a avut driver-ul pwm cu microcontroler, bobina filtru iesire nu are pentru ca si asta spunea cite ceva despre frecventa iar dupa traf poate fi intre ceva intre 40 si 80 Khz....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări