dan cod Postat Iunie 22, 2015 Partajează Postat Iunie 22, 2015 Am cumparat un asemenea aparat saptamana trecuta si daca cineva lucreaza sau a lucrat cu asa ceva il rog sa imi dea niste detalii cum functioneaza. Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 22, 2015 Partajează Postat Iunie 22, 2015 Manualul ar putea ajuta: https://www.valuetronics.com/Manuals/keysight-Agilent-HP-333A.pdf Din ce vad in manual este un distorsiometru clasic cu masurarea armonicilor prin anularea fundamentalei.....dar banuiesc ca stiai asta deja. Link spre comentariu
dan cod Postat Iunie 23, 2015 Autor Partajează Postat Iunie 23, 2015 Da manualul il am deja ma gandeam la cineva care efectiv a lucrat cu el.Multumesc oricum. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 24, 2015 Partajează Postat Iunie 24, 2015 (editat) Eu am un HP331A de cativa ani si il folosesc in service pt verificarea si reglarea corespunzatoare a aparaturii audio adusa la reparat sau restaurat complet. Diferentele intre HP331 si HP333 sunt minore, ultimul avand un reglaj automat al rejectiei frecventei fundamentale din semnalul supus analizei. Aparatul poate fi folosit ca voltmetru de curent alternativ in domeniul de frecvente 5Hz-3MHz, si din experienta proprie va spun ca eclipseaza multe digitale moderne, asa vechitura cum este, tinand cont ca a fost fabricat in anii '70. Pe functia voltmetru impendanta de intrare e de 1MOhm suntata de o capacitate de cca 30pF, aproximativ ca la osciloscop, motiv pt care o sonda buna de osciloscop (1:1) poate fi utilizata pt masuratori curente. Pt a fi folosit ca voltmetru de curent alternativ se selecteaza functia VOLTMETER cu butonul din partea stanga iar domeniul de masura cu al treilea buton METER RANGE. Scala de tensiuni (VOLTS) e de la 300µV maxim stanga la 300V si e marcata cu albastru. Valoarea tensiunii masurate e RMS. Scala in DB e gradata de la -60dB la +60dB, 1dB=0,775V RMS sau 1mW disipat pe o sarcina de 600 Ohmi. E folosita la masuratori pe functia de voltmetru pt exprimare direct in dB sau pe functia de analizor distorsiuni pt masuratori direct in dB. Scala in PROCENTE (PERCENTAGE) e folosita pe functia DISTORSION pt evaluarea THD direct in procente (ex. 0,38% distorsiuni (THD) se citeste pe scala din mijloc a aparatului indicator- maxim fiind 1 si METER RANGE selectat pe 1 PERCENTAGE sau -40dB sau .003V (0,003V)). Aplicatie ca voltmetru in audio e masurarea tensiunii efective pe sarcina pur rezistiva si aflarea puterii maxime livrate de amplificator. P=U²/R P (W), U (V),R (Ohmi) Nu gasesc acum pozele prin calculator acum dar maine fac niste masuratori rapide si postez aplicatia asta detaliat , probabil va fi folositoare cuiva aflat la inceput de drum in ale electronicii si in special ramura audio. Tot ca voltmetru de c.a. poate fi folosit oriunde e nevoie de a masura cu precizie de la 300µV cap scala pana 300V, valorile fiind efective. In audiofrecventa si pana in 600KHz precizia e de +/- 3% functie de calibrare. Am sa incerc sa fac un gen de tutorial legat de folosirea acestui aparat. Masurarea distorsiunilor la un generator sinusoidal de audiofrecventa Multi dintre noi folosim generatoare de audiofrecventa care livreaza semnal sinusoidal dar nu stim ce distorsiuni livreaza la iesire. Folosim acest generator pt testarea unui amplificator (egal ca e cu tranzistori sau lampi) si urmarim forma semnalului la iesirea din amplificatorul testat pe osciloscop, fara sa tinem cont ca multe generatoare nu sunt destinate masuratorilor in audio avand un procent de distorsiuni ridicat. Vorba aia ...ce bagi ..aia scoti. Am observat ca unii useri pot aprecia nivelul de distorsiuni al unui semnal sinus doar privind o oscilograma. Eu am osciloscop de 25 ani de cand fac service , si mi_au trecut prin maini peste o suta de modele , totusi nu vad o metoda precisa in asta de a compara doua trase si a pune ''din burta'' un procent al nivelului de distorsiuni. -Setam generatorul de semnal pe 1KHz de ex si o tensiune de iesire mai mare de 0,3V (0,3V necesita HP333 pt nivel de 100% full scale) apoi nu mai umblam la el pana terminam masuratorile. -Iesirea din generatorul de audiofrecventa setat pe sinus se conecteaza la INPUT HP333 printr-un cablu cu pierderi mici si un adaptor BNC sau RCA la stecker Siemens, se poate vedea in pozele urmatoare (cablul rosu). -Iesirea OUTPUT din HP333 se conecteaza la un osciloscop setat la 100mV/div si 0,2mS pt a vizualiza distorsiunile. -butonul FUNCTION se pune pe SET LEVEL, -METER RANGE se pune pe SET LEVEL care corespunde cu 100% procente , marcat cu rosu, -butonul SENSITIVITY se roteste de la MIN spre MAX pt a aduce indicatia aparatului de masura la gradatia 1 de pe scala din mijloc, valoarea 1 reprezentand pe scala in procente capatul de scala adica 100%. Butonul VERNIER face reglajul fin. -butonul FREQUENCY RANGE se pune pe x100 -se roteste discul gradat din partea dreapta folosindu-ne de butonul de sub el pana gradatia 10 apare sus in dreptul liniei. 10x100=1000 Hz - butoanele BALANCE se pun pe mijloc. -se trece butonul FUNCTION pe functia DISTORTION - din butonul de sub disc se face reglajul fin al frecventei pana acul indicator scade maxim spre STANGA -din BALANCE COARSE( brut) sau FINE se cauta o scadere spre STANGA a acului indicator - cand acul indicatorului s-a dus spre stanga se roteste butonul METER RANGE pe nivele inferioare. Initial s-a plecat de la 100% indicatie 1 , apoi se coboara la 30% indicatie 3 pe scala de jos,etc In urmatoarea poza eu sunt pe scala METER RANGE de 1% si aparatul indica 0,8 adica 0,8% distorsiuni totale Aici se vede pe osciloscop cum arata distorsiunile semnalului - regland frecventa de rejectie a fundamentalei si BALANCE FINE se obtine in final un nivel de MINIM de THD , in cazul meu 0,23% THD la 1KHz si 0dB intrare. PRIVITI ATENT poza de deasupra si pe cea de jos, ce se vede pe osciloscop e nivelul de distorsiuni armonice totale. Generatorul asta atat poate 0,23% THD, mai jos nu scade,nu e foarte bun pt teste de laborator. Mai am si altele si o sa pun masuratorile pt comparatie. 0,23%THD 0,8% THD Maine o sa pun analizorul de spectru pe semnalul de iesire din generator si pe iesirea din analizorul de distorsiuni. Asta pt a se intelege mai profund ce sunt aceste distorsiuni armonice si de ce imi bat gura de pomana de ceva timp pe forum starnind polemici aiurea cu alti useri. Editat Iunie 24, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
dan cod Postat Iunie 24, 2015 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2015 Da asta doream.La obiect nu povesti. Astept si restul si multumesc tare mult. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 24, 2015 Partajează Postat Iunie 24, 2015 Asa arata pe analizorul de spectru distorsiunile generatorului de semnal. Se vede clar ca in afara de frecventa fundamentala de 1KHz, pe care e reglat sa o scoata la iesire mai apar si multiplii acesteia. Hp331 ce face in principiu ?? cum masoara distorsiunile ?? Pur si simplu rejecteaza frecventa fundamentala din continutul semnalului si raman pt masurare restul armonicilor inclusiv zgomotul de fond (noise). Ceea ce se vede pe ecranul analizorului de spectru reprezinta exact ceea ce masoara HP331, adica distorsiunile armonice care insotesc semnalul de 1KHz. Azi am inceput restaurarea unui amplificator Dual CV80, o vechitura de prin anii '70, pastrata superb. Sper sa-l termin maine si sa apuc sa-l masor. Va urma : Masurarea distorsiunilor unui amplificator de audiofrecventa Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum