Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

filtru modificat=finali incinsi

georgeDRACU

Postări Recomandate

Salutare!Am mesterit zilele astea pe la boxe(2sal ahx serie 4+4ohm tw monacor dtm 104 8ohm)incecand sa sa le fac sa sune mai liniar cu filtrul pe care l-am avut de alte boxe.Filtru format din inalta 4,7 micro bobina dcr 1,1ohm si rezistenta 2,2ohm 5w,joase bobina cu tole dreptunghi 0,7 dcr(nu stiu inductanta si nu am cu ce sa o masor).Am gasit pe net un program de masurat frecvente incinte si l-am pus la treaba pe microfonul receiverului pioneer vsx 423,mic este pt autocalibrare si asa a  venit cu el,rezultatul masurarii? de la 40hz la 18 19 khz spl aproape constant semn ca mic e cat de cat ok..exceptand o gaura de la 1,4hz si 2khz si o cocoasa mare de la 3 la 5 khz..alte gaurele si cocoase pana la 1khz care s-au liniarizat  dupa ce am bagat vata in cincinta br.ca sa dispara cocoasa am tatonat cu diversi condensatori pe partea de joase sa fac filtrul 12 db oct,rezultatul cel mai bun a fost cu 47 micro  100v bipolar paralel si cocoasa a disparut si gaura sa mai diminuat nu de tot dar dif de joase sunt cam proaste la banii astia.. la sunet sa simtit diferenta imediat si suna chiar bine dupa urechea mea,PROBLEMA este ampul se incing finalii la volum mare 65 70 din 80 si apare temp!! se da automat mai incet!!! impedanta boxei cu filtru modificat este 8,3 ohm iar cu filtru simplu 8,2ohm,impedanta amp 5,5 6 ohm masurat de mn ,cu filtru nemodificat ampul nu se incingea deloc,ce pot sa fac??stiu ca nu asa se fac filtrele dar mai mult nu ma duce capul de aceea intreb si eu (ma gandeam pe viitor cand se mai aduna banuti sa schimb bobinele cu unele (bass 1.5 mh)cu dcr mai mic sub 0,6 ohm)  ps sunt amator asa ca nu ma judecati prea aspru!! :))https://www.facebook.com/graure.george?fref=ts in josul paginii  sistemul la treaba,nu distorsioneaza deloc,filmez cu telefonul samsung s3 nu face fata spl de 119 maxim masurat tot cu microfonu de la receiver pe rew v5 in mijlocul camerei  nush cat de adevarat este dar se aude ff tare,mod 5,1

Editat de georgeDRACU
Link spre comentariu

imi cer scuze pt modul meu de exprimare, sunt amator si mai am de invatat ,lasand la o parte limba romana :)) Mai pe scurt am pus un bipolar in paralel cu difuzoarele de joase dupa bobina aflata in serie  si se incing finalii pe canalul cu filtrul modificat,pe celalalt canal nu se incing doar calduti acolo  am lasat pe incinta doar bobina in serie cu woferele. Cu bipolarul se aude mai bn decat fara.                                                                                                                        intrebarea mea este :dece se incinge ampul la volum mare? bipolarul este de la conex nou 47 micro 100v 

Link spre comentariu

impedanta boxei cu filtru modificat este 8,3 ohm iar cu filtru simplu 8,2ohm,impedanta amp 5,5 6 ohm masurat de mn 

Z egal R plus j ori X ; X  egal omega-mic ori L ; sau X egal unu supra  ( omega-mic ori C).

Oahmenii pe care i-ai scris mai sus (8.3, 8.2) sunt o adunare de oahmeni rezistivi si de oahmeni reactivi (dupa caz inductivi - daca rezultatul seamana mai mult a bobina -  sau capacitivi, vitza-versa ). Ohmii reactivi isi schimba numarul functie de omega mic. Omega mic egal cu doi ori pi ori F, unde F este freghventza la care ai masurat.

Cat e F in cazul tau ? O mie de hertzi de pilda?

Nu as fi postat (nimic sarcastic) daca nu mi-ar fi sarit in ochi diferenta aia de numai 0.1ohm intre reactante, care-ti fierbe (zici tu ! ) etajul final...Dar ca sa mai reduc din sarcasm, si sa nu imi iau warning, la boxele mele fabricantul ma asigura inca din carte ca la anumite frecvente ( ! ) , din 8ohmi impedanta "standard" mai raman numai vreo 3 omuleti, restul se ascund speriati dupa cires pardon dupa filtrul LC , deci sa nu ma plang carecumva daca, vreodata,  ies semnale cu fum (ca la indieni) din amplificator in situatii mai deosebite. Cum ar fi cea in care ai postat tu aici?

Editat de bolek
Link spre comentariu

eu am pus un multimetru pe bornele boxelor,iar pe iesirea din amp mi-a aratat 5,5 si oscila spre 6 fara semnal de intrare,nu am calculat pt ca nu stiu cum..

Link spre comentariu

Z egal R plus j ori X

X  egal omega-mic ori L

sau

X egal unu supra  ( omega-mic ori C)

doar  prima  relatie  din  citat  este  corecta ,  celelalte  doua  sint   gresite .  iata  cum  este  corect ...

1--   Z =  R + jX  ,  asta  desigur  in  complex .

2--   X =  X indice L   -  X indice c

3--   X indice L =   2  x  pi  x  f  x  L

4--   X indice c =  1 /  {  2  x  pi  x  f  x  C }

5--    in  modul ,   Z  =  radical  din {  R @ patrat  +  X @ patrat  } 

Link spre comentariu

De ce crezi ca l-am rugat sa ne explice cum a masurat impedanta boxei?

@ Bolek: nu stiu daca ai facut-o special, dar a trebuit sa citesc de vreo trei ori ca sa pot sa inteleg ceea ce ai scris....

@ George:

Deseneaza pe o foaie de hirtie si apoi fa poza cu telefonul si pune aici schema la noul tau filtrul. Poti sa o faci si cu un program specializat daca ai acees la asa ceva, dar la hirtie si telefon cam are acces tot omul. Din explicatiile tale de mai sus nu am inteles mare lucru.

Si fa si citeva poze la noul filtru ca se ne facem o ideie ce bobine ai utilizat macar. Un filtru nu se face asa cum ai descris tu, dovada ca fierbe amplificatorul.

Link spre comentariu

eu am pus un multimetru pe bornele boxelor,iar pe iesirea din amp mi-a aratat 5,5 si oscila spre 6 fara semnal de intrare,nu am calculat pt ca nu stiu cum..

am inteles bine?tu ai masurat boxa cu ohmetru cand era conectata la amplif si el era aprins?

Link spre comentariu

stiu ca nu se face asa am zis sa incerc si eu sa vad ce iese,imi cer scuza ca va deranjez cu intrebari idioate, dar un user mi-a recomandat ca daca nu stiu sa  fac filtrele cum trebuie sa incerc prin tatonare si asta am facut cu diverse valori ale condensatorilor,pe filtrele pe care le aveam deja 6db octava pe joase si 12 db octava pe inalte,vroiam sal il fac partea de joase 12 db octava din cauza suprapunerii frecventelor de la 3 la 5 khz ale woofer si tw

masuratoarea incintelor  a fost doar la borne fara amp conectat

Link spre comentariu

Asta nu este impedanta.

Ceea ce ai masurat tu este numai rezistenta masurata in curent continu si nu valoreaza deloc in discutia noastra de aici.

Uite aici un mod de masura mai adecvat si fara a necesita echipamente profesionale: http://www.roomeqwizard.com/help/help_en-GB/html/impedancemeasurement.html

Link spre comentariu

@misuraelectronic: stiu cum se calculeaza, dar daca mai intram si in compunere vectori fazori chiar nu mai pricepe nimic nimic nimic.

@sesebe : da, e un post mai mult la misto pt ca banuiam ca nu s-a folosit masuratoare mai sus de DC

@emil1986: se pare ca da, a masurat cu ohmetrul ep iesirea din final.

@georgeDRACU : condensatorul tau pus pe difuzor incarca amplificatorul mai mult decat toata boxa originala. Calculeaza cati ohmi are in functionare (daca nu pe foaie) macar de aici:http://pr.erau.edu/~newmana/imped.html

Link spre comentariu

daca stii parametri la difuzoarele tale sunt programe cu care poti calcula filtrele.

ai incercat si fara filtre sa vezi daca se mai incinge ampliful?

Editat de Emil 1986
Link spre comentariu

https://www.facebook.com/graure.george?fref=ts poza filtru ,da fara cond  pe joase nu se incinge nimic,dar se aude urat,am testat si fara filtru pe joase si suna mai tare dar si mai prost parametrii dif sunt pe site-ul sal ahx 1620,dupa masuratoare de frecventa cu rew v5 graficul a iesit ca pe site,si la wofer si la tw                                           BUN programul de masurat impedante,cum se numeste?,cred ca asta am facut am sczaut impedanta pe o anumita frecventa pe care dif de rahat nu o poate reproduce si daia se incing finalii..MUltumesc mult la sta nu m-am gandit,iar eu am confundat impendata cu rezistenta...nu ma injurati invat si eu :))

Editat de georgeDRACU
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări