Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare UPS de la generator


cruela

Postări Recomandate

Buna ziua!

 

Vine vara si cu anotimpul acesta incep si furtunile cu descarcari electrice. Cum reteaua electrica de obicei cedeaza in timpul unei ploi mai zdravene sau unei furtuni mari m-am decis sa imi cumpar un UPS care sa imi alimenteze cateva aparate (router, laptop, switch). Testul a fost facut, toate bune si frumoase pana tine bateria UPS-ului. Ca sa evit intreruperea netului am vrut sa alimentez UPS-ul de la generator si sa vezi surpriza. Oricum as face UPS-ul nu se incarca mai deloc. Daca leg aparatele direct la generator totul e in regula, dar daca leg prima data UPS-ul si aparatele la el atunci nu.

 

UPS-ul e un Mustek PowerMust 2012 http://www.mustek.de/?product=powermust-2012 iar generatorul un Panzer SPG 2500 

 

Intrebarea mea e: cum pot alimenta UPS-ul de la generator incat acesta sa se incarce sau macar sa mentina nivelul de baterie din momentul in care a fost conectat generatorul?

 

Va multumesc!

Editat de cruela
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cruela

    2

  • belasajgo

    2

  • validae

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

UPS-ul mentionat mai sus este de tip "line interactive", care de obicei nu se impaca bine cu generatoarele de curent, la fel nici cele de tip "offline". Ar trebui un UPS de tip "online", care insa este mult mai scump (sunt cateva si pe pagina la Mustek, la UPS -> Online).

 

Problema este frecventa curentului electric de la generator, care probabil nu corespunde cu 50 Hz cat ar trebui sa fie. UPS-urile "line interactive" au capacitatea de a corecta tensiunea de intrare, insa nu si frecventa. Daca frecventa nu corespunde cu ce ar trebui sa fie (50 Hz la 220-240 V sau 60 Hz la 110-120 V), atunci UPS-ul in mod automat trebuie sa cupleze pe baterie. Celalalte aparate functioneaza pentru ca nu verifica frecventa curentului asa cum face UPS-ul. Deci UPS-ul functioneaza corect, asa cum trebuie.

 

Nu se intampla nimic tragic daca se intrerupe internetul pentru cateva secunde - pana scoti router-ul din UPS si il cuplezi la generator. La fel nici la laptop nu este problema, ca are baterie.

Link spre comentariu

Ideea e ca toate aparatele sunt intr-un birou unde lucreaza o mana de oameni care au nevoie de internet 24/7. Daca se intrerupe internetul si pana se conecteaza toate aparatele "in direct" pe generator intervine o ruptura destul de mare din cauza configurarii retelei (2 provideri, failover intre routere, telefoane VoIP)

 

Ar fi ceva de facut in cazul asta cu aparatura existenta sau singura optiune ar fi un UPS de tip online?

 

Ne-am gandit sa cumparam baterii de amperaj mai mare, cele existente fiind de 9 Ah si la sarcina actuala tin undeva la 10-15 minute. Riscam sa "prajim" UPS-ul sau poate duce baterii de amperaj mai mare? Evident, vorbim de baterii pt UPS si nu de baterii pt masina.

Link spre comentariu

Dacă UPS-ul suportă ca putere toţi consumatorii conectaţi, se poate înlocui acumulatorul (sau acumulatorii) din el cu unii externi de capacitate mult mai mare.Va trebui însă să încărcaţi cu un redresor extern acei acumulatori după o eventuală întrerupere de durată a reţelei, fiindcă sursa internă a UPS-ului e concepută să dea un curent mic, corespunzător acumulatorului intern original. Eu am UPS-ul conectat la o baterie auto (55Ah) de câţiva ani fără probleme, am uitat să precizez că va trebui să montaţi în spaţiul unde erau acumulatorii originali o siguranţă automată de 10-15A în funcţie de curentul maxim consumat de UPS ca invertor.Asta fiindcă din cauza capacităţii mult mărite a noilor acumulatori, în cazul unui scurtcircuit accidental al unui tranzistor din invertor, sursa poate lua efectiv foc. Siguranţele fuzibile interne din UPS-uri sunt mult supradimensionate, mie mi-au explodat de două ori tranzistorii din invertor în decurs de vre-o 5 ani şi o dată mi-a luat foc cablajul, noroc că eram acasă şi l-am salvat la timp. După ultima ispravă am montat siguranţa automată de 10A pe plusul bateriei şi nu am mai avut astfel de probleme după aceea....

Link spre comentariu

Daca este vorba de un birou cu infrastructura asa complicata, atunci trebuie neaparat un UPS de tip "online", insa verificati neaparat specificatiile tehnice sau contactati producatorul si intrebati daca UPS-ul respectiv poate functiona si legat la un generator! La UPS-urile din categoria asta de pret producatorii / vanzatorii sunt foarte amabili cu clientii.

 

La UPS-urile astea mici exista riscul sa se supraincalzeasca in cazul in care se utilizeaza baterii mai mari. Cand s-a proiectat UPS-ul, s-a tinut cont de faptul ca la un anumit consum UPS-ul functioneaza doar o anumita perioada de timp. Daca bateriile se schimba cu unele mai mari, apare problema supraincalzirii. Sunt insa si oameni care si-au modificat tot UPS-ul astfel incat sa functioneze si de pe baterii de masina, schimband radiatoarele cu unele mult mai mari si adaugand ventilatoare, imbunatatind astfel racirea cu mult fata de cum a fost inainte.

 

Mai ales pentru ca este vorba de un birou, eu nu m-as risca cu improvizatii, ca un UPS suprasolicitat poate provoca oricand un incendiu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări