Vizitator sebastianvirlan Postat Iulie 6, 2015 Partajează Postat Iulie 6, 2015 (editat) Salutare și bine v-am găsit ca utilizator nou. Numele meu este Sebastian și sunt programator (web în general). Doresc să construiesc o masă rotativă 360 grade. Masa trebuie să poată fi conectată la un calculator, unde voi face un soft în C#, iar de acolo selectez numărul de cadre pe care aparatul trebuie să îl tragă la o rotație completă de 360 grade. - aceasta poate fi un exemplu de cum ar putea funcționa. Pentru aparat voi folosi un transmițător - receiver wireless pentru a declanșa aparatul. Având în vedere că nu am lucrat niciodată în acest domeniul o iau pas cu pas, deci am nevoie: - arduino - driver (ULN2003A (pentru stepper unipolar), sau cu tranzistori - niște rulmenți - 2 placaje (metalice sau mai văd eu ce găsesc rezistent) - motor (aici sunt ceață totală) În poza atașată cu scris de mână dacă înțelege cineva ceva structura ar veni asta: 2 placaje, pe cea de sus prind o curea dințată iar pe cea de jos motorul și la mijloc un rulment ... dar problema vine la curea că nu cred că ține. Cealaltă schemă mi-a recomandat-o cineva, cu motorul pe mijloc. Dacă motorul e pe laterală nu e mau ușor să tragă? Aș vrea să suporte o greutate de cca 80 kg. Ce părere aveți? Editat Iulie 6, 2015 de sebastianvirlan Link spre comentariu
suspectu Postat Iulie 7, 2015 Partajează Postat Iulie 7, 2015 (editat) Nu este ULN2003A cam extrem de slab pentru ceea ce ai tu nevoie ? Eu as cauta un stepper de peste 4A si un raport foarte mare de forta prin curea-fulie dintata (probabil peste 10:1). Nu cred ca ai nevoie de rolele laterale, doar fa-i axul din mijloc mai solid si rulment dublu sau conici (gen de roata de masina). Pentru o constructie mai usoara poti sa incerci sa te inspiri de la un scaun de birou rotativ. Editat Iulie 7, 2015 de suspectu Link spre comentariu
Vizitator sebastianvirlan Postat Iulie 7, 2015 Partajează Postat Iulie 7, 2015 Dar cum recomanzi? Motor pe laterală sau pe mijloc? Recomanzi curea dințată? Link spre comentariu
suspectu Postat Iulie 7, 2015 Partajează Postat Iulie 7, 2015 Nu ai cum sa ai motorul pe mijloc daca vrei alt raport decat 1:1, si pentru 1:1 nu prea o sa gasesti motor asa de mare sa invarta o platforma cu 80kg. Eu as folosi curea T10 cu un pinion imens pe platforma si motorul in lateral cu un pinion foarte mic. Oricum vorbim de un motor stepper foarte mare pentru 80kg si un driver pe masura. Link spre comentariu
Vizitator sebastianvirlan Postat Iulie 7, 2015 Partajează Postat Iulie 7, 2015 Foarte mare? http://www.ebay.com/itm/DC24V-Nema-23-Stepper-Motor-Single-Shaft-12-6Kgcm-1-8Degre-4Leads-56mm-4-Channel-/181333023494?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a384a5b06 eu mă gândeam la ăsta ... Link spre comentariu
suspectu Postat Iulie 7, 2015 Partajează Postat Iulie 7, 2015 E mic motorul asta. Daca i-ai pune o fulie de 3-4cm diametru l-ai tine lejer cu mana. Gandeste-te daca ar fi destul cat sa invarta o platforma cu un om pe ea Link spre comentariu
bcristian Postat Iulie 8, 2015 Partajează Postat Iulie 8, 2015 Merge si cu ala, cu o demultiplicare sanatoasa, de vreo 15-20 de ori. Oricum viteza de rotatie si acceleratia trebuie mici, ca doar roteste oameni/obiecte pt fotografie, nu face un strung carusel. Link spre comentariu
Vizitator sebastianvirlan Postat Iulie 8, 2015 Partajează Postat Iulie 8, 2015 360 grade pe 60 secunde sau maxim 120. Normal că trebuie la viteză mică, dar la greutăți mai mici probabil să pot seta o viteză mai mare. La un obiect ar fi prea mult 120 secunde, doar nu îi fac frame by frame. Totuși dacă acel motoraș ar fi mic îmi puteți recomanda altul? Și vorba lui Cristian, cu o demultiplicare sănătoasă .... Link spre comentariu
suspectu Postat Iulie 8, 2015 Partajează Postat Iulie 8, 2015 Nu stiu daca calculele mele sunt corecte dar folosind o curea T10 pentru o demultiplicare de 20 la 1: consideram fulia motorului cu 12 dinti. Deci fulia mare trebuie sa aiba 240 dinti, fiecare dinte 1cm. Diametrul=240/3.14=76.4cm. Adica doar fulia ar fi mai mare decat toata platforma ta. Nici nu poti sa faci fulia de pe motor mai mica pentru ca nu mai rezista dintii, abia o sa ai vreo 4 dinti in sarcina. Mai trebuie sa te gandesti si la costurile de fabricare al fuliei pentru ca nu o sa gasesti asa de mare. Iti trebuie un motor serios, un driver pe masura si sursa cu multi amperi. Ai putea sa calculezi forta necesara sa invinga frecarea si inertia si sa alegi motorul cu o rezerva de 50% extra, dar deja e proiect. Link spre comentariu
one Postat Iulie 8, 2015 Partajează Postat Iulie 8, 2015 Si un motor central este posibil, cu angrenaje planetare. Cea mai buna solutie dupa parerea mea ar fi utilizarea unei platforme construite deja pentru alta aplicatie si montarea unor senzori de pozitie, astfel incat aceasta platforma sa transmita la aparatul foto declansarea si nu invers. Nu vad de ce ar trebui folosit un stepper. Un stepper puternic este scump, este mai ieftina solutia de mai sus. Pentru actionarea platformei in acest caz se poate folosi orice motor, si la 220V, si o bormasina cu acumulator, cu demultiplicarea de rigoare. Forta de actionare nu depinde numai de greutatea individului de deasupra, ci si de tipul rulmentilor, cu niste rulmenti buni nu vad probleme la actionarea si cu un motor de bormasina. Motoare relativ puternice sunt cele de stergator de parbriz - de la orice masina, poate le gasesti pe la dezmenbrari, la pret mic. Platforma pentru subiect se poate gasi la magazinele sportive - exista o platforma pentru exersarea abdominalilor laterali, daca nu ma insel. http://www.liveactive.ro/lifegear-waist-trimmer/ Link spre comentariu
bcristian Postat Iulie 8, 2015 Partajează Postat Iulie 8, 2015 Reductia 20:1 se face in 2 trepte, nu direct. In felul asta se pot folosi fulii gata facute care nu costa o avere. Daca ne uitam chiar pe hi-end, gasim direct fuliile T5 pt 12:60 12:48, costa in total 2 * 8 + 35 + 52 = 103 lei. Axul central al platoului doar pentru pozitionare (punctul de pivotare) si actionare, sprijin perimetral in 3 role (3 puncte asigura ca nu poate sa se balangane chiar daca baza nu e perfect dreapta). Role de silicon cu rulment, cu tot cu prinderea necesara, se gasesc la magazine de accesorii mobilier si costa pana in 10 lei bucata. Link spre comentariu
suspectu Postat Iulie 9, 2015 Partajează Postat Iulie 9, 2015 (editat) La pret nu stiu daca ar iesi mult mai ieftin alegand un motor de stergator de parbriz si senzori. Are nevoie de ditamai sursa, eu am incercat sa alimentez un motor de parbriz la 4amperi si mi-a pocnit transformatorul imediat ce a intrat motorul in sarcina chiar daca sarcina mititica. Cu stepper are si rezolutie maxima si viteza reglabila, oricat vrea el, foarte precis. Reductia 20:1 se face in 2 trepte, nu direct. In felul asta se pot folosi fulii gata facute care nu costa o avere. Daca ne uitam chiar pe hi-end, gasim direct fuliile T5 pt 12:60 12:48, costa in total 2 * 8 + 35 + 52 = 103 lei. Axul central al platoului doar pentru pozitionare (punctul de pivotare) si actionare, sprijin perimetral in 3 role (3 puncte asigura ca nu poate sa se balangane chiar daca baza nu e perfect dreapta). Role de silicon cu rulment, cu tot cu prinderea necesara, se gasesc la magazine de accesorii mobilier si costa pana in 10 lei bucata. Eu am calculat direct pentru T10, nu stiu T5 cat de mult ar rezista la sarcina, dar se simplifica treaba daca merge pe T5 pentru ca poate sa aiba fulia motor mai mica, automat fulia mare mai mica. Dar cu reductia in doua trepte ar presupune sa isi construiasca inca un sistem cu ax sustinut la ambele capete de rulmenti si o carapace ca sa sustina partea de sus a axului. Eu cred ca as prefera varianta simpla cu fulie facuta ceva mai mica decat platforma, motorul stepper cat mai mare, totul ascuns sub platforma si fara roti laterale. La atelier oricum trebuie sa ajunga pentru suportul central de rulment si axul principal (fuzeta logan?)+platforma (aluminiu sau lemn mai tare) Editat Iulie 9, 2015 de suspectu Link spre comentariu
bcristian Postat Iulie 9, 2015 Partajează Postat Iulie 9, 2015 Cred ca iese mult mai ieftin facut carcasa, care consta in 2 placi metalice cu cateva gauri date prin corespondenda si niste ditantiere (sau inca 2 placi mici pe laterale) decat sa gaseasca atelier care poate face fulie T f mare. Pentru platforma si cadru as folosi placaj (nu PAL). Axul central nu e nevoie sa fie solid, am explicat mai devreme. Link spre comentariu
Vizitator sebastianvirlan Postat Iulie 9, 2015 Partajează Postat Iulie 9, 2015 (editat) Deci ziceți că un astfel de motoraș ar fi de ajuns da? http://www.bestautovest.ro/motoras-stergator-parbriz-12v.html pe site-uri de anunțuri găsesc de dacia super nova la 50 lei deci zic că e ok. Cel fel de motoraș este acesta? V-am zis că nu mă pricep chiar bine. Este stepper? Am încercat să fac ceva calcule: - arduino 120 RON - motor 50 RON - T10 100 RON (așa găsisem ceva pe net) - driver motor nu știu că încă nu am găsit driverul ... - plăcile de susținere cca. 100 RON Multiplicarea nu știu exact de cât ar trebui să fie astfel încât o rotație să se facă în 60 secunde. Plus alte roți conice șamd ... Am mai desfăcut și un ventilator de cameră să văd mai bine princcipiul de demultiplicare (axul când rotește ventilatorul stânga dreapta). Editat Iulie 9, 2015 de sebastianvirlan Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum