Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Priza de pamant - tarusi sau teava ?

lucian_v

Postări Recomandate

Va salut si va dau dreptate dar:

- am gasit ceva documentatie despre calculul prizei de pamant si cunoscand caracteristicile solului din studiul geo mi a rezultat ca 3 tarusi ar fi suficienti. Pentru siguranta si pt ca e un cost mic am decis sa pun 4, probabil va fi o rezistenta si mai mica.

Cunosc rolul unei prize de pamant si bineinteles ca dupa ce va fi gata voi chema o persoana autorizata sa o masoare si sa emita un buletin, sa ma asigur ca nu o fac degeaba

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Revin cu update si cu intrebari noi 

Datorita unei schimbari in curte s-a mai ivit un sant care este perpendicular pe cel unde ab batut deja tevile de impamantare.

Intrebarea este urmatoarea: credeti ca este ok sa continui sa mai plantez 4-5 tevi zincate tot la 2m lungime fiecare si practic sa realizez o priza cu valoarea sub 1 ohm pe care sa o pot folosi si pt un viitor paratraznet? 

Multumesc

Link spre comentariu

Salut,

Pt. o priza comuna de pamant trebuie sa scoti o valoare de sub 0,1 ohmi.

Alex

Nu,nu! Valoarea pentru priza comună este MAXIMUM 1 ohm.

Editat de flomelomanul
Link spre comentariu

Cred ca este o neintelegere. Eu in normativ am citit ca priza de pamant pt impamantare trebuie sa aiba sub 4 ohm iar cea pt paratraznet sau comuna cu paratraznetul sub 1 ohm.In cazul meu trebuie sa o scot sub 1 ohm.

Link spre comentariu

Cred ca este o neintelegere. Eu in normativ am citit ca priza de pamant pt impamantare trebuie sa aiba sub 4 ohm iar cea pt paratraznet sau comuna cu paratraznetul sub 1 ohm.

Este corect ce spune colegul flomelomanul!....priza comuna -utilaje casnice + paratraznet-  maxim 1 ohm...

Link spre comentariu

Salut,

Aveti dreptate.Pt. priza de pamant comuna,valoarea maxima a rezistentei este de 1 ohm.Ma cam lasa memoria..........noroc ca doar memoria........ :rade:

Alex

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Va salut din nou,

Am realizat priza de pamant in felul urmator (dupa sfaturile voastre de aici).

am sapat un sant la aprox 80-100 cm. am batut 4 tarusi din teava galvanizata la 2m fiecare. primii 3 sunt la 4m intre ei, ultimul la 3.5m ca asa mi a permis spatiul. am lasat cam 20 de cm afara si am sudat platbanda de 4x40 de la ei pana la piesa de separatie. am chemat pe cineva autorizat si am facut masuratoarea si a iesit la 1.92.

Va multumesc frumos din nou

o ultima intrebare, cu ce cablu plec din piesa de separatie pana in casa unde o sa fac distributia?

Link spre comentariu

o ultima intrebare, cu ce cablu plec din piesa de separatie pana in casa unde o sa fac distributia?

H07V-K (MYF) 6 mmp protejat in tub de 13 sau 16 mm.

Link spre comentariu

Ar fi foarte util să protejaţi contra coroziunii contactul dintre papucul cablului şi priza de împământare prin acoperire cu bitum cald sau chiar prin pensulare cu bitum diluat în orice diluant petrolier...

Link spre comentariu

Pentru conectarea cablului la platbanda am cumparat o cutie de separatie si la prima vedere pare destul de bine izolata sa nu intre apa...o sa dau preventiv si cu ceva pe el dar la prima vedere nu pare ca este nevoie

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări