Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio cu lampi necunoscut


Stefan B

Postări Recomandate

Salutare,sunt nou pe acest forum.Am intrat in posesia acest radio care din pacate este incomplet,lipseste dif si trafo de iesire si o lampa.Mentionez ca nu am lucrat niciodata cu lampi.Ma intereseaza daca ma puteti ajuta cu identificarea aparatului si daca credeti ca se poate restaura.Multumesc.Posted ImagePosted Image

 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
Link spre comentariu

Mentionez ca nu am lucrat niciodata cu lampi.Ma intereseaza daca credeti ca se poate restaura.

Binenteles ca se poate restaura,au fost vazute si in stare mai rea restaurate...din pacate asta n-o vei putea face in regie proprie avand in vedere ca nu ai experienta in lucrul cu lampi,iar restul tine doar de "vointa politica".Mai pe inteles,daca exista buget,sigur se rezolva.Nu ma intreba cat costa,pt ca asta iti va spune cu siguranta cel la care vei apela(daca vei apela)in functie de ce-i vei cere sa faca.Ce pot sa-ti spun cu certitudine,nu te astepta sa recuperezi investitia prin revanzare dupa restaurare(daca asta vrei sa faci intr-adevar),restaurarea o faci pt sufletul tau,daca aparatul are valoare sentimentala, si atat.
Link spre comentariu

Multumesc de raspunsuri.Nu ma gandeam sa obtin un profit de pe urma aparatului,pur si simplu mi-a placut cand l-am vazut si ma gandeam sa il pastrez in locuinta.Prea multi bani nu am pt investit in el asa ca deocamdata incerc sa ma documentez.Vad ca lampile pe care le are par sa aiba alta denumire decat cele de pe saitul www.radiomuseum.org la modelul Telefunken  776GWK .Am gasit si o schema pe care o atasez.Lampa care lipseste  face parte din redresor? Multumesc.Posted Image

Link spre comentariu

Poate fi la fel de bine si 876 GWK, are aceasi serie de tuburi .

http://www.radiomuseum.org/r/telefunken_gross_super_876gwk.html

Ca sa te lamuresti masoara dimensiunile casetei si compara-le cu cele de pe radiomuseum.Tubul de culoare rosie nu are ce cauta in acel soclu destinat ochiului magic EM2.

Aparatul nu va fi usor de restaurat, unul din motive fiind lipsa ansamblului difuzor/transformator de iesire dar si a tubului regulator de curent de tip URDOX,un tub rar si greu de procurat.

Editat de nicolae57
Link spre comentariu

Daca nu are valoare sentimentala, nu prea se merita restaurarea de catre dvs. a acestui aparat (dpdv financiar)...deja s-a spus si mai sus. O varianta ar fi vanzarea in starea in care este acum, catre un cumparator care isi doreste exact modelul asta (pentru colectie), apoi se mai pun banii (cateva sute de lei) pe care urma s-ai investiti in restaurare si va luati unul gata functional, dar alt model...poate chiar mai bun decat asta (daca va doriti neaparat un radio pe lampi).

La cum arata aparatul si componente lipsa cred ca numai un lampar ii mai da de cap (daca exista interes pentru modelul asta).

Pe lampi e mult mai complicat ca la silicoane :96 si mai multi bani pe componente...

Editat de marius75
Link spre comentariu

Tubul rosu (EBF2) montat in locul indicatorului optic era necesar pentru suplinirea triodei din configuratia acestuia (defect/uzat) care in aceasta schema este preamplificator AAF. Renuntand la indicatia optica, s-a adaptat tubul din imagine cu acelasi curent de incalzire ca restul tuburilor inseriate, indeplinind functia mentionata.

Link spre comentariu

Multumesc de sfaturi,renunt la ideia cu reconditionatul Telefunken-ului.Mai aveam  in alta localitate la casa bunicilor un radio cu lampi mai recent, nu mai stiu ce model,(avea pickup si doua difuzoare)care acu' 6-7 ani era inca functional.Daca il mai gasesc o sa revin cu detalii.

Link spre comentariu

Nu renunta in schimb la aparat,poate in timp iti apar alte oportunitati si il vei putea aduce pe linia de plutire.Vanzarea trebuie s-o iei ca o ultima optiune in privinta acestui aparat...sfatul meu e sa faci o lista cu piesele lipsa si in timp sa incerci sa le procuri.In afara de faptul ca se gasesc greu sunt si destul de scumpe,de asta procurarea in timp e cea mai indicata,mai ales dpdv financiar.In mod sigur vei gasi un coleg de forum care locuieste in apropiere si care sa te ajute sa faci o constatare din care sa rezulte acea lista.Succes.

Link spre comentariu

Sunt posibile trei nivele de restaurare. Poate fi o restaurare exterioara, sa arate ca receptorul nou, eventual si cu iluminarea scalei si a ochiului magic. In aceasta stare poate fi pastrat, aratat oricui si poate fi ulterior trecut la un nivel de restaurare superior. Al doilea nivel presupune sa-l faci functional, indiferent cum. Ar trebui simplificat mai intai blocul de alimentare, nu mai exista la noi retea de 110 V si nici de c.c. Tuburile la 0,2 A ar trebui inlocuite cu tuburi asemanatoare la 6,3 V (ECH, EBF, EM, EL, EZ) care se gasesc mai usor. In afara de un transformator de retea nou, la restul aparatului nu sunt multe modificari de facut. Astfel restaurat aparatul va arata si se va auzi ca pe vremea lui Hitler. Nivelul trei presupune o restaurare completa, pentru un colectionar maniac, si este foarte dificila.

Link spre comentariu

  Stefan B , spuneti ca n-ati mai lucrat cu lampi . Chiar daca ati fi dispus sa platiti pentru restaurarea - reconditionarea aparatului , va rog sa-mi spuneti daca gasiti in judetul Arad vreun mester care sa accepte asemenea lucrare .

 

 Presupun ca nu sunteti nici un colectionar .

 

Deoarece cutia aparatului este in stare destul de buna , eu va dau o idee . Sa inlocuiti sasiul aparatului cu unul de la un aparat tranzistorizat , cu unele modificari si adaptari la condensatorul variabil si ata de scala , potentiometru...

 

  Sasiul vechi cu tuburi il puteti oferi cuiva dispus sa va ajute sa-i adaptati si un " ochi magic" .

 

Este o metoda blamata de colectionari , dupa unii adevarat sacrilegiu . Dar va asigur ca veti obtine un aparat frumos pe care-l veti putea utiliza in mod curent fara probleme . Va rezulta o replica care va fi net superioara dpdv al aspectului fata de cele mai multe replici care datorita materialelor folosite care imita lemnul plus dimensiunile nereale , subdimensionate , acestea intr-adevar arata oribil .

 

Este doar o sugestie .

Link spre comentariu

Multumesc de sugestii,si eu m-am gandit sa pastrez aparatul si poate cu timpul voi reusi sa-l pun in functiune nu stiu de ce dar mi-a intrat la suflet de cand l-am vazut intr-un pod.Am sa apelez la un prieten tamplar pt reconditionarea cutiei(a mai facut si altele si au iesit ok).Se pare ca m-a prins microbul , azi am intrat in posesia unui Carmen 3(spre disperarea nevestei) care pare complet la prima vedere.O sa revin cu detalii despre el probabil in topicul dedicat pe care tocmai l-am citit.

Link spre comentariu

Cel mai intelept lucru avand in vedere si tematica sectiunii. Stiu utilizatori care in urma cu 2-3 ani nu cunosteau tuburile electronice iar in prezent construiesc amplificatoare deloc simple cu performante si aspecte de apreciat. In colectiile pe care le-au incropit, toate aparatele functioneaza iar disperarea initiala a consoartelor a devenit incet dar sigur: acceptare, admiratie, colaborare si chiar mandrie.Aparatul in discutie mai poate astepta pana la o "contaminare" suficienta incat sa poata fi abordat. S-au remediat altele si mai distruse dar totul la timpul potrivit daca nu este doar o fascinatie de moment.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări