player4 Postat Iunie 27, 2015 Partajează Postat Iunie 27, 2015 Am primit un ax-1090 cu 2SA1492/2SC3856 (FT 20mhz, cob - 300-500pF). O parte din finalii au fost inlocuiti cu niste fakeuri probabil, asa ca, desi sunt toti functionali, as dori sa-i schimb pe toti cu niste OnSemi originali. Am disponibile MJL-uri 4281/4302 (Ft-35mhz, cob 400-600). Sau as mai avea niste njw-uri 0281/0302. As putea merge pe una din aceste variante fara sa fie nevoie de modificari la compensari? Multumesc anticipat! Link spre comentariu
daniel_88 Postat Iunie 27, 2015 Partajează Postat Iunie 27, 2015 Ai MP de la mine . Link spre comentariu
player4 Postat Iunie 27, 2015 Autor Partajează Postat Iunie 27, 2015 nu, fara 1943 si 5200.. Link spre comentariu
pavel stuleanec Postat Martie 8, 2017 Partajează Postat Martie 8, 2017 Am putea sa stim si noi deznodamanetul ? Se pot inlocui direct sau necesita modificari ? Poate mai sunt si alti colegi care intampina aceeasi problema. Va multumesc Link spre comentariu
marius75 Postat Martie 8, 2017 Partajează Postat Martie 8, 2017 Ambele variante de finali propuse in postarea #1, sunt mai bune (mai puternice/ fT mai mare) decat originalii. Problema ar fi ca pentru MJL-uri (pastila 264) trebuie alte gauri in radiator, iar mai important e de vazut inainte daca se incadreaza pe radiator (pe latime). Daca nu mai sunt si alte daune in etajul final, merg inlocuiti direct cu NJW-rile (pastila TO-3P ) si reglat curentul de mers in gol. Evident, MJL -urile ar fi mai bune, dar trebuie un pic de munca la radiator, iar dupa aia te alegi cu niste trz care rezista o secunda la 1A/100V (adica greu de ucis). Link spre comentariu
pavel stuleanec Postat Martie 8, 2017 Partajează Postat Martie 8, 2017 (editat) De o astfel de explicAtie aveam nevoie. Concis si pe intelesul tuturor. In principiu bipolarii de la sanken pot fii inlocuiti direct cu cei de la onsemi care au aceeasi capsula ?. Avand nevoie doar de un reglaj de curent in gol. La clasa AB cat se recomanda curentul de mers on gol ? Multumesc Editat Martie 8, 2017 de pavel stuleanec Link spre comentariu
marius75 Postat Martie 8, 2017 Partajează Postat Martie 8, 2017 Nu e vorba numai de capsula, mai importanti sunt curentii (A), tensiunile (V), castigul (Hfe), puterea(W) suportati/te de trz. In exemplele de mai sus n-am mai stat sa despic firul in 4, pentru ca ambele propuneri erau mai puternice decat originalii. (180V/15A/130W) Producatorul trebuie sa fie unul de incredere, dar nu e musai sa pui trz facuti de acelasi producator care a facut trz originali ai amplifului (sa zicem Sanken) poti pune linistit Onsemi, Toshiba, etc, dar sa fie originali, nu fake...asta e alta poveste...si sa aiba caracteristici egale sau mai mari decat originalii. De pilda MJL-urile propuse au 350V/15A/230W si se vor comporta mult mai bine decat originalii (in sensul ca vor lucra mai "pe usor" la tensiunea din ampliful tau). Curentul de mers in gol eu il reglez prin varianta masurarii Ube (nu e varianta oficiala, dar e functionala la nivel de amator). Am invatat aici pe forum, de la colegii cu experienta. Dau multimetrul pe scara 2V sau 2000mV (depinde cum e scris pe multimetrul tau) si masor tensiunea intre baza si emitor la trz finali, apoi rotesc din semireglabil (in functie de cum cere) pana ajung in jurul 530-550mV. Atunci cand rotesc semireglabilul, opresc ampliful, pentru ca in functie de cum e gandita schema etajului final, la unele modele, daca se pierde contactul dintre cursorul mobil si potcoava rezistiva a semireglabilului, (chiar si pentru o fractiune de secunda) se ard finalii instantaneu. Am parlit cativa finali din cauza semireglabilului. Atentie iarasi cand faci masuratoarea intre baza si emitor sa nu faci scurt cu colectorul sau cu radiatorul, ca iarasi se ard finalii. Dar cum e vorba aia, pana nu strici, nu inveti. Nu ma intreba de la care semireglabil se regleaza BIAS la Yamaha, ca eu am Technics-uri si JVC-uri (dintre cele asiatice). Ideal ar fi sa descarci manualul service al amplifului, ca acolo spune cum si de unde se regleaza BIAS-ul. Vezi ce mai spun si colegii, poate am omis eu ceva... Link spre comentariu
player4 Postat Martie 9, 2017 Autor Partajează Postat Martie 9, 2017 (editat) am pus mjl-uri pana la urma.. Totul merge brici. Treaba cu reglatul curentului de mers in gol si intreruperea pe potcoava semireglabilului am patit-o si eu. Se intampla in special la semireglabilii vechi ale caror piste au urme de oxidare.. Asta e si motivul pt. care de regula, dupa ce termin de depanat ceva, pun semireglabili noi, multitura, capsulati. Ax-1090 are un integrat responsabil de bias (dar are si semireglabil pt. controlarea acestui integrat). Acest integrat este de cele mai multe ori buba, dupa finali, iar in prezent nu se mai gaseste nicaieri nou. Editat Martie 9, 2017 de player4 Link spre comentariu
pavel stuleanec Postat Iunie 17, 2019 Partajează Postat Iunie 17, 2019 (editat) care ar fii urmarile instalarii mjl-urilor ? 1- ma refer la ft - sanken 20mhz , mjl 30mhz. nu va intra ampliful in oscilatii? 2 - Cob 2sa1492 - 500pF , 2sc3856 - 300pF mjl3281 respectiv complementarul au 600pf acesta crestere a Cob nu va incetini slew rate-ul amplificatorului? prefinalii nu vor mai solicitati ? Pun aceste intrebari pt ca citisem pe alocuri ca se recomanda inlocuirea finalilor cu altii cat mai apropiati ca si specificatii dar mai puternici si de generatie mai noua , in cazul asta ar fii 2sa2151/2sc6011 de la sanken. Caz in care acesta si-ar pastra si timbrul de sunet specific yamaha... Editat Iunie 17, 2019 de pavel stuleanec Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum