Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema invertor reconstruit

parutzu

Postări Recomandate

Pai asta este fisierul facut de mine! :rade:

Si in cazul asta cele 11 spire in primar sunt total aiurea!

Nu spun ca nu exista insa personal nu am vazut invertor sa lucreze la frecventa asta, sint "rare" si cele la 100Khz........

Nici eu nu am vazut asa ceva si mi s-a parut aiurea, chiar imi reprosam ca nu am verificat, inainte sa postez, daca FET-urile originale ar fi suportat acea frecventa, dar era singura situatie care se potrivea si imbina teoria cu practica.

@parutzu, cu acel fisier am calculat traful pentru invertorul cu CD4093 prezentat pe forum. Acolo am avut intradevar 11 spire in primar, dar bobinate pe doua perechi de E71, cu sectiunea miezului de peste 700 mmp fiecare, adica peste 1400 in total.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Deci dl Ciby  in concluzie pot sau nu pot folosi PWM postat de mine si IGBT`urile G50N60 , pe traful respective ?

Am vazut si alte invertoare (parca de la Wurth) cu cate un IGBT pe ramura si traf E55 si tot cu UC3845 ca PWM , numai ca atunci cand l-am reparat nu aveam osciloscop sa ii aflu frecventa .....

Link spre comentariu

Precum in bancul cu taranul si girafa: "Asa ceva nu exista!"

Totul spune ca traful este complet anormal pentru frecventa la care tu spui ca a lucrat. Eu unul, nu l-as folosi. Dar tu faci cum crezi!

Link spre comentariu

N-o fi fost vreun half bridge?

Adica ...daca injumatatim tensiunea pe primar...si pastram o racire buna...si un duty cycle mic...poate merge ...

Link spre comentariu

Pai o merge de mers, dar pentru ce sa se complice? Cate invertoare semipunte sunt pe piata? Eu nu am vazut. Si ca sa reinventeze parutzu apa calda si sa se chinuie cu comanda finalilor din semipunte, mai bine face alt traf si merge cu schema clasica de invertor forward double ended.

Link spre comentariu

Exista si in semipunte. Am unul la reparat iar cineva care l-a vazut a spus ca-s destul de fiabile desi eu am dubii ca n-ar fi ajuns la mine daca erau fiabile.

Link spre comentariu

Ok, am sa o las mai moale cu mistourile ca nu prea prinde. Stiam ca exista si half bridge in comert .  Diodele de pe iesire din cel original ar putea oferi celor care au depanat surse de genul asta o idee cam ce topologie si frecventa era pe acolo. Diodele de descarcare daca nu existau, idem. Numarul ala  de spire mic mi-a sugerat ca primarul e atacat cu o tensiune mult mai mica decat la forward.Deci daca se doreste refolosirea componentelor originale, ar fi fost frumos sa aflam ce naiba era in aparatul ala inainte de desmembrare. Daca se doreste o schema noua, se reface cap-coada pastrand doar carcasa si bornele si radiatoarele si nu se mai cramponeaza nimeni in piesele vechi .

Editat de bolek
Link spre comentariu

Pai o merge de mers, dar pentru ce sa se complice? Cate invertoare semipunte sunt pe piata? ..............

Prin semipunte se intelege asta?:

post-175768-0-96876600-1436963017_thumb.jpg

Daca da sint "o gramada", chinezesti.......

Vad ca este reticenta fata de nr spire, sint trafuri cu 9 spire in primar la 80KHz......

Totusi, daca din "vechiul" traf se stie nr de spire si toate celelalte, se stie si piesele care formeaza oscilatorul din "driverul pwm" deci se poate stii frecventa atunci de ce nu se realizeaza/copiaza intocmai?

O idee despre tensiunea de alimentare o dau condensatorii electrolitici dupa puntea de alimentare, daca sint la 400 sau 450V aparatul se alimenta la 220, etc etc

Link spre comentariu

Oameni buni , C`urile sunt la 450Vcc :) , iar aparatul a functionat in tara la noi forjat la maxim de un "dorel" , de a ajuns sa ii prajeasca bobinajul trafului de putere , diode iesire si IgBT duse . Deci sa imi aduc aminte de o parte din componente: Ca trafo driver avea cu infasurare simpla in primar , comandat de un fet , driverul pe ramuri era tot cu fet , si in PWM avea un PIC16 smd plus 2 integrate 74HC08 si 74HC74

Ca si senzor de curent ciudatenia avea un ceva de genul SMV-R005-1.0 care lucreaza cu un MAX 942 Iesirile din MAX942 duc in cele doua integrate : 74HC08 si 74HC74

The MAX941/MAX942/MAX944 are single/dual/quadhigh-speed comparators optimized for systems pow-

ered from a 3V or 5V supply.

Ca si tranzistori finali avea MOS-Fet W15NK50Z.

Nu am avut ce frecventa sa masor , in ideea de a putea adapta maontajul realizat de mine la traful de ferita , asa ca am realizat circuitul cu bobinajul original , si la inceput am avut satisfactie , testandu-l la tensiuni de max 70Vca pe alimentare si pe iesire aprox 16Vcc cu consumator de 55W pe iesire (oscilograme bune peste tot "dar nu le mai am "). Lasat sa functioneze asa cam o ora , nu incingea sau macar sa incalzeasca  FET`urile finale , si atunci am decis ca e momentul sa il alimentez la retea Fapt ce a dus la cresterea rapida a tensiunii la borne pe iesire si implicim arderea acestora ......

Concluzie : pot adapta traful la SGW50N60 si cu PWM facut de mine ? Jonglare in frecventa din Rt-Ct , bobinaj primar cu spire la nr corespunzator ?

Nimeni nu s-a nascut invatat , de aceea va cer parerea ca la 44 ani mai greu e sa incep sa invat formulele de calcul necesare .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări