Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aflare wati amplificator

Postări Recomandate

Din cate inteleg eu (lasand la o parte offtopicul :rade: ) nici masuratoarea pe osciloscop cu rezistenta de sarcina nu exprima Watti reali ai amplifului...sau nu conduce catre aflarea puterii reale a amplifului, pentru ca etajul final raspunde in mod diferit fata de situatia cand ar avea legate boxe in locul rezistentei de putere. Probabil undeva la 70% din cat este masurat pe oscilo cu rezistenta de putere in locul boxelor, ar reprezenta puterea reala cu distorsiuni minime...

Cum vad eu treaba... ampliful intra mai repede in distorsiuni cu boxele legate, fata de situatia cand are rezistente de putere pe iesire :secret .

Faceti o proba (care aveti oscilo) puneti o rezistenta de putere, dati semnal/volum pana la limita distorsiunilor, apoi, fara sa umblati la volum , legati o boxa in locul rezistentei...sa vedem daca mai este curata sinusoida

Editat de marius75
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Din cate inteleg eu (lasand la o parte offtopicul :rade: ) nici masuratoarea pe osciloscop cu rezistenta de sarcina nu exprima Watti reali ai amplifului...sau nu conduce catre aflarea puterii reale a amplifului, pentru ca etajul final raspunde in mod diferit fata de situatia cand ar avea legate boxe in locul rezistentei de putere. Probabil undeva la 70% din cat este masurat pe oscilo cu rezistenta de putere in locul boxelor, ar reprezenta puterea reala cu distorsiuni minime...Cum vad eu treaba... ampliful intra mai repede in distorsiuni cu boxele legate, fata de situatia cand are rezistente de putere pe iesire :secret .Faceti o proba (care aveti oscilo) puneti o rezistenta de putere, dati semnal/volum pana la limita distorsiunilor, apoi, fara sa umblati la volum , legati o boxa in locul rezistentei...sa vedem daca mai este curata sinusoida

Se poate masura doar pe rezistenta ,nici un producător de amplificatoare nu declara puterea măsurată pe o anume incinta,etajele finale au comportamente diferite pe incinte diferite,nu trebuie ținut seama de acest aspect.
Link spre comentariu

Bre , daca ati masura acel amplificator si ati trasa corect o " drepta " de sarcina in raport cu impedanta  sarcinii sau asa-zis-a " dreapta " SOA ( evident  ca este compusa din mai multe segmente de dreapta ) ati intelege de ce amplificatoarele audio se comporta diferit pe anumite sarcini activ-reactive , adica va veti avea sansa sa va exprimati in acel mod stiintific in care va fi descrisa functionarea unui amplificator audio oarecare . 

Pe bune , restul sunt sarade literare ( cu interese pur  comerciale ) sau habarnisme , depinde de IQ-ul fiecaruia .

Link spre comentariu

In caz ca nu stii, IQ-ul nu se determina folosind doar intrebari/teste din electronica :rade: ...eu am facut cateva teste din astea si majoritatea erau de logica, un pic de matematica elementara. Intr-o carte aveam ceva teste pentru admitere la NASA..am rezolvat multe dintre ele, unele cotate chiar ca fiind dificile. :95

Link spre comentariu

Eu cind testez, nu ma bazez niciodsta pe testul la 1kHz.Testez incepind cu 10-20Hz si ma duc si peste banda audio.Apoi testez si in dreptunghiular fiind cel mai dur test pentru un amplif.Daca il trece, in toata banda audio, amplificatorul primeste "pass test" din partea mea.Nu mai discut despre testul la 10kHz cu capacitor de 1uF nepolarizat paralel cu 8ohm rezistenta care demonstreaza stabilitatea amplifului pe sarcini capacitive sau testul cu inductanta de 163 uH paralel cu 8 ohm in dreprunghiular la 1kHz, testul pe sarcina reactiva unde sau la care multe amplificatoare crapa datorita unei protectii SOA deficitare...Pentru mine puterea pe care ma pot baza la un amplificator este cea la 100Hz pe cea mai joasa impedanta pentru care a fost proiectat.Calculul puterii de iesire ramine u patrat supra r dar cu osciloscop pe iesire si sarcina fixa cunoscuta.Nu ma intereseaza ca mai creste un pic sau mai scade un pic valoarea sarcinii rezistive, nici incinta nu are fix 4 ohm sau 8 ohm, impedanta variaza cu frecventa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări