Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

precizie foaie milimetrica

suspectu

Postări Recomandate

Am de dat 48 de gauri foarte precise pe o placa, cat de precisa ar fi o foaie milimetrica sa o lipesc pe piesa ca sa trasez pozitia exacta a gaurilor pe ea ? Ma intereseaza si dimensiunile patratelelor cat si perpendicularitatea lor.

Nu am foaia inca, ca sa o masor. Intreb aici ca sa stiu daca e cazul sa incep sa alerg prin librarii sau sa caut alta solutie.

Editat de suspectu
Link spre comentariu

Ce intelegi prin foarte precis?

Un zugrav ar intelege 1-2 mm.

Un prelucrator prin aschiere sub 0,01mm.

Ca idee foloseam procedeul la gaurirea imprimatelor pentru placile cu microprocesoare.

La alea rusesti era ok deoarece foloseau 2,5mm distanta intre pini, alea vest, nu prea la 20 de pini, rastrul era de 2,56mm deci aproximam .

Pentru asaceva precizia este suficienta.

Grig

Link spre comentariu

eu printez frecvent centrele gaurilor si chiar si forme complexe de piese din autocad.precizia printarii oricum depaseste cu mult precizia punctarii manuale.

Link spre comentariu

Abaterile de geometrie la tipar pentru o latime de 1 metru variaza intre 0.01 mm (la masinile foarte bune care folosesc hartie de calitate) pana la 3 - 5 mm la cele mai janghine dintre janghine. Comportamentul uzual este de expansiune a imaginii pe latura lunga pana la 2 mm la 1 metru si pe latura scurta de 0.5 mm la 1 metru. Uzual tiparul se face pe o suprafata de 640mm x 440 mm.  Evident exista si formate mai mari.

Hartia milimetrica este un produs care  NU se tipareste pe masini performante. Pentru a minimiza abaterile de pozitionare indicat este a lua originea cat mai in centru ariei care o formeaza gaurile tale.

P.S. Daca dai gaurile manual s-ar putea ca abaterea de pozitionare "ochiometrica" sa fie mult mai mare decat deformarea hartiei milimetrice.

P.P.S. Daca chiar ai nevoie de precizie marita exista la distribuitorii de materiale tipografice folie de montaj milimetrica. Aceasta este un film de celuluid gros de 0.1 sau 0.2 mm imprimat cu o grila ca foaia milimetrica. Abaterea maxima este de 0.1 mm pe oricare dintre laturi.

Link spre comentariu

Ce intelegi prin foarte precis?

Un zugrav ar intelege 1-2 mm.

Un prelucrator prin aschiere sub 0,01mm.

Ca idee foloseam procedeul la gaurirea imprimatelor pentru placile cu microprocesoare.

La alea rusesti era ok deoarece foloseau 2,5mm distanta intre pini, alea vest, nu prea la 20 de pini, rastrul era de 2,56mm deci aproximam .

Pentru asaceva precizia este suficienta.

Grig

Daca ma indoiesc de precizia foii milimetrice cred ca iti dai seama ca nu vorbesc de 1-2mm.

In imprimanta mea nu am incredere deloc, prinde foaia stramn, scoate si linii albe si scrisul putin decalat de la mijloc cateodata. O sa incerc la un centru de imprimari si masor sa vad daca a iesit bine

Link spre comentariu

Abaterile lucrului manual sunt MULT mai mari ca cele ale hartiei milimetrice. Nu-ti fa probleme. Nu trebuie sa alergi prin librarii. Merigi normal si cumpara de la cea mai apropiata. Si eu am lucrat vreo 15 ani pe hartie milimetrica. E OK pentru aceasta aplicatie.

Link spre comentariu

Am procurat o foaie milimetrica, am masurat cum am putut cu sublerul si pe 15cm nu vad nici un fel de abatare.

Proiectul este o masuta cnc A4 pe care stau rulmentii liniari (axele X si Y), dar ma intereseaza sa imi iasa gaurile in pozitia perfecta ca sa nu am deviatie de la perpendicularitate intre axe.

Suruburile sunt de 5mm deci o sa dau gauri de 4.5mm. Poate chiar gasesc un burghiu intermediar (4.3) ca sa bag fortat suruburile sa nu aiba joc deloc. Eventual pot sa dau gauri si un pic mai precise direct pe freza cnc, una cate una.

O sa incerc varianta cu imprimarea la un centru cu imprimanta serioasa si verific.

Folosesc burghiu de centraj intai, dar apoi cum se dau gaurile precise mai bine, direct cu burghiul mare sau sa incep cu 1mm - 3 - 4.5 ?

Link spre comentariu

Folosesc burghiu de centraj intai, dar apoi cum se dau gaurile precise mai bine, direct cu burghiul mare sau sa incep cu 1mm - 3 - 4.5 ?

Personal dau intai gaura de 1,5 si apoi direct pana la 6 sau cu un intermediar de 3,3 la gauri peste 6 .

Link spre comentariu

totusi nu inteleg cazneala cu foaia milimetrica. de ce nu printezi direct pe o foaie desenul scos de pe un soft oarecare?acad, corel,sketchup,whatever?fara sa fii masurat vreodata erorile unei imprimante estimez pompieristic ca precizia uni model comun e de ordinul sutimilor de mm.Adica cu mult sub erorile cand treci la faza manuala.

Link spre comentariu

totusi nu inteleg cazneala cu foaia milimetrica. de ce nu printezi direct pe o foaie desenul scos de pe un soft oarecare?acad, corel,sketchup,whatever?

Depinde daca stii sau nu soft ,personal nu stiu si asa ca lucrez cu calc milimetric.

Link spre comentariu

Ma descurc bine la partea de soft. Imi proiectez piesele in autocad.

Problema este ca nu stiu ce incredere sa am in imprimante, modelele pe care le-am avut eu nu erau asa de precise. Actuala imprimanta nici nu a mai primit cartus pt ca scotea linii strambe, am preferat sa scot la imprimanta prin alte parti.

Poate sunt precise, dar sunt precise pe toata marimea foii, nu doar pe cateva linii ? Adica daca marchez un punct stanga sus, si unul dreapta jos, or sa fie perfecte ? sigur nu se pierde din precizie pe distanta mare ?

Foaia milimetrica imi garanteaza perpendicularitatea intre gauri.

Am zis ca o sa incerc faza cu imprimanta intai, am pregatit documentul dar e inchis la toate centrele de printari azi, maine scot si masor.

Editat de suspectu
Link spre comentariu

Am fost la centru cu echipamente serioase (Arexim) si am scos pe ditamai imprimanta. Am scos mai multe, si transparenta si normal si autocolant. Le-am suprapus sa compar gaurile, le-am si intors sa compar diagonalele. Suprapuse au deviatie intre ele de 1-2mm pe diagonale. Se pare ca imprimantele ne-prastie nu sunt chiar asa de precise.

Foaia milimetrica mi-a iesit destul de bine la masuratori. O sa incerc sa desenez si apoi sa o intorc sa compar perpendicularitatea "in oglinda"

Edit:

Am masurat totul cat am putut. Foaia milimetrica are perpendicularitate buna dar pierde aproape un milimetru pe 30cm.

Foile autocolant si calc (transparent) scoase la imprimanta au deviatie de la perpendicularitate (aproape 1mm pe 25cm).

Foaia normala nu are nici un fel de deviatie vizibila la perpendicularitate si cotele par cele mai precise.

Editat de suspectu
Link spre comentariu

Hai ca m`ati omorit cu hirtia asta!

Am luat sublerul si am masutat in vre`o 5 locuri o lungime de 150mm.

Am fixat sublerul cu monoclul pe hirtie si a reiesit o abatere medie de 0,2mm/150mm.

Hirtia este de prin 1994-95 printata pentru o firma nemteasca probabil in Germania.

Deci asta ce o am eu e mai precisa decit pentru un zugrav insa pentru plerucrari mecanice....

Nu am verificat perpendicularitatea.

Grig

P.S. Sublerul este un Mahr nou nout.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări