Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

roata dintata conica

dunca sorin

Postări Recomandate

imi poate da cineva link cate un videoclip in care este explicat mai in detaliu cum se dantureaza o roata dintata conica?

https://www.youtube.com/watch?v=km0tIZouu6w ceva de genul asta, numai ca mai detaliat, nu am inteles exact cum in prima faza de danturare desi a folosit o freza modul si nu una conica totusi dintii iau iesit drepti si a trebuit sa treaca la faza a doua in care a facut varfurile dintilor

ma intereseaza strict frezarea dintilor cu freza modul, am de facut o roata dintata conica cu modul 6,5 cu 12 dinti , am terminat de degrosat cu o freza deget de 6 si acum cu freza modul parca nu iese cum trebuie

Editat de dunca sorin
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dunca sorin

6

• DanuAL

4

• chas3

2

• almarghi

1

Top autori în acest subiect

Pai vezi ca explica pe acolo - zice ca dupa ce-ai facut toti dintii, ai ajuns la ''zero'', rotesti divizorul doar o jumatate din rotatia care ai facut-o la dinti, si de acolo pleci in continuare ptr. tesire. Adancimea se pastreaza! 

Link spre comentariu

acolo zice ca rotesti divizorul cu jumatate de tura si cobori freza cu jumatate de dinte, din filmare ar reiesi ca este jumatate din dintele vazut dinspre partea subtire si tot nu inteleg, daca foloseste o freza modul de ce dintele nu are format deja partea ascutita (data de freza modul) si mai trebuie facut artificiul ala .

Link spre comentariu

Posted Image

Posted Image

Posted Image

eu am dimensiunile exacte ale rotii, practic piesa a venit la mine facuta deja eu doar sa o danturez, am avut si unghiul de danturare de 33.41 grade, am si vechea roata care nu mai are nici macar un dinte in picioare sa il pot masura , in schimb am roata dintata cu care se angreneaza, daca frezez dintii dupa datele primite parca nu s-ar imbina cum trebuie cu cealalta roata , m-am oprit cand mai erau de frezat 2 mm adancime sa ma interesez, poate ste vre-o chichita (gen ce facea nenea ala in videoclipul de mai sus)

Link spre comentariu

Scrie si in clip: cobori pentru a doua trecere ca formezi profilul corect. Dupa prima trecere flancurile sunt paralele - daca nu era conica, asta iti doreai. Fiind conica, dintii sunt mai grosi in spate si nu o sa calce bine. Dupa a doua trece dintii sunt redusi ca sa se imbine corect.De exemplu: https://youtu.be/km0tIZouu6w?t=125Aici se vede forma dintilor inainte de a doua trecere.

Link spre comentariu

cred ca am inteles ideea, banuiesc ca se face trecerea si pe o parte si pe cealalta a fiecarui dinte in parte , adica prima data se coboara juatate de dinte iar a doua oara se urca jumatate de dinte, si de fiecare data se misca jumatate din gauri, prima data in fata pe urma in spate?????? cum se misca in spate fara a fi influentat de jocul divizorului?

Link spre comentariu

nu se coboara si nu se urca pt. ca axa fiecarui dinte taiat astfel nu ar mai trece prin axa conului. problema s-ar rezolva printr-o  rotire corespunzatoare a rotii. pinioane conice nu se pot face pe o freza normala, unul din motive fiind faptul ca modulul este variabil.

Link spre comentariu

...desi a folosit o freza modul si nu una conica totusi dintii iau iesit drepti si a trebuit sa treaca la faza a doua in care a facut varfurile dintilor ...

Nu dintii i-au iesit drepti, ci golul dintre dinti, deoarece laturile frezei disc-modul sunt paralele. Este nevoie de manevre suplimentare, pentru a face acel gol inclinat, astfel incat dintele celeilalte roti dintate sa incapa.O roata dintata cu 12 dinti, este una la limita blocajului dintre dinti si este foarte greu de realizat cu freza disc-modul. Trebuie foarte multa experienta si atentie la detalii.

Link spre comentariu

cred ca am inteles ideea, banuiesc ca se face trecerea si pe o parte si pe cealalta a fiecarui dinte in parte , adica prima data se coboara juatate de dinte iar a doua oara se urca jumatate de dinte, si de fiecare data se misca jumatate din gauri, prima data in fata pe urma in spate?????? cum se misca in spate fara a fi influentat de jocul divizorului?

Nu, metoda din primul film e sa faca prima trecere deasupra cotei cu 1/4, apoi coboara cu 1/2 (deci ajunge simetric cu prima trecere, in jos) si roteste divizorul cu jumatate de dinte.

In felul asta nu ai nevoie sa faci miscari inapoi, singurul lucru la care trebuie sa ai grija e ca la prima trecere sa vi de sus (ca sa nu te furul jocul cand cobori).

Link spre comentariu

nu se coboara si nu se urca pt. ca axa fiecarui dinte taiat astfel nu ar mai trece prin axa conului. problema s-ar rezolva printr-o  rotire corespunzatoare a rotii. pinioane conice nu se pot face pe o freza normala, unul din motive fiind faptul ca modulul este variabil.

cred ca este gresit cam tot ce ai postat

http://www.scrigroup.com/tehnologie/tehnica-mecanica/Fabricarea-rotilor-dintate41196.php

capitoul 5  citate pe sarite

5. Prelucrarea danturii rotilor dintate conice

Prelucrarea danturii drepte sau inclinate a rotilor conice de precizie scazuta, in cazul unei productii individuale, se executa prin frezare, in general cu freza disc modul sau cu freza deget modul in cazul danturilor de modul mare.

Dupa degrosarea tuturor golurilor (fig.7.20, a, b) care poate lipsi in cazul modulelor mici, masa masinii este rotita cu unghiul x corespunzatoare liniei flancului si deplasat transversal pe distant e. Deplasarea e depinde de dimensiunile sculei si ale danturii[43]. Se prelucreaza flancul Posted Image al tuturor  dintilor, dupa care operatia de reglare se reface in sens invers, si apoi se prelucreaza aseminator flancul Posted Image.

Nu, metoda din primul film e sa faca prima trecere deasupra cotei cu 1/4, apoi coboara cu 1/2 (deci ajunge simetric cu prima trecere, in jos) si roteste divizorul cu jumatate de dinte.

In felul asta nu ai nevoie sa faci miscari inapoi, singurul lucru la care trebuie sa ai grija e ca la prima trecere sa vi de sus (ca sa nu te furul jocul cand cobori).

am inteles ideea....acum sa vedem daca si in practica...formula asta cu coborare / urcare cu 1/2 din dinte + jumatate de dinte functioneaza indiferent de marimea modulului folosit precum si de nr de dinti

Link spre comentariu

Parerea mea e ca n-a folosit freza modul corespunzatoare! Fiecare modul in parte, are o alta evolventa, chiar si acelasi modul, diferenta sa fie doar numarul de dinti si deja avem o alta evolventa/corijare! 

Parerea mea.

Link spre comentariu

In cartea "A treatise on milling and milling machines" este un capitol dedicat pentru calculul rotilor dintate conice (bevel gears) si un exemplu pas cu pas de prelucrare (freza orizontala, dar ideea e aceeasi). Deplasarea aceea pentru corectarea dintilor se calculeaza dupa formula si tabel, probabil pentru acel trenulet era ok o rotunjire la 1/4.Capitolul are vreo 40Mb si nu am cum sa il atasez, dar cartea este destul de comuna si usor de gasit in format electronic.

Link spre comentariu

roata a fost facuta dupa instructiunile clientului, unde era specificat unghiul de frezare, nr de dinti si modulul care era 6,5, cum la 12 dinti ar fi trebuit sa folosesc modul 6,5 - 1 iar acesta lipsea din inventar am folosit modul 6,5-2

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări