Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comparativ hornuri

[i_unit]

Postări Recomandate

Unele hornuri suna mai bine decat altele, probabil este un fapt cunoscut, dar putini si-au pus intrebarea: de ce? In specificatiile producatorilor apar unghiurile de acoperire, frecventa de cut-off si dimensiunile externe, uneori un grafic pe o axa cu un driver oarecare (care, de cele mai multe ori, nu se potriveste cu driverul ales de noi) sau ceva diagrame polare de tip balon, care, dupa opinia mea, sunt la fel de nefolositoare. Se ajunge astfel la situatia in care, desi doua boxe masoara la fel, se aud totusi foarte diferit, avand numai hornul diferit (filtrul adaptat pt fiecare astfel incat sa dea acelasi grafic pe o axa de referinta).
Pentru a gasi o explicatie, am realizat un comparativ cu 3 hornuri pe care le-am avut la indemana, este vorba de Rcf HF94 (90 x 40), B&C ME90 (80 x 60) si o copie dupa un Electrovoice (90 x 40). Concluziile sunt destul de clare odata ce va veti da seama la ce trebuie sa va uitati. Eu spun doar atat - as alege oricand hornul Ev in fata celorlalte.

Directivitate orizontala, in ordinea B&C ME90, Rcf HF94, EV:

Posted Image
Posted Image
Posted Image

Pe verticala, lucrurile stau destul de clar:
Posted Image
Posted Image
Posted Image

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alexu_0687w

1

• [i_unit]

1

Top autori în acest subiect

un clasament ar fi :

Locul 1 EV (in comparatia aratata cel mai constant in amplitudine vs frecvenat)

Locul 2 B&C (OK, se mai poate ajusta putin din procesor/ filtru)

Locul 3 RCF (varza)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări