Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sa tratez urmele de carie?


feri.visky

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • q_acdc

    1

  • feri.visky

    1

  • harfa

    1

Top autori în acest subiect

Incearca cu ceara si un spray cu lac.(exista ceara pt diferite culori in magazinele de specialitate)Eventual cu bait si lac.

Editat de q_acdc
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Aici e un articol bun despre restaurarea carcaselor la aparatele de radio 

 

http://www.radiomuseum.org/forum/die_technik_der_schellackpolitur_polieren_mit_schellack.html

 

Pt acoperirea porilor e folosita bimsmehl , in romana piatra ponce, spuma de mare macinata fin ca o faina.

https://de.wikipedia.org/wiki/Bims

https://ro.wikipedia.org/wiki/Piatră_ponce

 

Faina de piatra ponce in combinatie cu schellackul devine transparenta, nu stiu daca amestecata cu alte lackuri se intampla la fel, dar merita incercat. Am si eu vreo trei carcase de restaurat si n-am gasit inca timp pt ele. Oricum vreau sa le dau cu schellack,tin prea mult la aparatele alea.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

1. Nu se pot umple gaurile de cari cu ceara apoi sa dai cu spray . Lacul reactioneaza urit cu  ceara, nu acopera si formeaza ochiuri in jurul gaurilor. In plus , restul de ceara care intra in crapaturile de lac vechi vor reactiona cu noul lac. Nu faceti asta ca o sa plangeti dupa ...mult mai mult timp pierdut.

 

2.Piatra vulcanica (pomis sau ponce) praf, se utilizeaza la tehnica numita "french polish". Nu devine transparenta. E doar cantitate foarte mica si inobservabila cu ochiul liber. Are rolul de a umple mai repede porii si a grabi lustruirea. Este riscanta deoarece , necunoasterea procesului de lucru produce asa numita "ardere" a shelacului depus sau si mai grav, albirea porilor , efect care se intimpla rar, atunci cind se utilizeaza pomis in exces. Personal, nu folosesc pomis din aceste motive. In plus, lustruirea fara pomis e mult mai fina.

 

3. Umlerea gaurilor de cari cu ceara.

  Bara de ceara se obtine astfel: amestec 50% de ceara de  carnuba sau de bostina cu ceara de fagure - daca e prea moale se pune mai multa bostina (lumanari tari albe cu lumanari moi galbene maroni  la indemana)- se topeste se combina ceara , se adauga pigment -praf acrilic si se toarna intr-uncilindru facut dintr-o coala de hartie, inchis la un capat.

  Cind umpleti gaurile, tineti ceara in mana sa se inmoaie . Formati un fel de tzugui si introduceti in gaura, apoi cu un spaclu de lemn sau plastic fortati o cantitate mai mare in interior si radeti excesul.  Dupa umplerea gaurilor si netezirea acestora,  daca sinteti dibaci, aplicati un strat subtire de shellac cu pamatuful in tehnica franceza. In acest fel shellacul nu reactioneaza si chiar adera la ceara. Dupa uscare aplicati ceara de albine pentru lustruit mobila. Aceasta o puteti aplica si direct daca nu stiti sa aplicati shellac. 

 

4. Procedeul profesional implica o chituire corespunzatoare a gaurilor si aplicarea unui strat de shellac. E o operatiune mai complexa, care necesita cunostinte si abilitati ceva mai pretentioase.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări