Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aflare wati amplificator

Postări Recomandate

Mda , eu astept ca regulamentul sa fie aplicat , iar genul asta de subiecte sa fie deschise doar la secțiunea de profil , nu aici .

De aia aceasta secțiune a murit , creativitatea nefiind stimulată iar începătorii nu sunt indrumati către rubrica unde ar putea primi răspunsuri de la binevoitori .

Aici nu sunt bine veniti , iar politica conducerii forumului de a-i tolera a dat rezultatele pe care le vedeti .

Încă o data va felicit pentru faptul ca ati ales cantitatea in detrimentul calității ...

Link spre comentariu

Hai sa va dau un exemplu, o incinta Romaneasca IEI, incinta MELOMAN.

Difuzorul de joase are 80Va/4 ohm, asa scria pe el.

Difuzorul de medii are 40Va/4 ohm, asa scria pe el

Difuzorul de inalte (tweeterul) are 50Va, asa scrie pe el.

Care este puterea BOXEI?

80, 40, 50 sau suma lor?

post-175406-0-63584800-1436269423_thumb.jpg

Link spre comentariu

ce-a mai simpla metoda si la indemana oricui, pui boxa pe amplif, intrii pe Gogu si cauti "onlinetonegenerator"  te duci la "432 hz..." si setezi o data 50 hz si dai play  iar cu multimetru pus pe borna de iesire unde ai legat boxa masori tensiunea, dai volum pana aproape de distorsiuni ( atentie sa nu fie cele mecaine ale boxei iar testul sa fie cat mai scurt  !! ), de obicei se aude mult mai diferit fata de un volum mic atunci cand incep distorsiunile !! mai scazi o idee din volum, doar putin ca sa ai semnal curat in difuzor , astfel afli tensiunea debitata de amplif , o notezi, aceeas treaba faci si la o frecventa de 100 Hz  si notezi tensiunea , ( poti face si la 200 hz ) daca la 200 hz e mai mica ca la  50 hz ..iao pe aia mai mica in considerare,  iar acu ca sti tensiunea o imparti la Ohmii boxei  astfel aflii curentul iar curentul il inmultesti cu tensiunea : ca exemplu ai masurat ..sa zicem 15 volti si sti ca ai o boxa la 4 ohmi atunci : 15v / 4ohm = 3.75a  !buuun.. 3.75a x 15v = 56.25 Watti, Daca boxa e de 8 ohmi, formula este aceeasi 15V / 8 ohm = 1.875 A , 1.875 x 15 V = 28 W, Atentie, astea sunt doar calcule aproximative cat sa iti faci o idee despre amplificator 

Link spre comentariu

Testul folosind boxa ca sarcina nu este corect pt aflarea puterii maxima a unui amplificator decit daca ai caracteristica de impedanta a boxei.

Impedanta unei boxe variaza foarte mult in domeniul audio.

Boxa poate fi folosita totusi inseriata cu un rezistor de valoare mare (peste 100Ω) pt a monitoriza gradul de distorsiuni (in lipsa unui osciloscop) adica pt a gasi punctul de unde amplificatorul incepe sa distorsioneze iar ca sarcina trebuie sa se utilizeze tot o rezistenta de putere

Link spre comentariu
Vizitator Alex Ionut

Imi cer scuze ca ma bag asa...am si eu o intrebare o statie audio gemini p600 ce parere aveti este buna de ceva sau este pocnitoare ..

Link spre comentariu

@DjLeco lumineaza-ne si pe noi . Unii producatori aduna puterile difuzoarelor si obtin puterea nominala a incintei . Dupa mine puterea unei boxe ar fi media aritmetica a puterilor difuzoarelor . Sau altceva : daca luam in considerare boxele Meloman alea pe 3 cai , probabil 60% din putere "papa" difuzorul de bass ,30% cel de medie si 10% tweeterul . Si acum tinzi sa crezi ca puterea incintei se calculeaza tinand cont mai mult de difuzorul de bass . Deci ?

Link spre comentariu

Care este puterea BOXEI?

80, 40, 50 sau suma lor?

Nici una nici alta desi se poate aprecia ca fiind 80w..

Dupa mine puterea unei boxe ar fi media aritmetica a puterilor difuzoarelor . 

Nu mai scrie prostii doar ptr.ca dupa capul tau ti se pare ca ar fi bine...

Mai jos aveti un raspuns mai tehnic tot de aici de pe forum.

Comform lui Rod Elliott - ESP care a preluat un tabel din "LOUDSPEAKER ENCLOSURE DESIGN AND CONSTRUCTION" publicat by FANE., distributia de putere in functie de frecventa (pt 2 cai dar poate fi extrapolata foarte usor pt 3 cai) este urmatoarea: 

X-over Frequency (Hz)       Power to Bass (%)          Power to Mid+High (%)
250                           40                                      60
350                             50                                     50
500                             60                                    40
1,200                          65                                    35
3,000                          85                                    15
5,000                          90                                    10

Acesta este link-ul de unde am preluat si eu tabelul: http://sound.westhost.com/bi-amp.htm

Ca sa ai 90 % din putere pe difuzorul de bas, frecventa unde trebuie taiat basul este de 5KHz, deci....
Daca e sa consideram un caz mai practic cu bas pina la 500Hz si tweeterul incepind de la 3000Hz, intre ele fiind mid-wooferul, distributia de puteri este:

BASS (<500Hz)               MEDII (500Hz-3000HZ)                    INALTE (>3000Hz)
         60%                                  25%-30%                                       10%-15%
dar mai depinde si de ce gen de muzica se asculta si cum se asculta....si este valabil in cazul sistemelor HI-FI de ascultat acasa.

Daca ne referim la sistemele se sonorizari (power audio) suma puterilor nu va mai fi considerata ca putere totala instalata.
De exemplu, daca e sa consideram aceleasi frecvente de taiere, si vrem sa avem o putere instalata de 1000W, pe bas trebuie sa avem disponibil peste 800W, pe medii in jur de 500-600W iar pe inalte vreo 200-300W si daca este sa calculam, suma totala v-a fi in jur de 1500-1700W dar sistemul se v-a considera de aproximativ 1000W.
Oricum, in cazul sistemelor de sonorizare, nu se calculeaza neaparat puterile ci presiunea acustica ce poate fi generata in fiecare banda de frecventa, si care trebuie sa fie egala la orice frecventa.
Editat de Letcon
Link spre comentariu

Parca topicul era "Aflare wati amplificator" care asa cum observase cineva mai sus (Zal parca) nici macar nu-i scris corect ....

Nu se discuta despre distributia puterii pe difuzoare....

Despre asta s-a discutat mai pe larg aici: http://www.elforum.info/topic/94508-cum-calculez-puterea-pe-incinta-cu-3-cai/?do=findComment&comment=1041151

Iar completarea lui Letcon este luata din acelasi topic si este cea de aici:

http://www.elforum.info/topic/94508-cum-calculez-puterea-pe-incinta-cu-3-cai/?do=findComment&comment=1104957

As prefera sa veniti si cu alte idei in rezolvarea intrebarii din topic si pt cei care chiar nu au osciloscop...(nu-i cazul meu) deci nu pot sa ajut prea mult.......

Link spre comentariu

La doua dintre amplifuri (facute de fabrica, etaj final bopolari) tensiuni de alimentare in gol +-39V, iar in sarcina maxima (la limita distorsiunilor) +-34,5V , admitem o cadere de tensiune pe etajul final de 2,5V , tot mai raman 32V. Aplicand formula avem 32 x 0,707 = 22,6V rms, rezulta undeva 60W/8ohmi. Cu toate astea amplifurile au (conform producatorului), 2x32W/8ohmi unul dintre ele, respectiv 2x35W celalalt. O sa caut pe cineva cu oscilo prin Giurgiu sa fac un test...dar sa nu ma jupoaie de bani :rade:

Editat de marius75
Link spre comentariu

Pentru ca modalitatea descrisa sa fie cat de cat corecta se impune conditia ca etajul final sa poata fi dus la limita saturatiei, in practica rar se intampla asta deoarece majoritatea amplificatoarelor au aceeasi alimentare si la VAS, mai mult de atat, uneori exista filtre RC sau diode inseriate. Totusi ma surprinde faptul ca un amplificator cu alimentari de 39V in gol pe ramura, sa fie evaluat de producatior la doar 30W, fizic este imposibil sa se obtina atat de putin daca semnalul la intrare este suficient...

Link spre comentariu

Semnal ii dau chiar prea bine, atinge maxim de volum (limita distorsiunilor) cu potentiometrul de volum la jumatate din cursa.

Nu stiu ce sa zic...oricum eu n-am fost cu el la o masuratoare profi, doar am spus tensiunile de alimentare si la cat spune producatorul ca ar avea ampliful...este vorba in primul caz de JVC AX1, iar al diolea este Lorta 75Y-101. (ambele au tensiuni de alimentare asemanatoare). Am si amplifuri de 70W reali, dar alimentarea este de +-50V . Poate sa fie diferenta de clasa amplificarii...clasa A poate consuma mai mult decat clasa AB pentru aceeasi putere livrata la boxe...zic si eu...

Apoi mai este clasicul amplif romanesc A350 , alimentare +-30V in gol, putere iesire 35W/4ohmi...si undeva la 20W/8OHMI...daca aplicam formula ar iesi cam 60W/4ohmi la acest amplif.

Editat de marius75
Link spre comentariu

AS2050, binecunoscutul amplificator Romanesc, din cate stiu este evaluat la 2x50W, si totusi am masurat la al meu dupa reconditionare ceva mai mult de 100W cu osciloscopul si sarcina pur rezistiva. Daca nu as fi fost sigur de ce spun, n-as fi postat aici, si te invit sa te documentezi prin lucrarile de specialitate, ai sa vezi ca lucrurile cam asa stau.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări