albasete Postat Iunie 30, 2015 Partajează Postat Iunie 30, 2015 (editat) Va salut. Am nevoie de o schema convertor step up cu LM 555 de la 6 Vcc la 12 Vcc pentru a alimenta 6 leduri conectate serie - paralel ca acelea din imaginea de mai jos. Am cautat pe net, dar nu stiu cat sunt de bune, adica eficienta schemelor. Atasez si schemele: La cel de 9 V se inlocuieste zenerul de 9 V cu unul de 12 pentru a avea 12 V iesire. Daca cineva are ceva scheme/link cu ceva mai eficient... Va multumesc. Editat Iunie 30, 2015 de albasete Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 30, 2015 Partajează Postat Iunie 30, 2015 555 nu e facut pentru asa ceva, va merge, dar prost ca randament. Ce iti trebuie este un driver boost daca mergi pe leduri "normale" (daca nu sunt inteles, ce este "driver" inseamna ca da curent constant, se pot pune direct catene de led). Se pare insa ca ce ai tu sunt ceva cu rezistente de limitare incluse, de genul benzilor led - adica nu au nevoie de driver ci de alimentare in tensiune constanta adica cei 12V. Atunci este foarte simplu, cumperi un modul convertor dc/dc tip boost care converteste 6V in tensiunea de iesire si reglezi aceasta iesire la 12V din semireglabilul inclus. In functie de ICul folosit poti avea randamente de 89-90% lejer. Link spre comentariu
albasete Postat Iunie 30, 2015 Autor Partajează Postat Iunie 30, 2015 Multumesc . Da, ledurile au rezistente de limitare incluse. In situatia data, caut un convertor pe forum la bazar. Multumesc frumos. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 30, 2015 Partajează Postat Iunie 30, 2015 http://www.electro-tech-online.com/threads/using-mc34063-for-6v-to-12v-1a.20613/ http://www.eleccircuit.com/wp-content/uploads/2009/08/circuit-battery-voltage-regulator-by-mc34063.jpg Link spre comentariu
leo 17 Postat Iunie 30, 2015 Partajează Postat Iunie 30, 2015 https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAcQjRw&url=http%3A%2F%2Felectrodb.ro%2Fatelier%2Fdiverse%2Fjoule-thief-cum-alimentam-un-led-la-15v%2F&ei=pumSVfLWC8OqsAGJ_pfYCw&bvm=bv.96783405,d.bGg&psig=AFQjCNHREK59PX7Q-CndUp3ovSgBnfPeyw&ust=1435777792233361 pt 6 leduri ale tale merge ..din colector redresezi tensiune ,un mic filtraj si o rezistenta de limitare si e ok Link spre comentariu
mihaicozac Postat Iunie 30, 2015 Partajează Postat Iunie 30, 2015 (editat) Sunt module step-up gata făcute, la preţ ridicol: de ex: astea: http://www.ebay.at/itm/161270864741?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT sau http://www.ebay.at/itm/261342130577?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Editat Iunie 30, 2015 de mihaicozac Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 1, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 1, 2015 Va multumesc tuturor pentru ajutor. Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 27, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2015 Saptamana trecuta am achizitionat 2 module step-up identice cu cele prezentate de Mihai Cozac in ultimul link. Am utilizat o baterie de 9 V - masurata avea 8 V - am conectato la modul, setat tensiunea de iesire la 14 V in gol si am alimentat cele 6 leduri (2 baghete identice cu acelea din prima imagine - primul post) care s-au aprins la fel de bine ca atunci cand nu aveam modulul montat. Masurand tensiunea la iesirea modulului in sarcina erau tot 8 V iar fara sarcina 14 V. Sa inteleg ca trebuie utilizat un acumulator pentru a avea acei 14 V si in sarcina ? Teoretic ar trebui sa am 14 V la iesire in sarcina alimentand modulul cu tensiuni cuprinse intre 5 V - 14 V cu reglajul aferent obtinerii tensiunii de iesire. Am setat tensiunea de iesire 14 V, gandinduma la eventuala cadere de tensiune la alimentare si sa am 12 V in sarcina. Sunt usor confuz cu aceasta capacitate a acestor module de a ridica tensiunea si mai ales sa o si pastreze un timp... Link spre comentariu
validae Postat Iulie 27, 2015 Partajează Postat Iulie 27, 2015 Dar tensiunea bateriei de 9V în sarcină (cu invertorul) ați măsurat-o ? Cum credeți că va face față o astfel de baterie consumului unui invertor step-up, când aceste baterii sunt destinate aparatelor de măsură și aplicațiilor cu consum redus ? Dacă vreți să ridicați o tensiune, trebuie să vă așteptați la un consum mare de curent din sursa primară.... Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 27, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2015 Adica sa am sursa primara cu ceva intensitate zdravana. De exemplu 6 acumulatori de 1,2 V / 2700mA. Ma gandeam sa testez si cu o sursa reglabila de alimentare, sa vad ce rezultate obtin la tensiunea minima de alimentare a invertorului. Multumesc Vali. Link spre comentariu
gica70 Postat August 28, 2015 Partajează Postat August 28, 2015 "Ma gandeam sa testez si cu o sursa reglabila de alimentare, sa vad ce rezultate obtin la tensiunea minima de alimentare a invertorului." In mod normal aceasta tensiune minima trebuie trecuta in specificatiile sursei. Cred ca mai de interes este sa se afle la ce tensiune si la ce curent aceasta sursa are cel mai bun randament. Link spre comentariu
albasete Postat Septembrie 1, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2015 Acum 2 saptamani am fost la pescuit. Pontonul nostru aflat pe o peninsula nu era racordat la reteaua de 220 V. Am folosit pentru iluminat un felinar cu dinam - slab randamentul, acumulatorii mici - si un convertor -achizitionat de pe forum- alimentat din 4 acumulatori de 2100 mA/accu. racordat la cele 6 led-uri identice cu cele din prima postare . Am "aprins lumina" aproximativ pe la ora 21 si "am stinso" pe la 5 si ceva dimineata. Acumulatorii inca "mai duceau", dar deja era lumina naturala. Testata "lampa" seara acasa, inca lumina foarte bine. Atat acumulatorii cat si convertorul au facut fata cu brio. Am fost foarte incantat de utilitatea acestei "lampi". Link spre comentariu
Dxxx Postat Septembrie 2, 2015 Partajează Postat Septembrie 2, 2015 (editat) Da si nu. Adica evident ca pe iluminat LED ai randament bun, chiar foarte bun daca ai LEDuri serioase. "Nu" pentru ca se poate mult mai bine, si culmea asta se face exact cu piesele pe care zici ca le-ai folosit. Pretul de platit - este ca nu iei pur si simplu subansamble, ci trebuie sa le si reconfigurezi. Avantajul urmarit - in rezumat eliminarea rezistoarelor serie care nu numai ca sunt "drivere" jalnice, dar si disipa in mod inutil o parte din energie. Adica folosind un montaj boost - modul chinezesc - si configurandu-l cu iesire in curent constant, in acest mod LEDurile sunt conectate direct ca sarcina si nu ai pierderi energetice. Poti sa pui o catena pana la 12 (poate chiar 15) leduri in serie, daca tensiunea ce intra in convertorul DC/DC este peste 5V. Mie un astfel de montaj imi duce un COB de 36V. Editat Septembrie 2, 2015 de Dxxx Link spre comentariu
albasete Postat Septembrie 7, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2015 Sa inteleg ca daca folosesc 12 leduri conectate in serie printr-o rezistenta serie la convertor am randament mai bun ? Sa folosesc leduri de 5 mm super bright de 12 V ? Multumesc. Link spre comentariu
Dxxx Postat Septembrie 7, 2015 Partajează Postat Septembrie 7, 2015 (editat) NU. Convertorul il reconfigurezi sa dea la iesire curent constant - adica ce le trebuie ledurilor. Deci nu trebuie nici o rezistenta acolo, doar ar consuma energie de pomana. Numarul de leduri pleaca de la un minim, cu conditia ca tensiunea la iesirea convertorului sa fie mai mare decat cea de alimentare. Daca alimentezi la 6V, vor trebui sa fie cel putin 3 leduri albe (la valori uzuale). Numarul maxim de leduri este dat de caracteristica convertorului, spre exemplu ce am eu poate sa dea 36V la iesire fiind alimentat cu peste 5V. Ledurile super-bright nu sunt facute pentru iluminare. Iti trebuie leduri albe de putere. Pot fi unichip, spre exemplu Cree XPG sau XTE etc, pentru pret redus. Obtii randament cu atat mai bun cu cat ledul e de curent/putere mai mare si tu il alimentezi la curent mai rsedus. Sau pot fi COBuri, care au mai multe catene, cu un numar mai mare de jonctiuni fiecare. Raport pret/calitate excelent iti pot recomanda la LiteOn. Editat Septembrie 7, 2015 de Dxxx Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum