cipri_mury Postat Iunie 26, 2015 Partajează Postat Iunie 26, 2015 Va salut!De aproximativ o luna am descarcat programul Sprint Layout 6.0 si am realizat cu el cateva circuite simple dar nu le-am pus in practica deoarece am oarece probleme cu biblioteca de componente.Gasesc foarte usor componentele(mai putin cand vine vorba despre integrate)dar nu stiu de unde trebuie sa le aleg valorile indiferent ca vine vorba despre condensatori,rezistori,tranzistori s.a.m.d.Unde trebuie sa intru in biblioteca de componente pentru a alege valorile?Iar mai sus am facut o paranteza legata de integrate deoarece nu reusesc sa dau de ele sub nicio forma.Am mai discutat cu altii pe aceasta tema la sectiunea incepatorilor deoarece si eu sunt unul de acela dar m-am gandit ca daca postez aici sunt sanse sa primesc ajutor din mai multe parti.Multa lume spune ca acesta este poate cel mai simplu program de proiectat circuite si cred as fi de acord cu asta daca n-as intampina problemele amintite mai sus. Link spre comentariu
danpin Postat Iunie 26, 2015 Partajează Postat Iunie 26, 2015 (editat) Ca sa desenezi un cablaj nu-ti trebuie valorile pieselor ci doar forma si dimensiunile. Acestea din urma le gasesti in Macro Library. Dupa ce ai selectat componenta si ai plasat-o in campul de lucru iti apare o fereastra unde poti pune Id-ul si valoarea. In campul de lucru daca dai dublu-click pe componenta se deschide aceasta fereastra. Pentru integrate mergi in Macro-library, Through-Hole (TH), TH - DIL. Editat Iunie 26, 2015 de danpin Link spre comentariu
cipri_mury Postat Iunie 26, 2015 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2015 Merci!Deci valorile practic le selectez eu caci asta am priceput imediat dar n-am vazut sa apara in vreo schema(aleasa din alta parte) dimensiunile pieselor.Cat despre integrate am gasit ce mi-ai scris mai sus dar fiind la inceput as fi preferat sa le gasesc cu denumirea lor (LM,MC,TDA etc)Poate sunt prea prea pretentios dar imi doresc tare mult sa invat a lucra cat mai bine cu acest program care mi se pare mai usor de folosit decat Express PCB pe care l-am incercat prima data. Link spre comentariu
danpin Postat Iunie 26, 2015 Partajează Postat Iunie 26, 2015 (editat) Tocmai, pt. ca e mai usor de folosit nu are toate functiile unui program "Profi". Dimensiunile pieselor le stii tu, sunt piesele cu care ai sa realizezi montajul practic, tu stii de ex. din schema el. daca folosesti o rezistenta de 2w sau una de 0.125w, de aici rezulta si diferenta de demensiuni. Din Macro-library alegi tu dimensiunea (footprint-ul) in functie de ce componenta ai sa folosesti, ex. pt rezistor: R (12,5 mm) adica distanta dintre gaurile unde vei planta rezistorul. Pt. integrate ai mai multe reprezentari, in functie de capsula, nr. de pini, pt. unele ai plantare verticala, orizontala, cu / fara radiator, etc. Se mai gasesc pe net si librarii de componente ce pot fi adaugate la cele existente. Editat Iunie 26, 2015 de danpin Link spre comentariu
elmar Postat Iunie 26, 2015 Partajează Postat Iunie 26, 2015 (editat) Trebuie să învăţaţi sa recunoaşteti integratele după capsulă...de obicei fiecare integrat are scris in datele tehnice si ce fel de capsulă se foloseste...e in funcţie si de câte terminale au aceste integrate...de ex:celebrul 741 dacă are 8 pini...si e in capsulă 8 pin DIL(Dual in line) Editat Iunie 26, 2015 de elmar Link spre comentariu
cipri_mury Postat Iunie 26, 2015 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2015 Deci se face totul in functie de componenta integratelor,nu imi da numele acestora cum am intalnit la Express PCB daca nu ma insel.Acela o fi mai profi dar si mult mai greu de folosit dupa parerea mea. Trebuie să învăţaţi sa recunoaşteti integratele după capsulă...de obicei fiecare integrat are scris in datele tehnice si ce fel de capsulă se foloseste...e in funcţie si de câte terminale au aceste integrate...de ex:celebrul 741 dacă are 8 pini...si e in capsulă 8 pin DIL(Dual in line) Merci!Am ceva cataloage cu integrate dar sunt mai vechi.Trebuie sa le rasfoiesc oricum. Link spre comentariu
danpin Postat Iunie 26, 2015 Partajează Postat Iunie 26, 2015 Pai da, in functie de piesele pe care le ai desenezi si cablajul, de exmplu la condensatori poti avea axiali si radiali, tu alegi din Macro-library footprint-ul care-ti trebuie. La fel si la integrate, alegi in functie de capsula si daca e cazul dupa modul de plantare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum