Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema tranzistori de putere la o sursa liniara

Mishu_17

Postări Recomandate

Am construit mai demult o sursa liniara cu TL431 dupa schema din imagine. Am testat-o folosind un transformator de 200VA si 36Vca, iar rezistenta incadrata cu rosu am pus-o de 0,12 ohmi. Pana aici totul pare sa fie in regula. Apoi am decis sa ii construiesc o carcasa, folosind 2 cutii de la surse de calculator, una pentru transformator iar cealalta pentru cablaj, potentiometru si voltmetru (analogic). Radiatorul l-am montat pe partea cutiei pe care era ventilatorul. 

Prima data am folosit 5 tranzistori BD911 (ca tranzistori serie, montati pe radiator cu ventilator), legati in paralel cu o rezistenta de 0,22 R/5W in emitor. Rezistenta incadrata din schema am pus-o de 0,15 ohmi, deci curentul maxim era de aprox 4A. Am testat sursa, sa vad daca functioneaza limitarea curentului si in maxim doua secunde de la producerea scurtcircuitului unul dintre tranzistorii BD911 s-a facut "sarma" intre C si E. Apoi am incercat, in loc de BD911, cu TIP3055 (de data aceasta 4 bucati TIP3055, montati pe radiator cu ventilator), dar si acestia s-au ars (sau facut "sarma" intre C si E) la aprox 5 sec de la producerea scurtcircuitului. Tensiunea maxima dupa redresare si filtrare a fost de 49V (in gol) iar in timpul scurtcircuitului a fost de aprox 39V. 

Apoi am incercat cu 4 tranzistori 2N3055 in paralel cu o rezistenta de 0,33 ohmi in emitor, am facut scurtcircuit pe iesire si tranzistorii au rezistat. 

Ar fi bine daca as putea folosi niste tranzistori in capsula TO-247 pentru ca doar asa permite radiatorul montat pe cutia de la sursa de PC. 

Va rog sa imi spuneti ce as putea sa fac in aceasta situatie ? 

post-182321-0-10842000-1436038856_thumb.png

Link spre comentariu

Nu ne spui nimic despre radiator . 

Când ai încercat cu 2N3055 ce radiator ai folosit ?

Ideea este că puterea disipată în scurt este foarte mare - 160W/4 = 40W per tranzistor . Asta înseamnă că trebuie să folosești tranzistori cu Rthjc mic și un radiator cu Rth mic . 

Nu e deci suficient să folosești tranzistori ”puternici”.

Link spre comentariu

Cand am incercat cu 2N3055 am folosi 2 radiatoare de aprox 10cm x 10cm x 3cm (2 tranzistoare, cate 1 pe fiecare radiator) si am mai folosit un radiator de aprox 20cm x 10cm x 3cm pentru 2 tranzistoare (ambii tranzistori pe acelasi radiator). Am folosit si ventilator de 92mm.

Cand am incercat cu BD911 si TIP3055 am folosit un radiator de aprox 12cm x 12cm x 2cm si un ventilator de 80mm. In aceasta situatie, radiatorul nu a apucat sa se incalzeasca doar atunci cand am folosit TIP3055 si tranzistorii deja s-au ars. 

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Păi asta se va întâmpla - cu tranzistori mai ”slabi” se vor arde înainte să se încingă radiatorul, cu tranzistori mai puternici , după. 

Eu cred că nu ai nicio șansă să disipi 160W pe termen lung în condițiile alea . Chiar și cu 2N3055 care au fost răciți cât de cât mai bine , nu cred că rezistă prea mult . 

Ai nevoie de un radiator cu suprafață de răcire totală de câteva mii de cmp - fără ventilator , sau mai redusă cu ventilator . Modul în care ventilatorul suflă aerul pe radiator este foarte important , nu pui pur și simplu ventilatorul lângă radiator și gata . 

De exemplu , așa ceva ...

http://www.tme.eu/ro/katalog/#id_category=100095&s_field=artykul&s_order=ASC&visible_params=763%2C2%2C775%2C5%2C777%2C329%2C138%2C139%2C328&used_params=763%3A24776%2C26793%2C25110%2C24596%3B

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Mie mi-e teama ca protectia de fapt nu merge. Fa te rog urmatorul test: strapeaza cu un fir ledul 2 si mai testeaza o data la scurt circuit. Daca nu mai arde tranzistoarele, atunci de acolo e buba si o sa iti explic de ce. Ledul 2 e rosu, asa ca in schema sau ai pus alta culoare? Conteaza!

Dar eu as fi mai putin brutal in faza de testare. In loc sa faci direct scurt circuit, mai degraba as pune progresiv rezistente din ce in ce mai mici la iesire (prin adaugare in paralel), pana vezi ca se limiteaza curentul la vreo 2A. Daca se limiteaza, atunci poti sa faci si scurt in mod brutal.

Link spre comentariu

Cu led in colectorul T5 nu cred ca ai de fapt limitare de curent.

Revin, si totusi simulatorul zice ca exista limitare, deci retrag ce zisei mai sus... Probabil asa cum zice UDAR disipatia mare e cauza, oricum la sursele liniare serie doar ca ai limitare de curent nu inseamna ca poti mentine scurtul pe termen nedeterminat...

Link spre comentariu

Am pus led rosu, si ulterior ca sa fiu sigur am inseriat 3x1N4148 pe care am masurat 1,9V, si totusi limitarea exista undeva putin peste 2A...

Totusi sunt putin confuz si voi reface simularea ceva mai incolo ( acum lucrez la unul din mix-urile mele ) si voi verifica caracteristicile modelelor folosite, pentru ca cei cca 1,8V ai ledului rosu ofera resurse suficiente polarizarii unui darlington, chiar si cu 0R33-ul ala din emitoare...

Link spre comentariu

Mie mi-e teama ca protectia de fapt nu merge. Fa te rog urmatorul test: strapeaza cu un fir ledul 2 si mai testeaza o data la scurt circuit. Daca nu mai arde tranzistoarele, atunci de acolo e buba si o sa iti explic de ce. Ledul 2 e rosu, asa ca in schema sau ai pus alta culoare? Conteaza!

Dar eu as fi mai putin brutal in faza de testare. In loc sa faci direct scurt circuit, mai degraba as pune progresiv rezistente din ce in ce mai mici la iesire (prin adaugare in paralel), pana vezi ca se limiteaza curentul la vreo 2A. Daca se limiteaza, atunci poti sa faci si scurt in mod brutal.

1. Am facut testul, dar cu 2N3055 pentru ca nu mai am suficienti BD911 si TIP3055. Tranzistoarele 2N3055 au rezistat. Ledul 2 e rosu, nu am pus alta culoare.

2. Prima data am folosi 0,33 ohmi (la rezistenta incadrata cu rosu ma refer) dar apoi am pus si 0,12 ohmi si 0,15 ohmi. 

Link spre comentariu

Păi tocmai de aia e D1 acolo . Avem D1 + Ube BD243 + Ube 2N3055 + căderea pe rezistențele din emitor .  Pe de altă parte T5 merge la limita saturației .

Deci nu știu ce nu vă iese ...

Link spre comentariu

Deci in aceasta situatie ramane sa folosesc tranzistori mai puternici de exemplu MJL21196, MJL21194 dupa cum a spus DjLeco in a doua postare ? sau ce altceva s-ar putea face ? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări