Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Centrala Viessmann Vitopend 100.........


GEO 53 BN

Postări Recomandate

Salutari domnilor,

Am o centrala Viessmann cumparata de vreo 6 ani care mi-a facut probleme (cam multe) in ultimul timp.Acum citeva zile am  chemat contactat firma cu care am contract de service,pentru a remedia "problema". Defectiunea consta in prierderi de apa intre vana cu trei cai  si schimbatorul  secundar de temperatura.A venit un "meserias" care dupa vreo ora de scarpinat in cap si oftat din rarunchi,a decis ca trebuie schimbata vana cu trei cai.Dupa ce s-a "luptat" ceva timp sa desfaca un surub cu cap imbus,a reusit sa deterioreze locasul imbus,lasind centrala cu defectul nerezolvat.Ba mai mult cind a demontat motorasul pas cu pas,a deteriorat vana cu trei cai.A plecat fara sa rezolve problema.Am contactat iar firma, care a trimis alt mester.Acesta dupa o munca "titanica" a reusit sa rezolve problema,inlocuind vana cu trei cai si garniturile de etansare dintre schimbatorul secundar si corpul  vanei cu trei cai si pompa de recirculare.

Inca de la achizitionare, am observat un lucru pe care nu l-am vazut la alte centrale.Din cind in cind se aude cum motorasul pas cu pas intra in functiune,fara ca centrala sa fie folosita (apa calda,incalzire).Apoi cind folosesc apa calda ,dupa ce termin mi, se incalzeste turul de la incalzire,pompa centralei, functionind un timp destul de mare.Am intrebat "meseriasul" daca e normal ca centrala sa faca asta.A ridicat din umeri,nestiind ce sa zica.L-am intrebat daca nu cumva centrala are inclus in soft aceast lucru.A motivat ca nu stie  daca centrala trebuie sa aiba astfel de manifestari. 

Intrebarea pe care v-o adresez e: stie cineva (care are o centrala ca a mea) daca e normal ca centrala sa aiba o astfel de manifestare.Am incercat sa gasesc o explicatie la manifestarile centralei.O explicatie ar fi ca dupa ce nu se mai foloseste apa calda ,centrala sa comande comutarea vanei cu trei cai la circuitului de incalzire, pentru ca apa calda din centrala sa se raceasca. Zic si eu.Poate e o prostie dar alta explicatie  nu gasesc.

O zi buna.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Nu ne spuneti si noua la ce concluzie ati ajuns?

Spre deosebire de "meseriasii" de la "firmele" de profil,

pe unii dintre colegi ii intereseaza asemenea chestiuni.

 

Ca sa ma explic: centrala pe care o posed am ales-o cu 

schimbator bitubular, tocmai pentru a evita vana cu 3 cai,

care in conditiile din Romania e vulnerabila la depunerea

de saruri de calcar. Totusi, dupa discutii cu diverse persoane,

mi s-a afirmat ca aceasta problema a fost adusa la dimensiuni 

mult mai rezonabile (rezolvarea integrala e o....minciunica

buna la marketing), motiv pentru care poate ca m-as orienta

catre sistemul cu schimbator secundar si vana motorizata,

Viessman fiind o marca ceva mai.....apreciata (chiar daca

Vitopend-ul e un model mai entry-level), poate ar fi o idee 

pentru centrala noua cu care va trebui sa inlocuiesc "actuala"...

 

Cu respect, Florin

Editat de blazeu
Link spre comentariu

M-ar interesa si pe mine , pt. ca luna viitoare intentionez sa achizitionez si eu o CT si tot la modelul asta ma oprisem si eu , dupa consultari cu diversi meseriasi.

Interesant e faptul ca , in cazul meu , meseriasii au fost de acord ca o centrala cu schimator secundar de caldura ar fi mai rezistenta la calcar fata de una cu schimbator bitermic.

Link spre comentariu

Buna ziua, Acest comportament este "standard" la centrale. Pornirea la 24 de ore a pompei este pt a preveni griparea acesteia de la calcarul si rugina din instalatie.Incalzirea instalatiei de calorifer este de asemenea o metoda de protectie a centralei. se intampla pt ca centrala isi raceste instalatia dupa ce aceasta s-a supraincalzit. Prbabil si pt ca ati folosit robinetul de apa calda la un volum mai mic decat debitul pe care centrala reusea sa il incalzeasca.V-am spus toate astea nefiind un profesionist in domeniu. Am si eu o cetrala Junkers si am citit manualul de utilizare, service si alte cateva detalii pe internet din surse sa le spunem sigure.Mare atentie la ce meseriasi chemati ! Centrala mea functioneaza de 10 ani fara cea mai mica problema (sper sa o mai faca inca pt 20 de ani) si dupa primii 2 ani, a trebuit sa chem o echipa de la Bosch(centrala fiind luata de la ei) pt revizia periodica. A fost si singura data cand i-am mai chemat. S a apucat un nene sa mi desfaca suruburi aiurea prin centrala, a si scapat cateva pe jos, unul nu il mai gasea...altul l-a fortat...si tot ce trebuia sa faca era sa foloseasca aparatul pt analiza gazelor, aparat ce se conecta in niste orificii sau canale de vizitare ce erau acoperite cu niste capacele. Uite asa, iti strica meserriasii o centrala buna.De atunci am apelat la alta firma si am cerut in mod special doar analiza gazelor ca sa imi poata elibera acel aviz de functionare, daca doresc revizie detaliata sau service o sa  cer eu. 

Din cind in cind se aude cum motorasul pas cu pas intra in functiune,fara ca centrala sa fie folosita (apa calda,incalzire).Apoi cind folosesc apa calda ,dupa ce termin mi, se incalzeste turul de la incalzire,pompa centralei, functionind un timp destul de mare.Am intrebat "meseriasul" daca e normal ca centrala sa faca asta.A ridicat din umeri,nestiind ce sa zica.L-am intrebat daca nu cumva centrala are inclus in soft aceast lucru.A motivat ca nu stie  daca centrala trebuie sa aiba astfel de manifestari.

Editat de Rx-Tx
Link spre comentariu

Salutare colegi,

Niste probleme (mai serioase) de sanatate care s-au soldat cu operatie, terapie intensiva, recuperare etc,au facut ca sa nu mai fiu prezent pe forum o perioada de timp.

Sa revin la centrala.Nefiind foarte multumit de prestatiile meseriasilor,am apelat la "capul" firmei un, profesionist adevarat,care, cu un meserias, mai "destupat"la cap, a reusit sa-mi puna pe "picioare"centrala.Problema era la corpul valvei cu trei cai pe unde pierdea apa din cauza unor meseriasi de la alta firma(la serviciile carei am renuntat) care au montat schimbatorul secundar de caldura, fara slabirea suruburilor de fixarea corpului valvei cu trei cai pe suport,ducind la pierderi de apa."Meseriasii"(vechi) vazind ca se pierde apa au trecut la metoda ciobaneasca,stringerea suruburilor cu cap imbus pina la distrugerea locasului.Noii meseriasi au avut ceva de furca pina pina au reusit sa scoata surubul.Dupa aceasta remediere ,centrala nu mai pierdea apa ,in schimb apa calda tot intra in circuitul de incalzire,de aceasta data mult mai putina decit inainte.Ne-au spus ca nu pot face mai mult.Asta ne-a facut sa na burzuluim un pic la ei si drept urmare ,sotia a cerut expres sa discute cu seful firmei.A doua zi au fost la mine si au remediat problema.O teava situata linga corpul unde se conectaeraza pompa de recirculare avea la un capat o sita care era imbicsita cu depuneri de calcar.Simpla curatare a sitei a facut ca centrala sa functioneze din nou fara probleme.De remarcat ca schimbatorul de caldura secundar nu avea depuneri de calcar.Apoi ca totul sa fie clar au curatat absolut toata instalatia centralei prin care circula apa.

Sfatul meu: alegati-va cu grija firma care sa va asigure service-ul.Nu va dati pe mina unor cirpaci.Intrebati prieteni, cunoscuti cu ce firma au contract de service.Daca sint multumiti de prestatia lor,daca stiu meserie,etc,etc.Altfel riscati sa pierdeti bani,timp si nervi.Nu ezitati sa contactati seful firmei in cazul in care nu sinteti multumiti de prestatia "holoangarilor"(asa zisilor meseriasi).Sigur seful se va implica(daca este serios) pentru a nu iesi cu prestanta sifonata.Daca vedeti cea mai mica urma de dezinteres,renuntati la serviciile lor.Nu uitati ca exista o concurenta acerba intre aceste firme,pierderea unui client inseamna foarte mult pentru firma respectiva,(reclama negativa) care pe termen mai lung sau mai scurt,poate duce la disparitia acelei firme,lucru pe care nu si-l doreste nici o firma.

 Pentru @ blazeu,@tinel.Nu se poate spune cu certitudine care centrala e mai buna.Cea mai buna centrala e cea care nu se defecteaza indiferent de marca.Nu intotdeauna pretul garanteaza si calitatea centralei.

@ Rx-Tx da,asa-i.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Ca fapt divers,ca tot e vorba de achizitie de centrale noi,a fost avansata o idee din capul unora care castiga bani(multi) din comercializarea centralelor sa nu se mai admita la autorizare decat centralele cu ardere in condensare.E vorba sa se legifereze aceasta escrocherie(pe langa multe altele de pana acum) invocand motive de poluare(nicidecum comerciale),urmand ca centralele "normale" sa se autoelimine cu timpul,la implinirea a 10 ani de exploatare.Nu stiu nimic sigur,poate cei care lucreaza in domeniu stiu mai multe(si vor sa ne spuna si noua),dar e bine de avut in vedere de catre cei care vor sa faca o achizitie noua.La mine inca mai are de mestecat pana face deceniul,cred ca mai am 2 verificari pana atunci,de asta nici nu m-a preocupat prea tare subiectul.

Link spre comentariu

Centralele in condensare se preteaza incalzirii prin pardoseala,nicidecum cu calorifere,avind temperatura de lucru mai mica decit la centralele "traditionale". Apoi se promoveaza aceste centrale pentru randamentul mult superior(supraunitar zic ei????),gazele emise, avind temperatura mult mai coborita, datorita recuperarii a unei parti ale acestei temperaturi de catre un schimbator de caldura si reintroducerea caldurii recuperate in sistemul de incalzire(incalzire apa calda menajera) ,rezultind condens.Iti dai seama ce s-ar intimpla daca ar deveni obligatorie schimbarea centralei dupa 10 ani de functionare?Schimbarea incalzirii pe calorifere cu incalzirea prin pardoseala cu tot deranjul aferent?.Fara sa mai punem la socoteala cheltuielile cu centrala(pret mai mare) si cheltuielile cu instalatia de incalzire prin pardoseala.Cineva a avut un moment de "ratacire"cind a gindit "enormitatea"eliminarii centralelor conventionale, cu centrale in condensatie.

Link spre comentariu

Imi dau seama ce presupune,tocmai de asta ma interesa subiectul in masura in care peste cativa ani voi fi si eu in situatia de a alege...am prins stirea asta in drum la servici,intr-o discutie pe post la radio,nu mai retin cine a fost inteligentul si nici in ce context era discutia,de regula stau pe europa fm(106,5Mhz),dar nu garantez ca ei au lansat stirea.Nu stiu daca trebuie schimbate caloriferele,am vazut destule montate in apartamente,cu instalatia clasica,pe calorifere.Norocul meu e ca mai am timp aproape 4 ani,timp in care se pot schimba multe avand in vedere mintile sclipitoare ce se perinda la guvernare pe la noi,si ma incearca asa un gand ca pretul la gaze se va duce in sus,egaland cumva varianta pe curent,ce acum pare mult mai scumpa.Noi sa fim sanatosi,si sa mearga ce avem acum, fara necazuri.

Link spre comentariu

Am citit aproape tot referitor la centralele in condensatie,eu avind o centrala conventionala Beretta din 1999.Si parerile celor(experti zic ei) care au scris  articolele respective,sint diferite.Unii recomanda incalzirea prin pardoseala avind ca argument temperatura de lucru mult inferioara temperaturii de lucru la centralele conventionale(pina-n 40*C),caldura venind de jos.Numai ca incalzirea prin pardoseala presupune niste investitii nu tocmai de neglijat, plus deranjul(trebuie sa-ti intorci casa cu curu-n sus).Pentru cineva care vrea sa-si faca, casa, solutia incalzirii prin pardoseala este cea mai potrivita.

Alti experti sustin ca si centralele in condensatie se preteaza la incalzirea cu radiatoare.Deci si parerile expertilor sint impartite.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Este adevarat ca incalzirea prin pardoseala se potriveste cu regimul "in condensatie", insa nu e singura posibilitate.

1 Orice cazan care POATE functiona in regim de condensatie , poate , de asmeni functiona si ca un cazan "conventional"

odata ce ati reglat temperatura de iesire a agentului termic peste 50 de grade (regimul de condensatie cu supraracirea

gazelor de ardere e posibil doar pentru temperaturi sub in jur de 50 de grade la apa de incalzire; trecerea se face treptat

insa e clar ca peste 50 de grade condensatia si extragerea caldurii de vaporizare din gazele calde devine neglijabila)

2 Conditia de asigurare a confortului termic e marirea suprafetei radiatoarelor (caloriferelor) in conditiile scaderii diferentei

intre temperatura caloriferului si cea a mediului de incalzit. Cu cat? aici e intrebarea! Dupa "optimisti" 50% in plus e suficient,

dupa pesimisti, ar trebui triplata suprafata! Cine doreste sa calculeze personal, exista pentru fiecare tip de calorifer niste

grafice sau tabele care exprima puterea de incalzire in conditiile unei anumite temperaturi a agentului termic si a unei anumite

temperaturi dorite in aerul din camera (desigur, aceasta putere scade de la maximul de 80 de grade celsius, pana la, sa spunem

40 de grade (si depinde si de cat dorim sa "producem", una e la 18-20 de grade si alta la 26-28, cum doresc unii!)

Dependenta nu e "liniara" cu valoarea agentului termic ci scade mai repede, e legata mai degraba de diferenta acestuia fata de

ambiant.

Deci se poate si cu calorifere. Clenciul e ca acestea vor fi MULT mai mari, deci mai scumpe si cateodata vor apare si probleme

de spatiu. Si mai e si aspectul limitei temperaturii minime: daca o alegeti prea jos, va costa mult, vati avea o instalatie

supradimensionata care va avea, de regula si pierderi mai mari (atentie, pierderile semnificative apar la sarcinile mici,

partiale!); daca alegeti temperatura minima prea sus, veti economisi la capacitatea instalatiei, insa va trebui sa "rabdati"

frig in cazul scaderii sub limita de frig la care face fata instalatia (sau sa utilizati "suplimente" gen incalzire electrica, insa

pe ger toata lumea are "geniala" idee de a pune in priza resoul, s-ar putea sa aveti anumite "surprize-surprize", si beleaua maxima

e ca nici cazanele nu mai functioneaza fara energie electrica...

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Am recitit ce au scris colegii mai sus.

Nu cred ca se poate invoca motivul poluarii, arderea gazului metan e una din cele mai usor de condus combustii,

aceasta "gogorita" a fost ventilata si ca idee de a taxa centralele de apartament, de parca un CET ar arde diamante care produc

doar parfum de roze (chiar "reabilitate", retelele de transport la distanta a agentului termic au pierderi MARI, in comparatie cu 

apa calda produsa la 50 de cm de primul calorifer!!!)

 

Singurul avantaj pentru condensatie e acea crestere de randament (care e in jur de 10%, in cel mai optimist scenariu!!)

Regret, insa cheltuielile implicate NU justifica, in calculele mele diferenta de costuri cu consumul de gaz!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Nu cred ca se poate invoca motivul poluarii, arderea gazului metan e una din cele mai usor de condus combustii,

aceasta "gogorita" a fost ventilata si ca idee de a taxa centralele de apartament, de parca un CET ar arde diamante care produc

doar parfum de roze (chiar "reabilitate", retelele de transport la distanta a agentului termic au pierderi MARI, in comparatie cu 

apa calda produsa la 50 de cm de primul calorifer!!!)

Tare mi-ar fi placut sa ma fi inselat...acum avem si confirmarea oficiala.

Link spre comentariu

Motivele invocate (randament scazut,pentru centralele conventionale si invers pentru centralele in condensatie),"poluarea", de care sint facute vinovate centralele de apartament,sint "gogorite" greu de digerat. Pai CET-urile care functioneaza pe carbune sau pacura nu sint poluante? Functioneaza cu vint sau energie solara? Si atunci ce s-au gindit ai nostrii? Ia sa punem taxa pe centrala de aprtament! Va dati seama citi indivizi care sint implicati in toata afacerea asta? Ginditi-va ca toti astia au facut parte din consilile de administratie ale respectivelor CET-uri. Dar sa revenim la "oile" noastre.

Producatorii de centrale au ajuns la concluzia, ca e vremea sa scoata pe piata produse noi ,care, in acceptiunea lor, sint mult mai performante decit cele de pe piata,vehiculind tot felul de avantaje, pe care centralele noi in condensatie le au(fara sa aduca vorba nici pe departe despre costul centralei si cheltuielile adiacente. Cum romanul de rind, nu are prea multi bani pentru a face investitii la intervale scurte de timp,nu a prea pus botu' la reclama agresiva a celor care au introdus pe piata, centralele in condensatie. Bine-nteles  ca  sint implicati destui politicieni si oameni de afaceri, care au legatura cu politicul,care au inteles ca este oportun,sa se implice in promovarea respectivelor centrale. Motivul e simplu. Se pot cistiga  bani frumosi din asta. De aici si pina la elaborarea unui proiect de lege, care sa oblige posesorii de centrale conventionale,sa renunte la centralele vechi  in favoarea celor noi, nu a fost decit un pas. Sigur ati observat ca tot mai multe CET-uri din tara sint in situatia de nu mai putea functiona din cauza datoriilor mari catre furnizorii de materie prima: apa,carbune,pacura gaz,etc. Tot mai multa lume renunta la serviciile lor datorita preturilor exorbitante la caldura si apa calda,instalindu-si centrale de apartament. Apoi furnizorii de apa calda menajera si caldura, nu au reabilitat reteaua de termoficare,care se afla intr-un stadiu ridicat de deteriorare,pierderile fiind foarte mari. Toate aceste pierderi se regasesc in pretul gigacaloriei si a metrului cub de apa calda menajera. Nu mai vorbim de poluarea produsa de acesti mastodonti. Sint convins ca nu am spus nimic nou. E bine de reamintit din cind in cind, ca "alesii", nu ne vor cu tot dinadinsul binele. Din contra.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

 E bine de reamintit din cind in cind, ca "alesii", nu ne vor cu tot dinadinsul binele. Din contra.

Daca ar fi oameni normali,ar trebui sa le fie rusine sa vina cu asemenea lege,insa cum sunt toti niste retarzi, slaba nadejde.Ceva notiune de bine au ei in cap,dar nu al nostru ci al lor,noi avem doar vina ca ii lasam sa isi faca de cap.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări