Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa cu TL431


Postări Recomandate

Am o sursa de 12V 3A si as vrea sa trag de ea pana la 19V pentru a alimenta un laptop. Sursa e cu TL431 in secundar.

Am facut si o mica schema a ceea ce se gaseste pe placa in secundar.

Rugamintea mea catre cei care au mai lucrat cu tl431, sa imi spuna si mie unde si ce valori trebuie sa modific pentru a obtine la iesire o tensiune de aproximativ 18,5  - 19,5V

 

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Cel mai bine studiaza pdf-ul lui 431!

 

Principal este ca si traful sa aibe "rezerva", desi nu cred sa nu aibe.

 

In principiu modificarea valorii rezistentei de 17,7K (marirea ei) ar trebui sa ajusteze Vcc out mai mare.

 

Sper sa nu ma insel.

 

Am vaga impresie ca ai desenat aiurea pinul referinta la TL431.

 

In el ar trebui sa vina acel 17,7K desenat.

 

Sper ca nici acum sa nu ma insel...

Link spre comentariu

Am notat eu gresit catodul si referinta, le-am inversat pt ca in datasheet scria "top view" la pin out si eu credeam ca e botom view, Deci in schema K si ref sunt invers.

Am reverificat asta dupa ce am comparat cateva scheme de pe net si nu dadea logic cu ce era in ref iar in katod imi aparea divizorul rezistiv ce trebuia sa apara la ref.

Inca o greseala e la anod care e direct conectat la masa iar rezistenta de 152 e intre + si -  Cred ca si ora m-a ajutat sa pusc schema asta

Editat de Rx-Tx
Link spre comentariu

Corect cum a spus DjLeco,e ceva in neregula cu divizorul de pe ref. acolo este 2,5v deci un raport de1/5,1/6 mareste raportul si vei mari tens. de iesire,,e posibil sa ajungi la 19V dar va scadea si curentul la 1-2A .

Link spre comentariu

Tensiunea o poti mari asa cum au spus colegii anterior. Ar trebui insa sa verifici si tensiunea ce alimenteaza integratul sursei. Traful mai are o infasurare, de pe care se obtine aceasta tensiune. Marind tensiunea de iesire, se mareste si aceasta tensiune. Eventual spune ce integrat e folosit.

Link spre comentariu

Salut,

 

Daca rez de 17.7K o faci de 27K, tensiunea de iesire va fi 19.8V

Ca sa obtii exact 19V, atunci rezistenta de 17.7K trebuie sa o faci de 25.74K. Nu e standard, dar o poti face din 2 sau dintr-o rez de 22K si un pot liniar de 10K.

Cu 22K si pot de 10K, domeniul de reglaj ar trebui sa fie intre 16.6V si 23V.

 

Intr-adevar, cum spune @giongiu, va creste tensiunea de alimentare a integratului in mod proportional si trebuie sa verifici ca nu il arzi.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Chiar daca integratul rezista,de ex UC384x tensiunea de alimentare a acestuia, dupa modificare, n-ar trebui sa depaseasca cca 18V, altfel poate ceda mosfetul comandat de integrat, la care, in general Ugs maxima, e vreo 20V. Problema s-ar putea rezolva cu un zener de 18V si o rezistenta de limitare.

Link spre comentariu

De asemenea pierderile în snubber-ul din primar o să crească spectaculos pentru că tensiunea reflectată o să crească proporțional cu cea secundară.

Astfel de modificări ale tensiunii sunt în general problematice - e mult de la 12 la 19 !

Și , încă ceva . Pentru laptop bănuiesc că vrei să menții cel puțin cei 3A pe care îi ai acuma . Asta ar însemna creștera puterii în secundar de la 36W la 57W , proporțional în primar . S-ar putea ca sau tranzistorul, sau traful , sau schema ( prin limitarea curentului ) să nu ducă .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

E mult prea slaba sursa pentru un laptop , cel putin unul cat de cat modern 12V - 3A - 36W ... o sursa obisnuita are cam de la 60W in sus si e de obicei half-bridge nu flyback ( are si rezerva de putere altfel nu rezista ) , iar puterea nu o poti mari simplu , chiar daca va merge bine la 19V ceea ce nici asta nu e sigur .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Mihai, e cam riscant ce propui tu. Eu n-as avea curaj sa dau peste 17V, cu atat mai putin, 21V, unui laptop care nu e chiar ieftin. Sau n-as avea curaj, fara sa vad schema partii de alimentare. Eu as fi rezervat in a da astfel de sfaturi, strica careva laptopul si te pune la plata....

Link spre comentariu

Giogiu, aveti dreptate dar eu am inteles ca initiatorul topicului are nevoie de 19v pe care vrea sa ii obtina din 12V. In limita a +-2V am testat eu si mi-a mers bine laptopul de care ziceam. Asta e doar parerea mea, moderatorul imi poate sterge posturile daca considera ca nu sunt adevarate din punct tehnic.Ps: ma refeream strict la laptopurile care se alimenteaza cu tensiuni cuprinse intre 18-20V.

Editat de Vlad Mihai
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări