Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce SSD sa aleg?


florin mulies

Postări Recomandate

Salut!

Am un packard bell cu i5 si 8gb ram ddr3, insa hard disk-ul cel are face un zgomot.. de parca ar roade soarecii la porumb :rade:

As vrea sa imi cumpar un SSD, insa nou.. nu prea dispun de foarte multi bani.

Am vazut pe site`urile de vanzari cateva bucati la 150-200lei de 64-128gb. Cu unul de 128gb ar fi foarte multumit, insa nici cel de 64 nu ar fi rau.

Acum vine intrebarea: intel, OCZ, kingmax, samsung, toshiba, etc.. Care este cel mai bun? Si la ce trebuie sa ma uit cand il cumpar?

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • florin mulies

    4

  • Spitfire

    3

  • belasajgo

    3

  • Stefan

    2

Top autori în acest subiect

am gasit ocz si intel. samsunguri nu prea.

o sa caut pe un alt site sa vedem ce gasesc. si voi lua unul de 128gb. caci diferenta de 50lei pt unul de 128 nu este mare, fata de unul de 64 care este 150lei SH.

 

cel mai mult ma intereseaza fiabilitatea.

am inteles ca sunt cu numar de ore de functionalitate "cam limitat", iar la mine laptopul merge cam 12-15h pe zi.. iar cum il cumpar SH, sigur va avea cateva sute de ore de functionalitate

Link spre comentariu

La SSD-uri nu orele de functionare sunt problema, ci faptul ca fiecare sector poate fi rescris doar de x ori (numarul de rescrieri este dat de producatori, de exemplu 100.000 cicluri). La harddisk-urile normale a fost problema cu orele de functionare deoarece aveau piese mecanice in miscare, care in timp se puteau degrada, mai ales daca harddisk-ul a fost expus la socuri mecanice si la vibratii. La SSD-uri socurile mecanice si vibratiile nu mai reprezinta o problema, deoarece nu au parti in miscare.

 

La SSD-urile aparute recent (modele actuale) fiabilitatea este destul de buna, probleme au fost in principal la SSD-urile care au aparut in primii ani cand SSD-urile au fost lansate pe piata. Pe atunci tehnologia folosita la acele SSD-uri inca nu au ajuns la "maturitate", dar de atunci producatorii au mai avansat in tehnologie si fiabilitatea a crescut.

 

Singura parte negativa este ca de pe SSD-uri in multe cazuri nu se pot recupera datele in cazul unei defectiuni. La harddisk-urile normale in cel mai rau caz se mutau platanele in alt harddisk, sau se schimbau capetele de citire / scriere. La SSD-uri nu se mai pot recupera datele in cazul anumitor defectiuni. Dar asta oricum pentru multi nu reprezinta o problema, deoarece persoane obisnuite nici pana acum nu isi permiteau sa plateasca pentru recuperare de date, costul acestui proces ajungand la mii de euro. Doar pentru firme mari si pentru cei de la criminalistica reprezinta asta o problema.

Link spre comentariu

Salutare!

Foarte bine a punctat belasajgo.

 

Recomand Intel sau Samsung pentru ca au memorii de foarte buna calitate, eu am un SAMSUNG SSD PM810 TH 64GB(6) l-am cumparat de p Elforum acum 2 ani acum are 4765 de ore de functionare  si in SSD Life PRO imi zice ca durata de viata  aproximativa  este de 8 ani 2 luni si 27 de zile adica pana in 09 09 2023 in conditiile de utilizare actuale

Este bun si acel V300 plus ca are un pret ok!

Editat de ddd3d
Link spre comentariu

La SSD-uri mai putin conteaza orele de functionare, daca luam ce zice producatorul (MTBF: 1.0 milioane ore) asta inseamna ca o sa se strice in 114 ani? Hai sa impartim la 5 si tot e mult.

Acel Kingston V300 s-a stricat dupa 2 ani si ceva (inca mai era in garantie) dar avea scris pe el ~14TB

Link spre comentariu

Un pic off topic, dar cred ca e bine de stiut :) MTBF, din punct de vedere matematic, reprezinta o defapt o valoare descrisa de  probabilitatea de 37% ca dispozitivul sa functioneze in timpul indicat. MTBF se determina si grafic, graficul avind o forma logaritmica. Aceiasi chestie care nu o explica producatorii se aplica in cazul tutror produselor, pina si LED-urile nu inseamna ca ar functiona 50000 ore, dar este o probabilitate de 37% ca ele ar functiona atita timp.

Editat de adryano
Link spre comentariu

Chiar si 37 % nu e cam mult la un SSD? Adica functioneaza 42 de ani? Eu vreu sa zic ca la SSD nu orele de functionare conteaza ci cata informatie se poate scrie pe memoriile NAND MLC.

Link spre comentariu

Daca s-ar tine cont de conditiile de utilizare date de producator cind a calculat MTBF (temperatura; umiditate; regim de alimentare, citire, scriere s.a., noi ca utilizatori de rind nici nu avem de unde sti toate cerintele inainte de producator), poate ca ar tine si 42 de ani. :) Cind se modeleaza un obiect electronic, nu sta cineva si experimenteaza daca intr-adevar supravietuieste dispozitivul sau nu, dar totul este privit per ansamblu, se analizeaza fiecare componenta ce probabilitate de defectare are si care este ponderea acesteia in intreg sistemul.In cazul SSD-urilor, rezulta ca numarul de inscrieri poarta ponderea cea mai mare in MTBF si influenteaza mai mult rata defectiunilor.

Link spre comentariu

Fiti siguri ca SSD-urile sau alte dispozitive electronice nu vor tine asa mult cat a calculat producatorul. Acea valoare calculata este doar calculata, nu testata. Chiar si daca se respecta toate conditiile pe care le-a folosit producatorul la calculul MTBF, dispozitivul sigur nu va rezista asa mult, deoarece si componentele imbatranesc in timp. Dar sa fim seriosi, indiferent ca vorbim de un SSD sau de un laptop sau un calculator complet, de obicei dupa cativa ani oricum se schimba cam toate componentele calculatorului din diferite motive: viteza prea mica, spatiu prea mic, etc. Peste cativa ani o sa fie SSD-urile asa ieftine, ca toti o sa isi permita SSD-uri de mai multi TB si atunci majoritatea scot din functiune SSD-urile de 64-128 GB. Daca 5-10 ani functioneaza bine un dispozitiv electronic, este foarte bine. Faptul ca producatorul a calculat ca ar putea functiona 42 ani, se poate ignora, ca de obicei nu este o valoare reala aplicabila in viata de zi cu zi. De exemplu fabricile la aprovizionare cumpara componentele din diferite surse (cand ce gasesc pe stoc), iar acele componente de obicei nu sunt toate la fel de reusite, in ciuda faptului ca din punct de vedere tehnic au aceleasi caracteristici. Iar producatorul (care scoate un produs pe piata) nu afla tot timpul daca fabrica (care fabrica produsele) a folosit exact componentele cu caracteristicile specificate, sau doar ceva asemanator dar cu calitate mai mica / toleranta mai mare.

Link spre comentariu

Daca nu puneti sistem de operare pe SDD(!), tineti doar informatii pe el, va rezista si 100 de ani garantat. :rade:

Niciuna din componentele electronice de pe un SSD nu e perisabila in perspectiva depozitarii device-ului intr-un sertar:

Posted Image

Link spre comentariu

buna seara1

vreau sa va anunt ca intr`un final am cumparat acel kingston v300 de 120gb, nou.

am rams "prost" la cat de repede se poate misca. initial am crezut ca sistemul in care este montat este de vina.. si l-am montat si intr`un netbook cu 1gb ram cpu 1,6ghz x2, care la fel, incredibil de repede se misca. pe cand cu un hdd trageam de el....

aplicatiile pornesc in maxim 3secunde, 3 secunde vorbesc despre mozilla, care are un timp de pornire mai lung dupa un restart al pc, aprox 15-20sec (asta am observat eu)

 

si ca sa inchei, sunt foarte multumit de acest ssd, si pe viitor am sa mai cumpar unul pt al monta in netbook. sper ca pana in iarna sa mai scada la bani putin..

 

multumesc tuturor ce m-au ajutat cu sfaturi!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări