Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rusu' din debara

Vizitator Marius-Valerius

Postări Recomandate

Am pierdut mult timp citind pe forumuri despre diversele stari de agregare si forme geometrice pe care le poate lua sunetul. Poate fi natural si precum majoritatea alimentelor din mol, in curand se va scrie si despre sunetul bio, ca sunt sigur ca va da bine pe etichete. Sa revin la rusul din debara, nume de cod, NOPTA 50Y-202C, un amplificator cu care am facut majoratul acum 18 ani. La prima proba, dupa ce l-am sters bine de praf, in regim de amplificator integrat, a fost dezamagitor si gandeam ca nici macar in debara nu ar trebui sa stea. Dupa ce am descoperit ca are Pre-out si Main-in am inceput sa ma joc cu el. Partea de preu a lasat de dorit (brum, bazait, "potentiometrul" de volum cupleaza doar un canal pana la "ora 9" si loudness-ul este hotarat sa iti demoleze boxele.Partea a doua-finalul. Nu am avut un preu dedicat si am folosit un buffer(DIY) cu ECC82 luat cu imprumut de la un pireten. Vreau sa spun ca am avut o revelatie. Este pur subiectivism, ma amagesc singur sau acele batrane KT-uri chiar suna bine? De vreo doi ani, mi-a recidivat boala, boala despre care am auzit ca poarta numele de audiofilie. In toata aceasta perioada am schimbat amplificatoare, boxe si playere.Timp in care, rusul era mutat periodic prin debara. Nu am avut vreun varf de gama si mai toate s-au invartit in jurul sumei de 500/bucata. Am avut Kenwood KA 990V, KA 7010, KA 4040R, KA 5040R, Technics SU-V7, SU-Z1, Yamaha AX 550, AX700, Onkyo A-8650, Sony 550ES, 630ESD,Dual CV 20, CV 80 si inchei cu cateva DIY pe tuburi. Problema este ca, la un moment dat dupa achizitie, la toate am inceput sa le gasesc minusuri.( Am eu o problema?)Mai vine cate un prieten la mine sa ma intrebe " Ce statie sa imi cumpar?" Si il dezamagesc cu raspunsul "Ba, ia una sa fie functionala 100% ca oricum o vei vinde in 6 luni daca te contamineaza boala audiofiliei!"Astept pareri, nu mangaieri pe crestet si daca are cineva schema rusului as fi recunoscator.Stiu ca melomanul isi foloseste sistemul ca sa isi asculte muzica, audiofilul isi foloseste muzica sa isi asculte sistemul si mai nou am auzit ca ... vanatorul de sunete are cate un sistem pentru fiecare gen de muzica. Voi in ce stadiu va aflati? Stima

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Problema este ca, la un moment dat dupa achizitie, la toate am inceput sa le gasesc minusuri.( Am eu o problema?)

Asa patesc si eu...am schimbat la cd-playere si deck-uri de m-am saturat,pe motive banale...

E mai rau ca la femei,ai una langa tine acasa dar cand iesi pe strada te uiti tot la altele :d

Link spre comentariu

Referitor la schema amplifului rusesc, mai multe rezultate (scheme) apar la cautarea "Amfiton 50y 202c" Eu am modelul 75y 101c care sta tot pe tusa momentan

Cat despre audiofilie... o intelege fiecare cum vrea....Te nemultumeste sunetul unui amplificator? Faci ca mine, pui 4 bucati in cascada :rade:...se intelege si juma de perete de boxe...numai sa nu stai la bloc, ca atunci pica varianta asta ... :rade:

Editat de marius75
Link spre comentariu

Da, stau la bloc, dar am gasit o metoda mai eficienta. Cand incepe sa ma nemultumeasca sunetul sistemului de sunet, ascult muzica la laptop cateva zile.Dupa trei zile de laptop vei descoperi ca ai cel mai tare sistem de sunet. La un amplificator integrat, daca opresc doar etajul final si in rest il curat de preu si altele care consider ca mananca in plus din puterea trafului, castig fidelitate sau nu?

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Un Amfiton 50y 202c as dori sa cumpar si eu, in conditiile in care as gasi unul in stare buna. Mie mi-a placut amplificatorul acesta. Seamana cu cele romanesti IEI A-350 doar ca e construit in stil rusesc, ca o bucata de fier. Preamplificatorul suna el in legea lui, dar finalul este chiar OK exact cum l-au proiectat inginerii.

Link spre comentariu

Un Amfiton 50y 202c as dori sa cumpar si eu, in conditiile in care as gasi unul in stare buna. Mie mi-a placut amplificatorul acesta. Seamana cu cele romanesti IEI A-350 doar ca e construit in stil rusesc, ca o bucata de fier. Preamplificatorul suna el in legea lui, dar finalul este chiar OK exact cum l-au proiectat inginerii.

Condensatorii electrolitici ar trebui schimbati? Eu deja am facut lista la ampliful rusesc 75y 101c tot de la Amfiton.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Mai ales cei din finalul de putere. Cei 4 mai mari.

Dar oricum e binecunoscut ca cei rusesti tip K50-xxx in carcasa din aluminiu etansati cu rasina epoxidica sau cu garnitura din cauciuc, sunt in pare parte expirati.

Eu sincer as schimba toti condensatorii electrolitici. Ceilalti i-as lasa fiindca sunt foarte calitativi.

A.

Link spre comentariu

E produs in anul "94. O sa comand (noi) toti electroliticii de valori mici, insa pe tensiune dubla, iar cei de putere din etajul final ii cumpar sh, verificati/testati. Eventual in loc de 2.200uF/50V pun de 4.700uF/50V, numai sa aiba loc in carcasa, fiind cam marunta...

Link spre comentariu

Scuze ca ma bag. Condensatorii electrolitici ar trebui schimbati cu unii NOI si BUNI. Faptul ca sunt doar NOI nu garanteaza calitatea. Eu iti recomand urmatoarele firme:

Cornel Dubilier

Mallory

Kendeil

Primii 2 sunt practic acelasi lucru si se gasesc originali la Farnell.

Alege modelul care are curentul de riplu cel mai mare posibil a carui dimensiuni mecanice permit montarea. Cu cit creste curentul maxim de riplu cresc si dimensiunile condensatorului (la aceeasi capacitate si tensiune)  Verifica atent dimensiunile condensatorilor pe care ii vei comanda. La acesti producatori gasesti foile de catalog cu toate specificatiile.

Daca sunt originali vei fi placut surprins.

Condensatorii electrolitici rusesti "CIVILI" sunt foarte prosti. Cei militari rusesti sunt cit de cit OK. Amplificatorul e cu "CIVILI".

Link spre comentariu

Deja am schimbat condensatorii electrolitici din etajul final (cu exceptia celor de filtraj, inclusi tot in etajul final) si sunetul este ceva mai bogat, urmeaza si ceilalti condensatori. O sa-mi arunc un ochi peste condensatorii producatorilor enumerati mai sus, momentan am pus din cei ieftini (noi) dar cu tensiuni duble sau triple fata de cei originali.

Per ansamblu sunetul este bun, iar pe parte de protectii acest amplif este superdotat, as zice imposibil de ars...protectie scurt pe iesire, (asta miroase si impedanta scazuta, de pilda in 2 ohmi merge cam pana la 2/3 din putere, dupa care declanseaza) protectie la suprasarcina (foarte bine reglata, actioneaza inainte de aparitia distorsiunilor) , protectie la temperatura (o singura data a intrat dupa multe ore de mers la maxim, dar ampliful frigea de-a binelea din cauza ca l-am asezat pe o patura groasa si nu mai intra aer pe jos). Cu toate ca este amplif de casa, la partea de protectii pare mai degraba amplif pentru sonorizari. Suna bine pe boxe echipate cu difuri amfiton (cele de 10') ampliful fiind facut tot de amfiton...

Editat de marius75
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări