Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sursa 0-30V 0-3A

Postări Recomandate

• Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator Becoo

Mai, eu la electronica sunt cam nul desi ma pasioneaza, pai NU MAI PUNE IN SCURT ! E si normal sa se incinga tranzistorul ala, chiar si dupa parerea mea de amator nici macar incepator dar cu ceva electrica facuta.:)))))))))))))))))))))))).

Link spre comentariu

fubiansky,Este normal sa se incalzeasca tranz la scurt circuit.Schema limiteaza curentul pe sarcina, dar toata puterea este preluata de regulatorul serie. Schema functioneaza corect ptr scurtcircuite accidentale, adica de scurta durata, dar la perioada mai indelungata poti arde regulatorul serie.Daca vrei sa nu se incalzeasca nici finalul sursei, cauta o schema de sursa cu intoarcerea caracteristicii de limitare a curentului.Cirip

Link spre comentariu

Daca ai ales aceasta schema pentru ca vrei s-o folosesti si ca sursa de curent constant si probabil ca asa e, altfel nu vad ce motiv ai sa tii prea mult timp iesirea in scurt, numai asa, ca sa vezi cata caldura iti da 3055-ul, probabil ca nici utilizarea unei protectii cu intoarcere (foldback) nu te va multumi, deoarece dupa actionarea protectiei, curentul se reduce automat la o valoare mai mica, probabil sub cea maxima dorita.Ce sa-i faci, asta-i dezavantajul surselor liniare, la tensiuni de iesire mici si curenti de sarcina mari, puterea disipata de tranz e mare, iar randamentul, sub orice critica.Pentru a pastra totusi valorile specificate (0-30V, 0-3A), fara sa modifici prea mult schema, eu iti propun sa mai pui un tranz 2N3055, in paralel cu cel original, pe un radiator la fel de mare. Randamentul va fi putin mai prost pentru ca vei mai pierde putere si pe rezistentele de egalizare (daca le pui), dar fiabilitatea va creste.

Link spre comentariu

Daca ai respectat schema si alimentezi sursa cu 24Vac inseamna ca ai pe electroliticil de filtraj cam 33V la un curent maxim de 3A inseamna cam 100W.

Cu un tranzistor 2N3055 chiar daca ai radiator infinit nu poti disipa mai mult de 55W. Foloseste un radiator mare si doi tranzistori in paralel, pune si rezistori de egalizare de 0,33-0,47 ohm/3W.

Link spre comentariu

Cum spunea si em2006 am ales schema asta pentru ca pot sa reglez curentul de incarcare pt acumulatoare......am tot incercat zilele astea diferite metode pentru a micsora temperatuta tranzistorului.....acum am 2 3055-uri dar pe viitor vreau sa-i fac si o cutie dar nu vreau sa fie chiar asa mare,de aceea am sa-i pun si o racire fortata.Pe langa racirea fortata uitati ce as vrea sa-i mai fac:transformatorul meu scoate in secundar o tensiune de 24V iar dupa redresare si filtrare aprox 34,2.....cum am mai spus si mai sus sa-i fac un montaj care sa reduca tensiunea de la intrarea sursei.....Ex : daca am nevoie de o tensiune de 5V la intrarea sursei sa-i aplic o tensiune cu vre-o 3V mai mare.....tensiunea asta sa fie si ea reglata din potentiometrul de 10K al sursei din care se regleaza tensiunea dorita(voi pune un potentiometru dublu 2 X 10K).....Acum intrebarea este :integratele din schema mai functioneaza cum trebuie avand in vedere ca acolo este si o referinta de tensiune de aprox 11V iar cand vreau tensiuni mai mici de 11V tensiunea de referinta nu mai poate fi 11V (corectati-ma daca gresesc)......acum cum pot pune montajul respectiv fara sa modific tensiune de intrare a sursei? (sa-i scot pur si simplu colectorul 3055-lui unde sa-i aplic tensiunea provenita de la montajul din secundarul transformatorului?) astfel tensiune aplicata la intrarea sursei ar ramana tot 34V numai tensiunea aplicata 3055-lui ar fi alta.....daca se poate ce vreau eu sa fac ajutati-ma si pe mine cu un montaj care sa faca ce vreau eu :prayer: .......Multumesc!!

Link spre comentariu

Daca deja ai pus 2 tranz paralel, radiatoare corespunzatoare si tot nu scapi de supraincalzire, vezi sa nu cumva sa ai OSCILATII(!) , si asta sa fie cauza incalzirii...

Ce tipuri de integrate ai folosit, ai gasit TL081 sau ai pus altceva?

Ai decuplat alimentarile CI cu condensatoare, direct pe pini alim?

Ai pus elco paralel pe zenerul D7 de pe ramura de minus 5V6?, autorul l-a omis.

Deci, verifica in primul rand, cu osciloscopul, sa nu ai oscilatii in nici un regim de functionare. Cu 2 tranz paralel, montajul trebuie sa se poata optimiza astfel incat sa corespunda specificatiilor, fara sa mai faci modificari ori alte inovatii.

Chestia cu aplicarea unei tensiuni mai mici pe colectorul lui 2N3055 cand lucrezi pe tensiuni de iesire mai mici, e valabila, multe surse liniare sunt facute asa, dar in cazul de fata te complici, ar trebui un comutator cu care selectezi cele 2 domenii, dar si o modificare a transformatorului

(mediana bobinaj, event diode);

De asemenea, sa micsorezi intr-un fel sau altul tensiunea, cum ai precizat intr-un post anterior, n-are nici un haz, elementul pe care va cadea diferenta de tensiune e tot disipativ, tot caldura, ca sa nu mai vorbim de deteriorarea randamentului si asa destul de scazut.

Link spre comentariu

Integratele le-am inlocuit cu TL 071 dar din cate stiu eu nu sunt diferente prea mari intre ele....Problema cu caldura s-a rezolvat punand 2 tranz.....Oscilatii nu am(nu am verificat personal ca nu am osciloscop dar a verificat altcineva montajul meu)....Nu prea inteleg la ce te refereai sa pun in paralel cu D7 dar banuiesc ca este vorba de un condensator.......nu l-am pus da-l voi pune.....In concluzie....ce am inteles eu este ca la astfel de scheme randamentul este mic iar in privinta temperaturi nu prea ai ce face.....Am sa cumpar o carcasa si am sa bag schema asa cum este + inca un 3055.....Va multumesc tuturor pt ajutorul acordat in problea aceasta... :smt003

Link spre comentariu

daca nu te potolesti cu actiunea ta de adunare a posturilor dis de dimineata la lasarea intunericului voi incepe sa sterg posturile tale. asta de aici chiar mi se pare ca e nasol. adica au raspuns altii de 10 ori inainte, raspunsuri mult mai complete ca ale tale, si tu vii si faci un fel de sinteza? ai adus ceva nou?

vad ca actiunea a inceput azi pe la 18:30 si ai impuscat vreo 10 posturi, te pregatesti de vreo actiune de anvergura? invadarea ipodului... aaaa iracului?

http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=2071 si ca asta mai sunt vreo 10

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări