Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Video Casette Recorder - intrebari si raspunsuri

claudiu1990

Postări Recomandate

Am avut si folosit VCR intre 1988 si aproximativ 2000. Posed niste cunostinte de electronica,

si am depanat cateva aparate de acest gen (pentru altii), insa am avut de-a face NUMAI cu

probleme de alimentare (STK "puscat") si servo.

Pastilele, cum sunt numite capurile video (fiecare exploreaza cate un semicadru), sunt 

FOARTE, FOARTE fragile!!! Intrefierul lor e microscopic si de aceea sunt foarte sensibile

la murdarire, manifestata prin aparitia "puricilor" si/sau desincronizarea imaginii.

Curatarea trebuie facuta cu multa atentie si necesita o oarecare indemanare; NU se vor

folosi materiale care "pierd" fibre, gen tampon de vata; era recomandat pe vremuri de a utiliza

o bucatica de piele sau chiar material textil, dar presiunea aplicata NUMAI in lungul fantei

Din cauza formei ei, lungi si subtiri, pastila se poate sparge daca este agatata si solicitata 

in sensul axei tamburului (toate aceste informatii sunt probabil tardive si au utilitate doar daca

ajungeti la curatare DUPA o eventuala reparartie)

Inlocuirea pastilelor este posibila, insa in fabrica ele sunt montate cu un dispozitiv de aliniere

optica (decalajul intre capuri nu e de exact 180 de grade, insa e...exact!!)(capurile se regleaza

dupa cel putin 3 directii, si procesul e greoi, indelungat si presupune rabdarea unui pluton de 

chinezi....)

In plus, standardul de definitie VCR e destul de modest si actualmente, cu blu-ray la 300 de lei

mai prezinta doar interes istoric sau didactic.....

Succes!

PS Inca am undeva un recorder dar are o problema cu senzorul pozitiei casetei....

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Am avut si folosit VCR intre 1988 si aproximativ 2000. Posed niste cunostinte de electronica,

si am depanat cateva aparate de acest gen (pentru altii), insa am avut de-a face NUMAI cu

probleme de alimentare (STK "puscat") si servo.

Pastilele, cum sunt numite capurile video (fiecare exploreaza cate un semicadru), sunt 

FOARTE, FOARTE fragile!!! Intrefierul lor e microscopic si de aceea sunt foarte sensibile

la murdarire, manifestata prin aparitia "puricilor" si/sau desincronizarea imaginii.

Curatarea trebuie facuta cu multa atentie si necesita o oarecare indemanare; NU se vor

folosi materiale care "pierd" fibre, gen tampon de vata; era recomandat pe vremuri de a utiliza

o bucatica de piele sau chiar material textil, dar presiunea aplicata NUMAI in lungul fantei

Din cauza formei ei, lungi si subtiri, pastila se poate sparge daca este agatata si solicitata 

in sensul axei tamburului (toate aceste informatii sunt probabil tardive si au utilitate doar daca

ajungeti la curatare DUPA o eventuala reparartie)

Inlocuirea pastilelor este posibila, insa in fabrica ele sunt montate cu un dispozitiv de aliniere

optica (decalajul intre capuri nu e de exact 180 de grade, insa e...exact!!)(capurile se regleaza

dupa cel putin 3 directii, si procesul e greoi, indelungat si presupune rabdarea unui pluton de 

chinezi....)

In plus, standardul de definitie VCR e destul de modest si actualmente, cu blu-ray la 300 de lei

mai prezinta doar interes istoric sau didactic.....

Succes!

PS Inca am undeva un recorder dar are o problema cu senzorul pozitiei casetei....

Buna seara. Eu de asta incercam mai mult sa il fac deoarece este o scula buna sa zic asa si vroiam sa il pastrez ca valoare istorica, dar din pacate lipsa de piese (din dezmembrari sau ce a mai ramas de la veteranii care depanau asa ceva) este aproape egala cu 0, fiind electronist amator vroiam mai mult sa imi formez indemanarea cu el dar il abandonez ca asta este. Doresc sa multumesc tuturor care au postat in acest topic si m-au indrumat.

Pune o poza la rezolutie cat mai mare a partii mecanice,inclusiv tamburul cap video.

Abandonez intentia de a incerca sa il mai fac ca este aproape imposibil, va multumesc pentru ajutor

Link spre comentariu

Scopul meu nu a fost sa va conving sa abandonati, insa v-ati fi "inhamat" la o sarcina dificila si pentru un depanator cu destula experienta, daramite pentru un incepator....

Link spre comentariu

Scopul meu nu a fost sa va conving sa abandonati, insa v-ati fi "inhamat" la o sarcina dificila si pentru un depanator cu destula experienta, daramite pentru un incepator....

Nu am insinuat ca ati incercat sa ma faceti sa abandonez, pur si simplu am hotarat eu asta, aparatul prezinta prea multe probleme ce tin de mecanica (angrenaje rupte, rotite lipsa, plus capul ala de citire) deja e pre mult, singura rezolvare ar fi fost sa gasesc un ansamblu mecatronic intreg care sa fie compatibile cu VCR-ul si asta e aproape imposibil avand in vedere ca a fost fabricat in 1991

Link spre comentariu

...da...nici eu nu am vrut sa descurajez prin ceea ce am precizat.....dar daca spune-ti ca are si alte probleme mecanice situatia nu mai este pe "roze".

Link spre comentariu

Buna ziua. Dupa multe anunturi si intrebari facute pe aici pe acolo am reusit sa gasesc intreg ansamblu mecatronic pentru acest video recorder la un domn care detinea un model asemanator cu al meu. Domnul respectiuv mi-a zis ca mecanismul e bun mi-am dat si eu seama in momentul in care l-am vazut(ma rog mai trebuie schimbata o curea si lubrefiat un pic) Intrebarea mea este daca va trimit o poza cu capul de citire imi puteti spune daca pastilele sunt ok? Va multumesc

Link spre comentariu

Dvs credeti ca se poate asa ceva?!?! Din poze sa va poata spune cineva ca sant ok?!?! Imposibil!!! Singura verificare este atunci cand bagati o caseta si vedeti ....imaginea!!!!

Link spre comentariu

Dvs credeti ca se poate asa ceva?!?! Din poze sa va poata spune cineva ca sant ok?!?! Imposibil!!! Singura verificare este atunci cand bagati o caseta si vedeti ....imaginea!!!!

Am înțeles, nu am știut asta, am crezut ca se poate vedea prin fanta aia de pe tambur daca pastilele prezinta urmele specifice unui defect, oricum pe vineri il voi monta ca nu sunt în oraș,  am sa ii fac proba, si voi reveni cu noutăți.

Link spre comentariu

am crezut ca se poate vedea prin fanta aia de pe tambur daca pastilele prezinta urmele specifice unui defect,

Doar cu un microscop se poate vedea daca sunt murdare sau "ciupite".

In general daca apar dungi pe imagine sunt de cele mai multe ori murdare capetele, rar sunt cu defecte mecanice.

Depinde de cum arata dungile, poate fi si din cauza reglajului de tracking.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Doar cu un microscop se poate vedea daca sunt murdare sau "ciupite".

In general daca apar dungi pe imagine sunt de cele mai multe ori murdare capetele, rar sunt cu defecte mecanice.

Depinde de cum arata dungile, poate fi si din cauza reglajului de tracking.

Chiar imi puteti spune cu ce pot curata prin zona pastilelor? adica stiu din start ca betisoarele de vata sunt excluse. E ok cu o laveta de bumbac si alcool izopropilic? Mi-a trimis si dl VALIDAE un video pt care ii multumesc dar arata cum se curata tamburul.

Editat de claudiu1990
Link spre comentariu

montati mecanica " noua " si vedeti rezultatul - poate sint si alte probleme , poate merge din prima si fara curatare ...

dupa , in functie de rezultat , mai vedem

Link spre comentariu

montati mecanica " noua " si vedeti rezultatul - poate sint si alte probleme , poate merge din prima si fara curatare ...

dupa , in functie de rezultat , mai vedem

Imediat ce il montez vin cu noutati :)

Link spre comentariu

Chiar imi puteti spune cu ce pot curata prin zona pastilelor?

Cu hartie lucioasa umezita in alcool izopropilic, http://www.gregselectronics.com/cleanvcr.html o tineti sa frece usor pe tamburul rotit cu mana, fara sa miscati hartia in plan vertical, pentru ca puteti sparge pastilele(capetele) care sunt foarte rigide(din ferita).

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Mi-a dat un prieten imprumut un video (mai de mult) sa vad niste filme...avea ceva probleme la el, ca dupa o perioada de functionare nu se mai vedea bine,  Mi-a spus sa-i curat capetele cu o bacnota de 2.000 de lei vechi (era din plastic). Mi-a aratat el, in timp ce rula caseta tineam bacnota lipita de capete si se curata singur. Dupa o perioada trebuia refacuta manevra. Dar la vremea aia nu aveam dvd... ca zbura video. :rade:  Poate doar ca piesa de muzeu sa mai tineti/reparati asa ceva :tryre . Dar va spun... bacnota il curata foarte bine. Ce mai vremuri...

Editat de marius75
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări