Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

led-uri vu metru

powerlight

Postări Recomandate

????? vrei sa facem teoria chibritului?????

Unde ai masurat 8,4V? iara ni se ofera sarade ca fiecare sa-si dea cu parerea incercand sa ghiceasca ce vrei tu sa spui?

Nu se iau niciodata piese fara documentatie coerenta, asta daca vrei ceva cat de cat serios, si pentru ca altfel ne pierzi noua timpul de pomana cu discutia "cum se alimenteaza ledul cu o rezistenta".

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• powerlight

8

• Dxxx

7

• aygun

7

• Kreator

1

Top autori în acest subiect

De unde mi-au venit mie led-urile nu mi-a comunicat nici un cod nimic doar intr-o tipla pe ele nu scrie nimic deci clar n-am de unde scoate cod.

Tot ce stiu e ca se deschid la 2.5v.

Ce nu inteleg este cum de a reusit sa stea aprins la 8.4v aprins,am luat unul din ele l-am inseriat cu o rezistenta de 100ohm la 12v si el statea aprins.Cum e posibil?

Ca sta aprins e una , conteaza cat timp va sta aprins , ce temperatura pe jonctiune are si cat isi va mentine iluminarea.

Cere un cod de la furnizor. Sunt obligati sa iti furnizeze.

Editat de aygun
Link spre comentariu

@ Dxxx Nu te obliga nimeni sa-ti pierzi timpul incercand sa-ti dai seama ca doar n-am ghicit in globul de cristal ca am 8.4v tensiune masurand cu un multimetru banal.Daca ai ceva personal poti sa-mi spui sau chiar ne putem intalni deoarece tind sa cred ca ma iei de prost in fiecare post.
am luat unul din ele l-am inseriat cu o rezistenta de 100ohm la [/font]12v[/font] si el statea aprins[/font]
Chiar e nevoie de mai multe explicatii?
O seara buna

Editat de powerlight
Link spre comentariu

@powerlight - nu te ia nimeni de prost ci incercam , astia de ne jucam cu LED-uri de prin anii 90 incoace , am urmarit / testat diverse modalitati de a alimenta un led si de a-l comanda , ca ceea ce zici tu nu e ceva de durata. Un Led alimentat la 8 volti nu zice nimeni ca nu lumineaza dar nu pentru foarte mult timp. Conteaza sursa de alimentae , curentul dat de sursa , etc , etc.

Verifica sigur .

http://led.linear1.org/1led.wiz

calculeaza ezistenta ptr un singur led .

12 volti sursa

3.2Volti( cu indulgenta LED-ul )

50mA ( maximul suportat de LED cu indulgenta )

Vezi ce valoare da .

Caracteristici luate din datasheetul dat de mine in pagina anterioara.

Maine iti fac poza la trei led-uri din astea inseriate si cu un rezistor  care se alimenteaza la 12Volti sub forma de modul .

Cere te rog datasheetul sau indicativul / codul de produs de la furnizor. Ca si client / consumator ai dreptul asta , sa stii caracteristicile produsului cumparat , ba mai mult , sunt obligati sa il furnizeze in romana .

Ti-au dat factura pe ele?

Daca NU , e deja evaziune fiscala , dar intram pe alta nisa ( ca idee , eu azi am primit o carte care costa cu tot cu transport 42.50 RON iar editura mi-a furnizat factura in colet ) specificand legea si anul confom caruia le e permis acest lucru.

Secundo , nu trebuie sa recurgi la amenintari de genul "ne putem intilni".

Ti-a cerut un cod de produs. Il  poti cere de a furnizor si discutam concret.

Intelegi ?

Unde ai alimentat cu 8,4 Volti ? Cumva o baterie de 9Volti ? Sau sursa ? Ce curent trecea prin LED atunci ?

Observi ? Sunt date lipsa iar pe multi de pe forum ii agaseaza lucrul asta .

Cand datele sunt complete se discuta Altfel.

Spre exemplu daca ai alimentat la baterie / acumulator acestea au propria rezistenta interna :

http://baterii-auto.ro/intretinere-baterii-auto/

Citez: – Rezistenta interna a acumulatorului se modifica cu starea de incarcare iar, la o incarcare data, cu vechimea in exploatare. Un acumulator isi modifica in timp, pe masura imbatranirii, capacitatea efectiva si odata cu ea rezistenta interna.

Intelegi de ce vrem date complete.

Daca era sursa , ce tip de sursa?Ai vazut pozele de la masurarea temperaturii pe jonctiune ?

Nu te rugam decat sa vi cu date complete. Fa niste poze la ce ai facut. Posteaza-le.

Vedem ce integrate sunt folosite in montaj  , stim sau aflam caracteristicile de iesire ale acestora.

Te putem ajuta complet si nu bajbaim in intuneric.

Merci de intelegere.

Link spre comentariu

Chiar nu am nimic cu tine, dar am cu precizia modului de exprimare.

Daca ai masurat cei 8,4V direct pe bornele ledului... mare mirare!!! oricum minunea nu tine decat secunde / minute. Asta daca nu este "led" compus din jonctiunea respectiva plus o rezitenta inseriata... dar fara DS???

Daca insa tensiunea asta se refera la caderea si pe led si pe rezistenta inseriata ne trebuie datele ledului. Daca are Vf spre 3,5V, atunci pe rezitenta probabil ai in jur de 5V si curentul prin ansamblu este 50mA (mult pentru leduri normale, dar nedistructiv imediat) iar caderea de tensiune intre 12 si 8,4V este pe rezistenta interna a sursei.

Deci remarci nu stiu cati de "daca" toti rod al faptului ca ne lasi sa ghicim.

Link spre comentariu

Dupa nenumarate telefoane am gasit asta:

OSPG71B1P

OSHR7161D

OSB56LZE31D

Sursa de alimentare atx 12v. in comutatie

rezistenta 40w 100ohm in genul acesteia http://static3.tme.eu/products_pics/a/c/3/ac3ac6ddf48d1f46cb1795922175738a/57746.jpg doar ca-i imensa.

Led-ul albastru inseriat cu rezistenta pe minus la cei 12v bornele de la multimetru pe pinii led-ului am 8.4v un minut a rezistat apoi l-am oprit.

Ce nu inteleg este faptul ca de ce este specificat 3,7v max si el de fapt sta la tensiunea aia?sunt constient ca nu rezista mai mult de 1 min poate si mai putin dar asta n-ar fi o problema era doar o intrebare simpla daca toate led-urile pe care le stiti la 3v pot rezista la tensiunea aia.Doar atat n-am de gand sa leg leduri la 8v doar ca am facut o precizare.

Vu-metrul este compus din 4 comparatoare lm339n si un ua741cn.

Editat de powerlight
Link spre comentariu

Este mult mai bine asa . O parte din raspuns ti-l dai singurel :

DC Forward Voltage - 3,3V nominal

DC Forward Current -35mA nominal

Pulse Forward Curren - cu durata de 10ms - 100mA

Iar toate aici : http://www.tme.eu/ro/Document/ee235a8e8a5c81b77ebfff0c99c3b342/ospg71b1p.pdf

Introdu valorile aici si vei afla ca e necesara o rezistenta de 270 Ohmi la 1W.

Raspunsul a intrebarea ta e dat de catre @Dxxx.

Link spre comentariu

Bun, acum s-a inteles.

Ce inevstighezi tu sunt fenomene para-defectare, cand jonctiunea este distrusa fata de configuratia normala, atomii au migrat pe acolo haotic... si totusi da inca lumina, pentru un scurt interval tranzitoriu.

Totul este in afara oricaror date normala / sistematizate / de catalog, pentru ca nu se refera la componenta normala, ci la una "noua" si instabila produsa prin degradarea celei normale.

Nu pot sa zic ca am studiat fenomenul, dar l-am observat si intr-adevar seamana cu ce spui tu, numai ca e faza foarte scurta, dupa care orice emisie luminoasa inceteaza.

Ce am observat eu era pe diode de mica putere si proasta calitate, generatii destul de vechi.

Din diverse motive (identificate sau nu) ledurile respective se defectau fie nu mai luminau fie luminau foarte slab. Daca inainte de a le arunca erai curios ce se intampla la supravoltare atunci ele inca se mai aprindeau oarecum similar ca intensitate cu varianta normala, insa la o tensiune directa anormal de mare, de cateva ori mai mult fata de normal (5-10V). Daca exagerai efectul era de flash - o emisie scurta si puternica, dar finala. Daca erai mai bland lumina era oarecum normala, dar intensitatea era rapid descrescatoare (secunde / minute / ore) si putea fi compensata prin marirea in plus a tensiunii, pana cand inevitabil se ajungea la topirea distructiva a jonctiunii.

Cam atat a fost studiul / observatiile asupra temei.

Nu mai spun ca pe parcursul unei astfel de experiment si culoarea emisa putea varia drastic...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări