Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aflare wati amplificator

Postări Recomandate

Buna ziua.De curand am vizionat un video pe youtube in care acel electronist afla valoarea reala in wati a unui amplificator.Din pacate nu mai dau de el sa aflu si eu cati wati scoate amplificatorul meu.Tot de stiu din videoclip este ca punea pe un canal un voltmetru de c.c parca daca nu ma insel apoi valoarea aceea data de aparat o introducea intr-o formula.Impartea parca acea valoare la nu stiu ce numere.Trebuia sa fiu mai atent.Acum asta e.Nu va cer sa imi gasiti videoclipul.Va cer ajutorul poate stiti cumva acea metoda sau alta care sa contina un aparat de masura si calcul bine inteles.Va multumesc.

Link spre comentariu

Puterea= tensiune x amperi. Incearca sa legi un generator de semnal la intrarea amplificatorului, il setezi la 50 Hz, sinusoidal, cu amplitudine maxima de semnal, apoi masori cu un voltmetru AC, si pe iesire inseriezi un ampermetru. Ca sarcina poti folosi o rezistenta de 4 sau 8 ohmi de putere mare (>100 W).

Link spre comentariu
Vizitator sound.art

E nevoie de osciloscop pt vizualizarea sinusoidei. Altfel ampliful ar putea intra in clipping si valoarea masurata nu mai e relevanta.

Link spre comentariu

Modalitatea poate cea mai simpla in care se poate estima puterea unui amplificator este tocmai masurarea tensiunilor de alimentare, apoi in functie de tipul etajului final se accepta o anumita saturatie, care se sustrage din ramura de alimentare si ce ramane este in principiu varful maxim al sinusoidei posibile la iesire pe sarcina, din el se calculeaza rms-ul care apoi se ridica la patrat si se imparte la sarcina... nici macar nu-ti trebuie osciloscop... Nu e o modalitate precisa, dar nici nu trebuie, ca e 105 sau 110W e totuna...

Si un exemplu explicativ, se da un amplificator cu alimentari in gol de +/-35Vcc, ii punem muzica si dam volumul spre maxim, masurat cat ramane alimentarea in acel moment, sa zicem ca gasim +/-30Vcc, se presupune ca stim ce etaj final are ( sau ca putem afla ) respectiv mosfet sau bipolari, sa zicem un dublet bipolar, acceptam o cadere pe etajul final de sa zicem 2-2,5V, si ramanem cu 27,5V care asa cum a zis este varful maxim posibil pe iesire, rms-ul este 27,5*0,707, adica 19,4V, il ridicam la patrat si obtinem 376, pe care ii impartim la sarcina, sa zicem ca boxa e de 4R ,deci 376/4=94W....

Link spre comentariu

Daca amplificatorul poate fi desfacut, se masoara tensiunile de alimenatre ale etajului final, in gol adica fara semnal si la sarcina maxima dar fara distorsiuni si apoi se poate calcula puterea maxima disponibila, peak power luind in calcul valoarea alimentarii fara semnal si maximum muzical luind in calcul valoarea minima masurata (pt ca va varia) cind livreaza puterea maxima. Pt puterea maxima RMS, cam ar trebui un osciloscop si generator de semnal.

edit @ marian am postat simultan.....

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Pai estimare da, dar nu masurare.

Si care este diferenta sau problema, daca masuratoarea indica si anume cam acelasi lucru? Si daca imi pun mintea, iti garantez ca pot face o estimare destul de precisa, deci repet, unde este problema daca rezultatul estimarii are o eroare suficient de mica? E o modalitate utila si la indemana oricui atunci cand nu ai osciloscop... si de obicei cine are osciloscop nu prea pune intrebari aici.

Link spre comentariu

Pai daca nu se poate determina necunoscuta dintr-o ecuatie simpla , disponibilă permanent pe internet , consider că am folosit sensul corect pentru " habarnism " .

Dar , orice user de pe acest forum are dreptul sa mă contrazică , cu siguranță nu voi mai oferi niciodată lecții online , deci e clar ca va avea dreptate întotdeauna .

Va urez tuturor succes in electronica !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări