maxente Postat Iulie 3, 2015 Partajează Postat Iulie 3, 2015 Si eu recomand inlaturarea acelor tranzistoare de protectie macar pana vede cum sta treaba cu puterea Mai mult ca sigur alea gatuie finalii de zice ca la putere mare are distorsiuni Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Iulie 3, 2015 Partajează Postat Iulie 3, 2015 in locul unei diode nu poate pune un tranzistor? Link spre comentariu
claw Postat Iulie 3, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2015 (editat) Pai am considerat ca rezistorii din emitorii trz. finali fac parte din din acea protectie(pe care nu am mai facut-o) ,deci nu le-am mai pus . As vrea sa il alimentez la tensiunea de +/-35Vcc(ca in prima schema postata de mine) .Modific cateva valori pe acolo sa vedem ce iese ... Editat Iulie 3, 2015 de claudiu_XD Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 4, 2015 Partajează Postat Iulie 4, 2015 Nu iese nimic (poate doar se elibereaza fumul magic din tranzistoare). Spre deosebire de prima schema, la cea de-a doua, etajul final nu amplifica în tensiune asa ca tensiunea de iesire este limitata de catre operational la ca. 28-30Vvv (ca.10Vef). Ca sa beneficieze de tensiunea de alimentare marita ar trebui modificat fie etajul final (ceva asemanator cu prima schema) fie alimentarea amplificatorului operational (alimentare flotanta ce urmareste iesirea etajului final). Link spre comentariu
claw Postat Iulie 4, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2015 Cam asa ceva? Am facut-o deja si oscileaza bine de tot ... Cam asa arata : Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 4, 2015 Partajează Postat Iulie 4, 2015 Vezi acel ISC 2SA sau 2SC, una dintre cele mai mizere clone... Link spre comentariu
claw Postat Iulie 4, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2015 (editat) Stiu asta ,dar prin cate au trecut tranzistorii astia crede-ma ca merita folositi macar la teste(ceea ce si intentionez) . Oricum sunt buni , verificati . Au mers excelent in combinatie cu TDA2040 si inca se mai tin . Totusi incerc sa-i dau de cap schemei din postul meu anterior . Cateva abateri de la schema : -in loc de TL081 am pus TL071 -rezistorul de 39R l-am pus de 47R -rez. de 56K ->>47K -la intrare in loc de 560K->>>> 47K -alimentarea AO-ului e separata . Editat Iulie 4, 2015 de claudiu_XD Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 5, 2015 Partajează Postat Iulie 5, 2015 (editat) Dragii mei cavaleri ai pistolului de lipit, înainte sa ardeti sacâzul degeaba, ar fi bine sa întelegeti cum functioneaza amplificatorul realizat dupa schema respectiva. În schema de la #35 se realizeaza o reactie pozitiva prin cele doua rezistoare de 1,5k dintre iesire si bazele prefinalilor cu scopul de a le asigura curentul de baza la semnal mare. Operationalul nu furnizeaza curent bazelor prefinalilor ci "fura" din curentul pus la dispozitie prin rezistoarele de 22k si de 1,5k (la vârf, prin cei 1,5k circula ca 11-12mA dinspre iesire spre baza). Spre deosebire de procedeul bootstrap clasic (reactie pozitiva subunitara), aici, datorita divizorului din emitorii prefinalilor, reactia este supraunitara. Daca operationalul nu poate absorbi excedentul de curent, amplificatorul oscileaza. De asemenea, daca rezistoarele de 1.5k au capacitati parazite mari, creste curentul injectat în baze la frecvente mari si apar oscilatii la aceste frecvente. O prima încercare ar fi sa mariti valoarea acestor doua rezistoare si/sau sa folositi rezistoare bobinate. Pentru compensarea în frecventa se poate sunta rezistorul de 100 ohmi cu un condensator de ordinul nanofarazilor. De asemenea ar fi fost mai bine daca autorul schemei ar fi prevazut doua perechi 100ohmi / 39ohmi, câte una pentru fiecare prefinal (cum s-a facut în prima schema ce ati încercat-o) si nu ar fi conectat emitoarele acestora împreuna. Tot datorita reactiei pozitive, diodele dintre bazele prefinalilor vor tinde sa comute în ritmul semnalului iar prefinalilor li se aplica o tensiune baza-emitor inversa cam mare. O posibila solutie la toate acestea ar fi conectarea punctului comun al rezistoarelor de 1,5k la iesire printr-un divizor 1:2 - 1:2,5. Dupa cum vedeti, cam multe "chitibusuri" pt un circuit simplu în aparenta, circuit care s-ar preta f. bine pt un exercitiu în simulator (unde s-ar vedea foarte frumos si efectul sarcinii, adica al curentului de iesire). Editat Iulie 5, 2015 de franzm Link spre comentariu
claw Postat Iulie 5, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2015 Una care difera mult fata de cea de mai sus : Am facut-o acum cateva minute. Functioneaza ,dar problema e bias-ul de oridinul amperilor . Cum as putea sa-i implementez un circuit Bias ? Link spre comentariu
zal Postat Iulie 7, 2015 Partajează Postat Iulie 7, 2015 Maresti R10,11. Dar ce te face sa crezi ca trz finali au nevoie de o deschidere mai mare? Masoara tensiunea b-e, daca e mai mica de 400mV atunci merita marita, daca e in jur de 500mV e perfect. Conexiunea Sziklay e cunoscuta ca instabila in general. Link spre comentariu
claw Postat Iulie 7, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 7, 2015 Am marit R10,11 pana la 1K si tot lafel . Daca spuneti ca e instabila ma dau batut . Am vorbit cu un prieten acum 20 min. si mi-a oferit o schema care seamana mult cu celelalte. Mi-a zis ca a facut-o si el si a mers din prima . Aceasta este (probabil de la chinezi) : O fac acum si pe asta .... in maxim 15 min. sunt gata . Revin cu datele.... Link spre comentariu
claw Postat Iulie 7, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 7, 2015 L-am terminat ! E super ok . Alimentarea la +/-32Vcc ,bias cam 20mA (probabil ca tensiunea de alimentare era mai mare,mai mult de atat nu mai pot sa-l maresc) . In loc de rez. de 390R am pus un semireglabil de 1K . Cu 2R la iesire nu se incalzeste cine stie ce ... il mai tin asa ceva timp sa vad cum se comporta . Merci @Zal pentru cat ti-ai batut capul pana acum . O sa micsorez val. rez. R3,4 ca sa pot aduce bias-ul cam la 50mA . Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 7, 2015 Partajează Postat Iulie 7, 2015 Nu trebuie marit curentul de repaus. Tare as vrea sa vad cum merge cu semnal dreptunghiular la 20 kHz ;-) Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 7, 2015 Partajează Postat Iulie 7, 2015 L-am terminat ! E super ok . Alimentarea la +/-32Vcc ,bias cam 20mA (probabil ca tensiunea de alimentare era mai mare,mai mult de atat nu mai pot sa-l maresc) . In loc de rez. de 390R am pus un semireglabil de 1K . Cu 2R la iesire nu se incalzeste cine stie ce ... il mai tin asa ceva timp sa vad cum se comporta . Merci @Zal pentru cat ti-ai batut capul pana acum . O sa micsorez val. rez. R3,4 ca sa pot aduce bias-ul cam la 50mA . Daca vrei sa maresti biasul, mareste R10, este suficient. Link spre comentariu
claw Postat Iulie 8, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2015 Ok atunci , R10 devine un semireglabil de 5K . Revin ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum