Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tensiune maxima USB

rimache

Postări Recomandate

Mi-am facut o sursa de tensiune in comutatie, pentru masina, care are pe iesire 5.07V/5A.

Din ea, alimentez mai multe device-uri unele printr-un simplu cablu USB, altele prin prelungitor si apoi cablu USB.

Bine-nteles ca pe acele cabluri am diferite caderi de tensiune a.i. unde am cabluri mai lungi tensiunea scade sub pragul necesar incarcarii acumulatorilor.

Este clar ca trebuie sa maresc tensiunea de iesire a sursei, dar intrebarea este pana la ce valoare o pot mari ca sa nu pun in pericol ceea ce alimentez cu cabluri scurte?

Sau mai pe scurt: ce valoare de tensiune maxima suporta un dispozitiv (telefon, tableta, PSP) alimentat prin USB?

Link spre comentariu

Plaja de tensiune acceptata pentru echipamentele USB este intre 4,75 - 5,25 V. Orice tensiune mai mare de 5,25 V poate arde ceva. Orice tensiune mai mica de 4,75 V poate cauza "brown-out" / instabilitate la nivel logic si blocare a echipamentului, la echipamentele care nu au baterie si se alimenteaza doar din USB.

Link spre comentariu

Mi-am facut o sursa de tensiune in comutatie, pentru masina, care are pe iesire 5.07V/5A.

Din ea, alimentez mai multe device-uri unele printr-un simplu cablu USB, altele prin prelungitor si apoi cablu USB.

Bine-nteles ca pe acele cabluri am diferite caderi de tensiune a.i. unde am cabluri mai lungi tensiunea scade sub pragul necesar incarcarii acumulatorilor.

Este clar ca trebuie sa maresc tensiunea de iesire a sursei, dar intrebarea este pana la ce valoare o pot mari ca sa nu pun in pericol ceea ce alimentez cu cabluri scurte?

Sau mai pe scurt: ce valoare de tensiune maxima suporta un dispozitiv (telefon, tableta, PSP) alimentat prin USB?

Valoarea tensiunii nu trebuie sa difere cu 5% mai mult sau mai putin fata de cea prestabilita, pentru o functionare eficienta

Link spre comentariu

Cu 5V telefoanele,cam 5,2V tabletele.4,7-5,3 e o plaja destul de sigura pentru multe dispozitive.Mai bine folosesti cabluri mai bune.Tensiunea va scade pe unele cabluri mai proaste,insa pe masura ce se incarca bateria dispozitivului respectiv scade consumul astfel incat o sa ai tot 5V spre sfarsitul incarcarii.Problema apare in cazul in care aparatul si functioneaza,creste consumul implicit si caderea de tensiune pe cabluri si chiar cu el oprit incarcarea dureaza mai mult.Deci ramai la 5,2V si cauta cabluri mai bune,eventual le confectionezi tu,cablu cu izolatie siliconica,sectiune mai mare.Cablurile "originale" microusb,de Nokia,Samsung,Sony ... sunt mult mai calitative fata de cele no name.Faci o sarcina artificiala,1A si probezi cauti cabluri ce au cea mai mica .... cadere de tensiune pe ele.

Link spre comentariu

..

..... care are pe iesire 5.07V/5A.

.....

....

Sincer nu inteleg ce alimentati astfel incat sa fie "caderea de tensiune" mare.... :scarpin .tanand cont ca ati spus ca sursa stie 5A la iesire....practic ar trebui sa vedeti ceva fum din cabluri.......

Ce device-uri alimentati?...Care este lungimea  cablurilor....ca eu cred ca vorbim de un autoturism .....si nu de sute de metri.

PS. testati sursa pe o sarcina artificiala de 2...3 A.

Editat de Eusebiu Angelescu
Link spre comentariu

Sursa este montata in cotiera ca sa fie la mijlocul masinii, deci nu am cabluri foarte lungi. Am patru porturi USB, legate in paralel. Sursa e stabila (fix 5.07V) pana la 5.3A dupa care intra in protectie.

Tableta care o folosesc ca GPS trage 2A maxim si o alimentez printr-un prelungitor, zic eu, calitativ pe care cad 0.2-0.3V. Pentru zecimile astea de volt ea nu se mai incarca. Functioneaza foarte bine, dar daca o conectez cu 10% baterie tot atat am si dupa doua ore de alimentare cu ea in functiune (ecran aprins, GPS etc). In acest timp pe bancheta din spate se forjeaza PSP, tableta, telefon sau orice altceva ce "are jocuri". Astea  se incarca si functioneaza perfect.

Cel mai simplu imi este sa maresc tensiunea din sursa, dar sa nu prajesc ce este "pe bancheta din spate" ca mi-am stricat vacanta.

Link spre comentariu

....pe care cad 0.2-0.3V. Pentru zecimile astea de volt ea nu se mai incarca. .......

la aceste "valori" eu zic sa cautati in alata parte defectul.....contacte imperfecte in mufa USB  de la sursa si/sau tableta. Nu cred ca are legatura cu "caderea de tensiune" de 0,2...0,3 V. Ideal ar fi fost sa alimentati dintr-o sursa de laborator reglabila, pe masa de lucru.... si sa "variati" cu +- 0,5 V alimentarea.... trebuie sa functioneze ( incarce acumulatorul) fara probleme. 

PS: incercati totusi sa vedeti cum se comporta sursa din masina.....pe o alta sarcina de 2....3 A

Link spre comentariu

Cred ca am gasit buba:

Am masurat inca o data tensiunile.

La iesirea din sursa: 5.07V

Dupa prelungitor: 4.92V

La intrarea in tableta prin prelungitor si cablul ei: 4.52V (aici functioneaza, dar nu se incarca)

La intrarea in tableta numai prin cablul ei: 5.01V (aici se incarca si totul e ok)

Concluzia mea este ca cea mai mare cadere de tensiune este pe mufa dintre prelungitor si cablul de incarcare (0.4V) deci imi trebuie un cablu dintr-o bucata.

PS - si maresc si tensiunea la 5.25V

Link spre comentariu

Nu folosi prelungitoare USB, nu am gasit nici unul care sa mearga bine. Cauta cabluri mai lungi sau lungeste-le tu. Mufele sunt proaste si au caderi mari de tensiune

Link spre comentariu

Asa este, nici eu nu am gasit pana acum prelungitoare USB calitative, chiar si asa ca eu tot timpul am cumparat cele care sunt mai scumpe si arata mai calitative. Ai putea sa iti faci tu un cablu prelungitor pentru USB, mufe se gasesc de cumparat, doar ca rezultatul nu o sa arate asa "perfect" cum sunt cele cu cauciuc turnat peste mufa.

Link spre comentariu

Am mai multe cabluri scurte "de firma". Am sa tai unul si am sa-l prelungesc "artistic" cu doua fire "gospodaresti".

Multumesc pentru ajutor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări